Μεγαλώνει η ανεργία, ενώ αλλού περιορίζεται

Η αγορά εργασίας της ΕΕ ανακάμπτει σταδιακά και, για πρώτη φορά από το 2011, ωστόσο, η μακροχρόνια ανεργία εξακολουθεί να διογκώνεται, ενώ η κατάσταση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα δεν έχει βελτιωθεί, σημειώνει η τριμηνιαία επισκόπηση της Κομισιόν για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την επισκόπηση, τον Απρίλιο του 2014 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 18 χώρες και αυξήθηκε σε 10 χώρες. Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο στην Ουγγαρία (2,6%), στην Πορτογαλία (2,1%), και στην Ιρλανδία (1,7) ενώ σε μικρότερο βαθμό στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε σε 15 κράτη μέλη και μειώθηκε σε 12 το τελευταίο τρίμηνο του 2013 σε ετήσια βάση. Στην Κύπρο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση με 3,1%, ενώ στη δεύτερη θέση ήταν η Ελλάδα, με υποχώρηση της απασχόλησης 2,1%.

Η έκθεση χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ανησυχητική» την κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ισπανία, όπου η υψηλή υποαπασχόληση συνδυάστηκε με υψηλή και αυξανόμενη μακροχρόνια ανεργία το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Μάλιστα, οι δύο χώρες έχουν τα ψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, τα οποία ξεπερνούν τις 10 ποσοστιαίες μονάδες επί της συνολικής ανεργίας.  Στην Ελλάδα το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε 2,9% και στην Κύπρο 2,7%). Πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες μειώσεις έναντι μικρής αύξησης που σημειώθηκε στις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Στην Κύπρο καταγράφηκε και το ψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που δηλώνει έτοιμο να εργασθεί σε άλλο κράτος μέλος φτάνοντας στο 35% το 2013 από 20% το 2011. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυξήθηκε από 27% το 2011 σε 29% το 2013, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε από 28% σε  25%.

Μεταξύ των πρόσφατων θετικών ενδείξεων, η Κομισιόν τονίζει ότι δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, αν και σε μέτριο βαθμό. Ωστόσο, τα σημερινά επίπεδα απασχόλησης (περίπου 224 εκατομμύρια απασχολούμενοι) εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα προ της κρίσης επίπεδα (περίπου 230 εκατομμύρια απασχολούμενοι στα μέσα του 2008) και το ποσοστό ανεργίας παραμένει κοντά στα ιστορικώς υψηλά επίπεδα (10,4% στο τέλος Απριλίου 2014, ύστερα από ένα μέγιστο ποσοστό 10,9% που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013).

Η κατάσταση της αγοράς εργασίας παραμένει πολύ δύσκολη για τους νέους κάτω των 25 ετών, με ποσοστό ανεργίας 22,5% τον Απρίλιο του 2014, ενώ από την αύξηση της απασχόλησης μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί κυρίως οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας (55-64). Επίσης, οι νέοι είναι εκείνοι που πλήττονται σκληρότερα από την υποαπασχόληση και αποθαρρύνονται να αναζητήσουν εργασία.

Ακόμη και αν οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΕ έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία μειώνεται λιγότερο για τις γυναίκες από ό, τι για τους άνδρες. Επιπλέον, οι γυναίκες τείνουν να είναι σημαντικά πιο υποαπασχολούμενες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (εργαζόμενες ακουσίως με μειωμένο ωράριο) και εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και τα ωράρια εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή