Οι όροι του εξαετούς ομολόγου του ΥΠΟΙΚ

Ανακοίνωση μέσω της οποίας δίνει τις λεπτομέρειες αναφορικά με το εξαετές ομόλογο προς φυσικά πρόσωπα εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας αναφορά στο ύψος του επιτοκίου αναλόγως χρονικής περιόδου, τον τρόπο καταβολής του τόκου και την αποπληρωμή του ομολόγου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρει: Οι παρόντες Ειδικοί Όροι Έκδοσης Ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαετούς διάρκειας διαβάζονται μαζί με τους Γενικούς Όρους Έκδοσης Κυβερνητικών Ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαετούς διάρκειας για φυσικά πρόσωπα οι οποίοι δημοσιεύθηκαν στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας της Δημοκρατίας στις 17 Απριλίου 2014 (επίσης βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους www.mof.gov.cy/pdmo).                                                          

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΕΚΔΟΣΗΣ

  1. Συνολική ονομαστική αξία:

Μέχρι 10.000.000 ευρώ. Νοείται ότι ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους δύναται κατά την κρίση του, να αποδεχθεί ή όχι οποιοδήποτε ποσό υπερκάλυψης.

  1. Διάρκεια:

Τα Ομόλογα που εκδίδονται με βάση τους παρόντες Ειδικούς Όρους και τους Γενικούς Όρους Έκδοσης Ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικά πρόσωπα έχουν εξαετή διάρκεια.

  1. Τόκος:

Ο τόκος ο οποίος καταβάλλεται είναι αυξανόμενος ανάλογα με τον χρόνο ρευστοποίησης του ομολόγου. Ο πιο κάτω πίνακας παρουσιάζει το ύψος του τόκου που θα καταβάλλεται αναλόγως της περιόδου κατοχής του ομολόγου:

Χρόνος κατοχής του ομολόγου

Ετήσιο επιτόκιο

0-24 μήνες

2,75%

24-36 μήνες

3,50%

36-48 μήνες

4,50%

48-60 μήνες

5,50%

60-72 μήνες

5,75%

  1. Καταβολή Τόκου:

Ο τόκος καταβάλλεται μια φορά το χρόνο, την 1η Αυγούστου κάθε έτους. Η πρώτη καταβολή τόκου γίνεται την 1η Αυγούστου 2015. Ο υπολογισμός του τόκου γίνεται σύμφωνα με τον όρο 3.1 των Γενικών Όρων Έκδοσης.

  1. Αποπληρωμή:

Τα ομόλογα, τηρουμένων των προνοιών της παραγράφου 10 των Γενικών Όρων Έκδοσης, αποπληρώνονται στην ονομαστική τους αξία την 1η Αυγούστου 2020.

Οι κάτοχοι δύνανται κατά οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα να αιτηθούν την πλήρη αποπληρωμή του ομολόγου με προειδοποίηση 30 ημερολογιακών ημερών.

  1. Σε περίπτωση που η ημέρα πληρωμής τόκου ή αποπληρωμής κεφαλαίου δεν είναι εργάσιμη, η πληρωμή διενεργείται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.
  2. Έκτακτη Αμυντική Εισφορά:

Επιβάλλεται έκτακτη αμυντική εισφορά ύψους 3% στον τόκο προς τους κατόχους του ομολόγου οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας.

  1. Παραλαβή Αιτήσεων: Αιτήσεις θα παραλαμβάνονται από την 1η Ιουλίου έως τις 19 Ιουλίου 2014.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους