Μπαράζ ερωτήσεων στον Χάσικο για ακίνητα

Σε σειρά ερωτημάτων των Βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών απάντησε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και ιδιαίτερα για τις επανεκτιμήσεις που έγιναν και το γεγονός ότι ο συντελεστής δεν θα είναι κλιμακωτός.

Ο Υπουργός εμφανίστηκε πρόθυμος να καταθέσει στην Επιτροπή οποιαδήποτε στοιχεία επιθυμεί να έχει και υπενθύμισε ότι ο στόχος είναι κοινός, δηλαδή, η είσπραξη των 100 εκ. Ευρώ με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο.  Η Επιτροπή Οικονομικών συνεδριάζει και πάλι για το θέμα αύριο, Τρίτη.

Με βάση τα στοιχεία της επανεκτίμησης που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών ενώπιον της Επιτροπής οι ιδιοκτησίες που εξαιρούνται (από 200.000 ευρώ και κάτω) αφορούν 209.883 ιδιοκτήτες, ποσοστό 54,3% επί του συνόλου ιδιοκτητών και με ακίνητη περιουσία αξίας την 1η Ιανουαρίου 2013 της τάξης των 17,75 δισ. περίπου.

Για ακίνητη ιδιοκτησία αξίας από 200 ως 400 χιλιάδες ευρώ οι ιδιοκτήτες είναι 89.540 ή 22,1% του συνόλου και η αξία ισοδυναμεί με 24,41 περίπου δισ. ευρώ. Ο φόρος που θα πληρωθεί είναι της τάξης των 24,41 περίπου εκ. ευρώ.

Για ακίνητη ιδιοκτησία αξίας από 400 χιλιάδες ως 1,5 εκ. οι ιδιοκτήτες ανέρχονται σε 77.463 ή 20% το συνόλου ιδιοκτητών και η αξία του συνόλου των περιουσιών ανέρχεται σε 54.29 δισ. Ο φόρος που θα πληρωθεί ανέρχεται στα 54,29 εκ. περίπου.

Έντεκα χιλιάδες εξακόσια τριάντα πέντε πρόσωπα ή 3% του συνόλου ιδιοκτητών κατέχουν ακίνητη ιδιοκτησία αξίας από 1,5 εκ. ευρώ ως 5 εκ. ευρώ.  Η αξία αυτών των ακινήτων εκτιμήθηκε πως ήταν την 1η Ιανουαρίου 2013 στα 28,13 δισ. περίπου. Ο φόρος που αναμένεται να εισρεύσει στα ταμεία του κράτους ανέρχεται στα 28,13 περίπου εκ.  

Ακίνητη ιδιοκτησία αξίας μεταξύ 10 και 30 εκ. έχουν 591 πρόσωπα ή 0,2% των ιδιοκτητών με την αξία την 1η Ιανουαρίου 2013 να εκτιμάται στα 9,26 περίπου δισ. και αντίστοιχα το φόρο που αναμένεται να πληρωθεί στα 9,26 εκ. ευρώ.  

Μόλις 160 πρόσωπα είναι ιδιοκτήτες περιουσίας αξίας 30 εκ. και άνω με την αξία να εκτιμάται την 1η Ιανουαρίου 2013 στα 11,69 δισ. περίπου και το πληρωτέο φόρο να ανέρχεται στα 11,69 εκ. περίπου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στους Βουλευτές ο Υπουργός Εσωτερικών, μετά τις εξαιρέσεις. το καθαρό ποσό που θα φορολογηθεί ανέρχεται στα 55 δισ. ευρώ.

Σε ερωτήματα που τέθηκαν για το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η ενοποίηση της φορολογίας ο κ. Χάσικος διαβεβαίωσε ότι πρόθεση και πολιτική βούληση της Κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή. Είναι, είπε, κάτι που πρέπει να γίνει.

Είπε ακόμη, όσον αφορά την επανεκτίμηση που έγινε, ότι οι φορολογούμενοι μέσω αναρτήσεων  στο διαδίκτυο και πληροφορίες που θα διοχετευτούν στον Τύπο θα γνωρίζουν ακριβώς πως έγινε.  Εξήγησε ότι υπήρξαν διάφορα στάδια, ότι έγιναν και επιτόπου επισκέψεις, έγινε χρήση της τεχνολογίας και αναλύσεις τιμών, μεταξύ άλλων, με βάση τον τόπο κατασκευής, άλλες πωλήσεις που έγιναν, την ηλικία, την κατηγορία και την κατάσταση της ακίνητης περιουσίας.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι εργασία που κανονικά θα έπαιρνε 5 χρόνια, οι ανάγκες το επέβαλλαν και διεκπεραιώθηκε εντός 12 μηνών. Ναι, παραδέχθηκε, «λάθη και παραλείψεις υπάρχουν », όμως, όπως επεσήμανε, πριν δεν υπήρχε τίποτε και σήμερα υπάρχει κάτι.  Την ίδια ώρα υπενθύμισε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται διαδικασίες για θεραπεία λαθών χωρίς καμία επιβάρυνση καθώς και διαδικασία ενστάσεων για την εκτιμημένη αξία με μειωμένα διοικητικά έξοδα που αρχίζουν από 37 ευρώ.

Το ζητούμενο είναι για όλους ακριβώς το ίδιο: να καταφέρει να εισπράξει το κράτος τα 100 εκ. ευρώ που πρέπει να εισπράξει με το δικαιότερο δυνατό τρόπο, τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών ο Σωκράτης Χάσικος, εκφράζοντας την ίδια ώρα την ετοιμότητα του Υπουργείου του να δώσει στην Επιτροπή οποιαδήποτε στοιχεία ζητήσει.

Απαντώντας σε σχόλιο ότι θα έπρεπε να είχε τεθεί φορολογικός συντελεστής σε κλιμακωτή βάση, ανέφερε ο ότι το Υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής (flat rate) ήταν και ο δικαιότερος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι από πλευράς Τρόικας είχε τεθεί στο τραπέζι η εισήγηση για κλιμακωτό φορολογικό συντελεστή.

Σε ερώτηση για το τι γίνεται με το πρόβλημα που δημιουργείται όταν καλούνται οι πωλητές που εδώ και χρόνια έχουν πουλήσει τα ακίνητα να πληρώσουν το φόρο λόγω του ό,τι οι αγοραστές δεν πάνε να πάρουν τους τίτλους τους, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι από τους τίτλους που είναι έτοιμοι στο Κτηματολόγιο από το 2009 μόνο το 35% έχει προσέλθει για ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Αυτό είναι ενδεικτικό της κρίσης που περνούμε», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών. Έθεσε από την άλλη πλευρά το ερώτημα, πόσοι  ιδιοκτήτες είναι `κρεμασμένοι` από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.  Η κάθε πλευρά, ανέφερε, θα πρέπει να δει τα του οίκου της. Εξέφρασε την ίδια ώρα την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει με νομοσχέδιο για το θέμα της έκδοσης των τίτλων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία των ενστάσεων από πολίτες και πόσο πολύπλοκη θα είναι αυτή, ο κ. Χάσικος είπε ότι θεωρεί ότι θα είναι αρκετό ένα έγγραφο από ένα εκτιμητή όσον αφορά την πραγματική αξία των ακινήτων τους.

Και οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι Βουλευτές παραπονέθηκαν για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε τελευταία στιγμή και δεν είχαν τον χρόνο να το μελετήσουν και ζήτησαν περαιτέρω στοιχεία κυρίως όσον αφορά στις εκτιμήσεις. Ο κ. Χάσικος εμφανίστηκε πρόθυμος να δώσει στην Επιτροπή όλα τα στοιχεία που επιθυμεί.

Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ σημείωσαν ότι τα ξενοδοχεία αποτελούν εργαλεία παραγωγής και ότι προϋποθέτουν τεράστια επένδυση.  Ζητήθηκε όπως υπάρχει ανάλογη ρύθμιση με άλλες χώρες όπως η Ελλάδα και η Μάλτα όπου τα ξενοδοχεία εμπίπτουν σε ειδική κατηγορία. Παράλληλα, σημειώθηκε πως ο χρόνος της εκτίμησης δηλαδή η 1η Ιανουαρίου 2013 δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία των ακινήτων αφού μετά το Eurogroup οι αξίες έχουν μειωθεί.

Οι εκπρόσωποι των συνδέσμων ακινήτων και επιχειρηματιών ανάπτυξης γης αναφέρθηκαν στην ανάγκη να γίνει γνωστό το εύρος της αύξησης των περιουσιών που μπορεί να διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή. Ήγειραν επίσης το ό,τι πολλοί επιχειρηματίες ανάπτυξης γης αναγκάζονται να πληρώσουν το φορολογικό τέλος επειδή οι αγοραστές δεν έχουν ακόμη πάρει τους τίτλους τους και παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν έχουν πλέον καμία ανάμειξη με την εν λόγω ακίνητη ιδιοκτησία.

Κλιμακωτή φορολόγηση ανέμενε το ΕΤΕΚ το οποίο, δια του εκπροσώπου του, εξέφρασε τη θέση ότι η απαλλαγή των ακινήτων κάτω από 200.000 είναι άδικη. Γραπτώς θα τοποθετηθεί ο Σύνδεσμος Καταναλωτών. Να μελετηθεί πιο χαμηλό αφορολόγητο ποσό και κλιμακωτή φορολόγηση ζήτησε ο Σύνδεσμος Εκτιμητών. Υπέρ της κλιμακωτής φορολόγησης τάχθηκε και η ΠΟΒΕΚ.

ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»