Έντονες αντιδράσεις για αποπαγοποίηση θέσεων

Στην Επιτροπή Οικονομικών τέθηκε το θέμα για αποπαγοποίηση θέσεων στο δημόσιο προς εξυπηρέτηση της εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας.

Τονίστηκε για ακόμα μία φορά πως οι προαγωγές δίνονται δίχως το αντίστοιχο οικονομικό αντίκρισμα λόγω της οικονομικής συγκυρίας της οποίας διέρχεται η Κύπρος.

Ο Κύπρος Κυπριανού, από το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού τοποθετήθηκε επί των θέσεων που θα τύχουν αποπαγοποίησης οι οποίες ανέρχονται σε 785.

«Με τις δύο επιστολές έχει αποφασισθεί η αποπαγοποίηση 79 στη δημόσια υπηρεσία, στην εκπαιδευτική 296, 51 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 83 στην αστυνομία, 16 στην πυροσβεστική και 260 θέσεις στον στρατό. Ορισμένες θέσεις αφορούν θέσεις διευθυντών που θεωρούνται απαραίτητες, αλλά και αυξημένες ανάγκες λόγω Μνημονίου» τόνισε ο κ. Κυπριανού.

Τον λόγο πήραν εκπρόσωποι από εκπαιδευτικές οργανώσεις, από τα σώματα στρατού, από την Αστυνομία, οι οποίοι εξήγησαν ποια είναι τα προβλήματα που απορρέουν από τη μη πλήρωση θέσεων λόγω αποχωρήσεων προσωπικού από το δημόσιο.   

«Κάποιοι που σπούδασαν πιλότοι και δεν πήραν ποτέ κατάθεση βρέθηκαν σε θέση επαρχιακού διευθυντή» τόνισε σε έντονο ύφος εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ). Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί εκφράστηκαν ιδιαίτερα έντονα κατά του μέτρου της αποπαγοποίησης λόγω στρεβλώσεων που εντοπίζουν στην εφαρμογή του μέτρου, το οποίο θεωρούν πως παραβιάζει βασικούς όρους ιεραρχίας στο σώμα.

Από πλευράς ΠΑΣΥΔΥ τονίστηκε πως με το μέτρο παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο. «Θα θέλαμε να πούμε ότι η επιλεγμένη αποπαγοποίηση θέσεων θα προκαλέσει δυσλειτουργίες στη δημόσια υπηρεσία. Θα θέλαμε να γίνει ολική αποπαγοποίηση θέσεων» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ.

Κοινός τόπος των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων η ανάγκη –αφενός- για αποπαγοποίηση θέσεων αλλά –αφετέρου- η στρέβλωση που δημιουργείται από τον τρόπο εφαρμογή του νομοσχεδίου που προωθείται.

«Βάλαμε πάνω από όλα την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, αλλά θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να αποπαγοποιηθούν οι θέσεις εργασίας που αφορούν στη δημόσια εκπαίδευση. Τα πράγματα στον κλάδο μας είναι πιο ξεκάθαρα και θέλουμε να προχωρήσουν οι αποπαγοποιήσεις διότι επηρεάζονται άμεσα οι θέσεις που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού.

Με τη σειρά του εκ μέρους της ΟΕΛΜΕΚ, ο Δημήτρης Ταλιαδώρος τόνισε: «Είναι μεγάλη η ανάγκη για να αποπαγοποιηθούν νευραλγικές θέσεις στην εκπαίδευση όπως μια θέση διευθυντή. Τονίζουμε πως θέλουμε να αποπαγοποιηθούν θέσεις για να λειτουργήσει καλά η εκπαίδευση. Οι 140 θέσεις που αφορούν τη μέση εκπαίδευση αποτελούν ανάγκη για το δημόσιο σχολείο. Πιστεύω πρέπει να το δείτε ξεχωριστά και να το περάσετε άμεσα για να μην έχουμε προβλήματα τον Σεπτέμβριο».   

 

 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή