Ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά το ΓεΣΥ

Τις μηχανές εμπρός έβαλε το υπουργείο Υγείας για την καταγραφή των λεπτομερειών του οδικού χάρτη για την υλοποίηση κι εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) το 2015. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής στο InBusinessNews, ήδη το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών, όπου καταγράφηκαν τα όσα πρέπει να γίνουν άμεσα πριν την κάθοδο της Τρόικας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούλη. 

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα συμφωνήθηκε όπως λεπτομερές Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και των μεταρρυθμίσεων υποβληθεί για έγκριση προς το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος Ιουνίου 2014, χρονοδιάγραμμα που ξεπεράστηκε. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε στο InBusinessNews ότι τέσσερα σημαντικά ζητήματα θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη βδομάδα κι περιλαμβάνουν: 

1: Λεπτομερή οδικό χάρτη για το ΓεΣΥ με τις επιμέρους ενέργειες και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των δράσεων

2: Χάρτη μεταρρυθμίσεων- reform map

3. Έναρξη προσφορών για το λογισμικό του ΓεΣΥ

4. Σύσταση της Διεθνούς Ομάδα Υποστήριξης

Το ΓεΣΥ ήταν σαφές από την αρχή των αξιολογήσεων πως θα ήταν ο αδύνατος κρίκος στη επιχειρηματολογία της κυπριακής πλευράς προς την Τρόικα. Στο μνημόνιο η πρόνοια για δημιουργία ΓεΣΥ είναι επιβεβλημένη. Οι κυπριακοί μηχανισμοί φαίνεται όμως πως δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν τους γοργούς ρυθμούς που απαιτούνται από την τρόικα για την υλοποίηση του στόχου. 

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, με την ανάληψη των καθηκόντων του, φάνηκε αποφασισμένος να είναι αυτός που θα φέρει την αλλαγή στο χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο. Διαπραγματεύτηκε με τους τροϊκανούς και κατόρθωσε να τους πείσει σε σταδιακή εφαρμογή στο ΓεΣΥ, ενώ ετοιμάστηκαν τα χρονοδιαγράμματα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

«Στήνει ομάδα»
Εντός των ακόλουθων εβδομάδων αναμένεται να συσταθεί  Διεθνής Συμβουλευτική Ομάδα Υλοποίησης, η οποία και θα παρέχει υποστήριξη στην εξασφάλιση εμπειρογνωμοσύνης από το διεθνές περιβάλλον βάσει των επιμέρους αναγκών και θα στηρίξει το Υπουργείο Υγείας στο τεράστιο μεταρρυθμιστικό πλάνο ολόκληρου του συστήματος υγείας της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Υγείας έχει συναντηθεί με συμβούλους της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και άλλων Οργανισμών, όπως και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τρόικας, οι οποίοι έχουν έρθει στην Κύπρο και συμμετέχουν στη συνάντηση, για να καθοριστούν όλα όσα χρειάζονται για τη σύσταση της Ομάδας όπως και των θεμάτων των οποίων θα επιλαμβάνεται. 

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους διεθνείς δανειστές που θέλουν άμεσα αποτελέσματα, αλλά και να συντονίσει τους εμπλεκόμενους φορείς με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. 

1ο μέτωπο
Πυρά κυβερνητικών γιατρών που απειλούν με απεργίες
Οι κυβερνητικοί ιατροί (ΠΑΣΥΚΙ) εξέφρασαν πολλάκις τις αντιδράσεις τους με το Υπουργείο Υγείας. Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν με το θέμα των υπερωριών και συνεχίστηκαν με τις ανησυχίες τους σχετικά με την αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Μάλιστα, απείλησαν με τετράωρη στάση εργασίας στις 21 Ιουλίου εάν δεν υπάρξει διάλογος με το υπουργείο, κι σε επόμενη φάση με 24ωρη απεργία. Οι κυβερνητικοί γιατροί αναγνωρίζουν την αδυναμία τους να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, στα πλαίσια του ΓΕΣΥ. Βλέπουν: αποδυνάμωση των κρατικών νοσηλευτηρίων από έμψυχο δυναμικό, αποδιοργάνωση των νοσηλευτηρίων, έλλειψη αναλωσίμων, παροχή συμβολαίων που εξυπηρετούν μονάδες αλλά διαλύουν το σύνολο, έλλειψη δομής στα τμήματα ενώ κατηγορούν το υπουργείο ότι συμφώνησε σε μείωση του προϋπολογισμού 53 εκ ευρώ χωρίς να είναι ζητούμενο από την τρόικα.

 Η ΠΑΣΥΚΙ ζητά:

-    συμμετοχή στα σώματα που συζητούν την αναδιοργάνωση των νοσηλευτηρίων και το ΓΕΣΥ
-    καθορισμό νομικού πλαισίου λειτουργίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων
-    στελέχωση των κλινικών βάση της συμφωνηθείσας δομής
-     αποπαγοποίηση των θέσεων προαγωγής στις κλινικές
-     αγορά Υπηρεσιών στην Κύπρο και στο εξωτερικό
-    άμεση έναρξη των πιλοτικών προγραμμάτων σε διάφορους τομείς και εξωτερικά ιατρεία 
-    ξεκαθάρισμα του θέματος αποζημίωσης των ιατρών πέρα του ωραρίου εργασίας
-     εργασιακή ασφάλεια των έκτακτων ιατρών και αξιοπρεπή μακροχρόνια συμβόλαια 
-    να προχωρήσει άμεσα το θέμα των ιατρών που έχουν περάσει τους 15 μήνες
-    να βρεθεί τρόπος ώστε η αμοιβή των γιατρών των Α’ Βοηθειών να γίνεται με άλλο τρόπο και όχι με επιδόματα βάρδιας
 
2ο μέτωπο
Iδιώτες γιατροί: «Το προταθέν ΓεΣΥ πάσχει»

Το μέλος της Επιτροπής ΓεΣΥ της Ένωσης Ιδιωτών Γιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) Μάρκος Μάρκαρης επεσήμανε πως «το προταθέν ΓΕΣΥ μετά πάσης βεβαιότητας θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ιατρικής φροντίδας του Κύπριου πολίτη». Σε δηλώσεις του σε πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη  ανέφερε πως το ΓΕΣΥ σχεδιάστηκε από ανθρώπους του Υπουργείου Υγείας «χωρίς να έχουν γνώση πραγματική πώς λειτουργούν οι ασθενείς έξω από τα κρατικά νοσοκομεία». Σημείωσε πως το προτεινόμενο ΓΕΣΥ αποτελεί αντιγραφή του συστήματος υγείας της Αγγλίας, όπου παρουσιάζονται «φοβερές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τον χρόνο παραπομπής του ασθενή από το γενικό ιατρό στον ειδικό που μπορεί να ξεπερνά τους τρεις - τέσσερις μήνες».

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙΚ Μάριος Θεοδότου ανέφερε πως η μεγάλη αδυναμία του προταθέντος ΓΕΣΥ αφορά το γεγονός ότι προνοεί για ένα μονοπωλιακό σύστημα.  Επεσήμανε πως το σχέδιο θα γίνει καλύτερο εάν προστεθούν σε αυτό και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να υπάρχει συνύπαρξη του Δημόσιου Οργανισμού Ασφάλισης και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου ο πολίτης να έχει το δικαίωμα της επιλογής, και να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και καλύτερης ποιότητας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας. Είπε επίσης πως πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στους ασθενείς και της απευθείας πρόσβασης σε ειδικό ιατρό, χωρίς παραπομπή από οικογενειακό ιατρό με καταβολή μικρού ποσοστού συμπληρωμής (co-payment).

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές