Εύθραυστη καταθετική ισορροπία

Μπορεί οι συνολικές καταθέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να σταθεροποιούνται, ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Μέχρι το τέλος Μαΐου, οι συνολικές καταθέσεις πλησίασαν τα 47δις ευρώ παρουσιάζοντας καθαρή αύξηση 572εκ. ευρώ.
 
Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο σε καταθέσεις ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών από χώρες εκτός ευρωζώνης. Μία τάση που παρατηρήθηκε και τον Απρίλιο αλλά και τον Ιανουάριο αλλά σε μικρότερο βαθμό. Συνολικά, ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί από τρίτες χώρες, έφεραν στην Κύπρου κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, 990εκ. ευρώ. 

Δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να καταγραφεί σημαντική μείωση στις καταθέσεις αυτού του τύπου, οι οποίες συνήθως είναι βραχυπρόθεσμες. 

Σχετική αναφορά κάνει στο θέμα των καταθέσεων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας πως τον Απρίλιο και τον Μάιο παρατηρήθηκε αύξηση εισροών από μη κάτοικου ευρωζώνης σε ξένες τράπεζες κάτι που ήρθε να καλύψει τις ήπιες εκροές των εγχώριων τραπεζών.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία μείωσαν τον χρόνο ωρίμανσης των περισσότερων καταθέσεων. Αναφέρει συγκεκριμένα πως σχεδόν το μισό του συνόλου των καταθέσεων ωριμάζουν σε περίοδο μικρότερη των τριών μηνών. Βασική αιτία, σύμφωνα με το Ταμείο η άρση των εσωτερικών περιορισμών αλλά και η απελευθέρωση 1.3δις ευρώ δεσμευμένων καταθέσεων από την Τράπεζα Κύπρου. Τέλος Ιουλίου σημειώνεται, η τράπεζα θα αποφασίσει για την απελευθέρωση ή την επέκταση του τελευταίου 1δις ευρώ δεσμευμένων καταθέσεων ενώ τον ίδιο μήνα θα αποδεσμευτούν 300εκ. του προηγούμενου γραμματίου και άλλα 300εκ. τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Συνολικά, το πρώτο πεντάμηνο του 2014 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2% σε σύγκριση με 20% την περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου και εξαιρουμένου του κουρέματος. 

Δειτε Επισης

Πράσινο από Επιτροπή Οικονομικών σε σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων
Κ. Ηροδότου: Η ανησυχητική πραγματικότητα και η ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
ΔΝΤ: Ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κραδασμούς η κυπριακή οικονομία-Οι βασικές συστάσεις πολιτικής
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις