The Russian effect

Επανειλημμένα σε αναφορές τους τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδέουν την πορεία της κυπριακής οικονομίας με την πορεία της ρωσικής. Οι δύο οικονομίες είναι αλληλένδετες, καθώς η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Κύπρου. Συγκεκριμένα,  οι εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία αντιστοιχούν στο 9% του ΑΕΠ της κυπριακής οικονομίας (στοιχεία της Εurostat  για το 2013), ενώ το ένα πέμπτο των εξαγωγών πάει στη Ρωσία.

Οι εμπορικές σχέσεις Κύπρου- Ρωσίας έχουν γίνει στενότερες από το 2004 και η πορεία τους σταθερά ανοδική (με εξαίρεση το 2011).  Η ροή Ρώσων τουριστών είναι όλο και πιο μεγάλη, ενώ την ίδια στιγμή, η ρωσική παρουσία εταιρειών στην Κύπρο αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ. Οι συναλλαγές  ρωσικών εταιρειών με κυπριακά γραφεία παροχής συμβουλευτικών, νομικών και λογιστικών υπηρεσιών έχουν αυξητική τάση, ενώ πιο μικρό μερίδιο έχουν οι χρηματοπιστωτικές και υπηρεσίες μεταφορών. 


Το ένα πέμπτο των κυπριακών εξαγωγών πάει στη Ρωσία.
 

Αν και το ΔΝΤ και η Κομισιόν αναθεώρησαν  προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την κυπριακή οικονομία, υπογραμμίζουν ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της εξακολουθούν να παραμένουν.  Οι προβλέψεις τους για τις κυπριακές εξαγωγές περιλαμβάνουν επιβράδυνση της ζήτησης από τη Ρωσία (η οποία επιβράδυνση, όπως αναφέρεται, είναι αναμενόμενη).


Οι εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία αντιστοιχούν στο 9% του ΑΕΠ της κυπριακής οικονομίας.

Οι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία απορρέουν κυρίως από την περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και την περαιτέρω αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Ρωσία και την Ουκρανία. Το ΔΝΤ σημειώνει ότι αν και ο αντίκτυπος έχει περιοριστεί μέχρι στιγμής, μια εντονότερη οικονομική επιβράδυνση στη Ρωσία και η περαιτέρω υποτίμηση του ρουβλίου θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξαγωγές της Κύπρου (το ένα πέμπτο των οποίων πάει στη Ρωσία) και συγκεκριμένα τον τουρισμό.

Τέλος, οι διεθνείς δανειστές επισημαίνουν ότι ο επαναπατρισμός των ρωσικών επιχειρήσεων θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικές συνέπειες στην παροχή εμπορικών υπηρεσιών στην Κύπρο, που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη του νησιού.

 

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης