Στις 10 Ιουλίου η ψήφιση του ΕΕΕ

Στις 10 Ιουλίου οδηγείται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλή το νομοσχέδιο,  που αφορά την θέσπιση του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Όπως αναφέρθηκε, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, το ερώτημα των κομμάτων, για την προέλευση των επιπλέον 25 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρειαστούν φέτος και των 50 εκατομμυρίων το 2015, για την εφαρμογή του θεσμού, παραμένει αδιευκρίνιστο.

 

Ωστόσο, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου,  ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο θέμα απάντησε ξεκάθαρα ο Υπουργός Οικονομικών, ότι δηλαδή αυτά θα εξευρεθούν μέσα από μια ολιστική αντιμετώπιση του προϋπολογισμού και από εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών. Επίσης, είπε ότι πολλές ανησυχίες που εκφράστηκαν τις τελευταίες μέρες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ πρόσθεσε πως η πρώτη καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα γίνει σίγουρα μετά τον Αύγουστο, λόγω της καθυστέρησης, που υπάρχει στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζεται το θέμα της ελάχιστης σύνταξης, ούτε η σύνταξη γήρατος, όπως και τα επιδόματα που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρίες. Ζήτησε όπως οποιαδήποτε τροπολογία κατατεθεί από τα κόμματα, να δοθεί ο χρόνος στο Υπουργείο να την κοστολογήσει με τη βοήθεια του αναλογιστή, διότι όπως εξήγησε δεν υπάρχει περιθώριο αύξησης του κόστους εφαρμογής του θεσμού.

Η Υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι με την εφαρμογή του θεσμού θα δημιουργηθεί αρχείο όσων λαμβάνουν επιδόματα από το κράτος ώστε να γνωρίζει η Κυβέρνηση το ύψος των επιδομάτων που λαμβάνουν, τα περιουσιακά τους στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας. Όλα τα επιδόματα, πρόσθεσε, εκτός των προσφυγικών και όσων αφορούν το Υπουργείο Παιδείας, θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Εργασίας. Εξάλλου, σημείωσε ότι το Υπουργείο της προσπαθεί να δημιουργήσει τηλεφωνικό κέντρο, με σκοπό να επιλύει απορίες και ανησυχίες των πολιτών, για το θεσμό του ΕΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Φακοντής, ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τα ερωτήματα των βουλευτών για την προέλευση των 25 εκατομμυρίων που θα χρειαστούν φέτος και των 50 εκατομμυρίων το 201, για την εφαρμογή του θεσμού.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, είπε ότι κατά τη συζήτηση υπήρξαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, για τη σύσταση μητρώου των δικαιούχους του ΕΕΕ και των υπολοίπων επιδομάτων του κράτος, σημειώνοντας ότι το κόμμα του θεωρεί ότι αυτό αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την σωστή λειτουργία του θεσμού και ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν από την Κυβέρνηση για την αναγκαιότητα θέσπισης του είναι αρκούντος ικανοποιητικές.

Η Επιτροπή Εργασίας θα συνεδριάσει την Παρασκευή 4 Ιουλίου, για να συζητήσει πιθανές τροπολογίες, που θα έχουν τα κόμματα, οι οποίες -αν συμφωνεί η Κυβέρνηση- θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο ή σε διαφορετική περίπτωση θα κατατεθούν από κάθε κόμμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών