Αιμιλιανίδου: Από τον κρατικό προϋπολογισμό το ΕΕΕ

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου ξεκαθάρισε σήμερα ότι το πρόσθετο κονδύλι που ενδεχομένως να χρειαστεί για την εφαρμογή του ΕΕΕ ενδεχομένως να προκύψει από εξοικονομήσεις στο συνολικό κρατικό προϋπολογισμό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα να εξοικονομηθούν €25 εκ. ευρώ από σύνολο €5 δισ. περίπου, που είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, όπου συνεχίστηκε η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΕΕΕ, η κ. Αιμιλιανίδου ξεκαθάρισε ότι η έννοια που χρησιμοποιείται στην εισηγητική έκθεση είναι εξορθολογισμός των κοινωνικών δαπανών και όχι περικοπές, εξηγώντας ότι ο εξορθολογισμός των επιδομάτων σημαίνει ότι εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη θα μπορούν να επωφελούνται των επιδομάτων.

«Αν οποιοσδήποτε στην Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι κάποιοι δεν χρειάζονται επιδόματα και πρέπει να παίρνουν επιδόματα θα διαφωνήσω πλήρως. Κοινωνική πρόνοια και κοινωνική ισότητα σημαίνει ένα απλό πράγμα. Εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη να μην παίρνουν δικαιώματα και εκείνοι που έχουν ανάγκη να στηρίζονται από το κράτος», ανέφερε, υποδεικνύοντας πως ως εκ τούτου εξορθολογισμός σημαίνει ότι δεν καταργούνται δικαιώματα και επιδόματα, αλλά ελέγχονται σε μία κοινή βάση δεδομένων, η οποία μέχρι σήμερα είναι καλά γνωστό ότι δεν υπήρχε και κανένας δεν γνωρίζει ποια επιδόματα παίρνουν και ποιοι στην Κύπρο και για ποιες ανάγκες.

«Το να διαπιστωθούν οι πραγματικές ανάγκες ενός προσώπου τα πραγματικά του εισοδήματα, η πραγματική του περιουσία, δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει έστω και ένας ο οποίος να διαφωνεί στην καλή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων που υπάρχουν σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα σε σχέση με το πώς θα προκύψει το επιπρόσθετο κονδύλι που ενδεχομένως να χρειαστεί, η Υπουργός Εργασίας, αφού υπέδειξε ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο οποιαδήποτε επιπρόσθετη δαπάνη δεν θα πρέπει να αυξήσει τον συνολικό προϋπολογισμό του κράτους, διερωτήθηκε πώς μπορεί να δημιουργείται από κάποιους πρόβλημα για τα 25 εκ. ευρώ που ενδεχομένως να χρειαστούν για φέτος από τη στιγμή που ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα  5 δισ. ευρώ.

«Πραγματικά όταν το 2012 και το 2011  υπήρχαν περικοπές επιδομάτων και το γνωρίζουμε όλοι και όταν το 2014 το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από απόφαση η οποία υπήρχε, προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου, ότι οποιαδήποτε επιδόματα κοινωνικής συνοχής, τα οποία δίδονταν σε ανάπηρα παιδιά θα τερματίζονταν από 1.1.2014 και το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επαναφορά αυτού του επιδόματος στα παιδιά, δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί σήμερα για €25 εκ. που πιθανόν να χρειαστούμε ως το τέλος του χρόνου με ένα προϋπολογισμό τον οποίο γνωρίζουμε πέραν των €5 δισ. δημιουργήθηκε το τεράστιο θέμα πώς θα εξοικονομηθούν από τον συνολικό προϋπολογισμό €25 εκ.» ανέφερε, προσθέτοντας ότι από τη μία συζητούμε πως θα εξοικονομηθούν αυτά τα €25 εκ. αλλά από την άλλη συζητούμε να εισάξουμε τέτοιες πρόνοιες μέσα στο νομοσχέδιο που θα ανεβάσουν το κόστος κατά πολλές μονάδες εκατομμύρια.

Η κ. Αιμιλιανίδου ξεκαθάρισε ακολούθως ότι κανένας λήπτης δεν πρέπει να ανησυχεί ότι θα περιοριστούν τα δικαιώματά του. «Αν εκείνο που συζητούμε είναι ότι δεν πρέπει να ελεγχθούν τα στοιχεία τότε θα διαφωνήσω…δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί υπάρχει επιφύλαξη σε υποβολή αίτησης ή σε υποβολή δήλωσης που δείχνει τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία οποιουδήποτε», σημείωσε, εξηγώντας ότι το ζητούμενο είναι να γνωρίζει το κράτος σε ποιους δίνει επιδόματα.

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ τις επιφυλάξεις. Αν η επιφύλαξη είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε βάση δεδομένων για όλα τα επιδόματα, τότε λυπούμαι αλλά θα διαφωνήσω», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο το πρόσθετο κονδύλι ενδεχομένως να προκύψει από εξοικονομήσεις στο σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ένας συνολικός προϋπολογισμός που έχει δαπάνες και έσοδα, και πως ενδεχομένως να μπορούν να γίνουν εξοικονομήσεις λειτουργικών εξόδων, όπως για παράδειγμα από ταξίδια, από διάφορα Υπουργεία.

Ξεκαθάρισε παράλληλα πως πρόκειται για εγκεκριμένο νομοσχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο και πως ουδέποτε τέθηκε επιφύλαξη σε σχέση με τη χρηματοδότηση €25 εκ. μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τέλος την πορεία έγκρισης του νομοσχεδίου είπε ότι ακολουθείται κατ’ άρθρον εξέταση και ότι έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση του άρθρου 2 από 40 άρθρα, που αφορά τους ορισμούς που χρησιμοποιούνται στα υπόλοιπα άρθρα. Απηύθυνε παράλληλα παράκληση προς την Επιτροπή όπως ολοκληρωθεί η συζήτηση (και ακολούθως ψήφιση από τη Βουλή) των άρθρων που σχετίζονται με την υποβολή των αιτήσεων.

«Αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι μόνο η ψήφιση της νομοθεσίας και την επόμενη μέρα θα είμαστε έτοιμοι να αποστείλουμε το ΕΕΕ σε επιταγές. Πρέπει να γίνει υποβολή αιτήσεων, δηλώσεων, να επαληθευθούν στοιχεία, να μαζέψει ο κόσμος τα πιστοποιητικά τα οποία είναι αναγκαία, να εισαχθούν στους Η.Υ  και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν για όλους όσους θα υποβάλουν αίτηση γιατί πολύ σημαντικό είναι να δούμε ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιοι όχι. Άρα όσο πιο γρήγορα ενεργοποιηθούν τα άρθρα υποβολής των αιτήσεων τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα» πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών ΑσφαλίσεωνΑνδρέας Φακοντής, σε δηλώσεις του, είπε ότι η Βουλή καλείται μέσα σε 10 μέρες να μελετήσει και να ψηφίσει μια τόσο σημαντική νομοθεσία, η οποία αφορά στην κοινωνική πολιτική του κράτους και επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη τη στήριξη του κράτους.

«Το νομοσχέδιο για το ΕΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κόσμου, αλλά ούτε και στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών στο σήμερα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, η οποία θα επιφέρει κοινωνική δικαιοσύνη, στην ουσία πρόκειται για μετονομασία του Δημοσίου Βοηθήματος σε ΕΕΕ με κάποιες αλλαγές, θετικές και αρνητικές.

«Το ύψος δε, του επιδόματος αποτελεί επίδομα επιβίωσης και όχι το όριο αξιοπρεπούς ζωής, όπως η κυβέρνηση υποσχέθηκε. Ως ΑΚΕΛ συμφωνούμε με τη συμπερίληψη στους δικαιούχους του ΕΕΕ και άλλων ομάδων του πληθυσμού, όπως π.χ. τους μακροχρόνια άνεργους, τους αυτοτελώς εργαζομένους και τους φτωχούς εργαζόμενους, που σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης χρειάζονται τη στήριξη του κράτους», συμπλήρωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι η προτεινόμενη νομοθεσία χρήζει βελτίωσης και προς το σκοπό αυτό το ΑΚΕΛ θα καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις κατά τη συζήτηση της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, όπως, μεταξύ άλλων, η εξαίρεση των συνταξιούχων από την προτεινόμενη νομοθεσία, η διαγραφή της πρόνοιας για ακίνητη ιδιοκτησία , η διαγραφή της πρόνοιας για το εμβαδόν της ιδιόκτητης κατοικίας, η μείωση του ορίου ηλικίας που τίθεται ως προϋπόθεση για να δικαιούται κάποιος αυτόνομα να αιτηθεί ΕΕΕ, η τροποποίηση του όρου «βαριά ή ολική αναπηρία» στις περιπτώσεις των ατόμων με αναπηρία, η περαιτέρω μελέτη της πρόνοιας που αφορά στο ενοίκιο το οποίο μειώνεται σημαντικά και επηρεάζει τα εισοδήματα πολλών υφιστάμενων ληπτών και η μετατροπή αρκετών εκ των διαταγμάτων σε κανονισμούς καθώς η υπερεξουσία που δίνεται στον αρμόδιο Υπουργό είναι ανησυχητική και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε, παράλληλα, ότι αναπάντητο παραμένει από την Κυβέρνηση το σημαντικό ερώτημα από πού θα εξευρεθούν τα επιπλέον €50εκ το χρόνο για κάλυψη του επιπρόσθετου κόστους του ΕΕΕ, από τη στιγμή που το επικαιροποιημένο μνημόνιο προνοεί δημοσιονομική ουδετερότητα στο κόστος εφαρμογής του.

«Η αναφορά αυτή του μνημονίου, σε συνάρτηση με την αναφορά στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς για το ΕΕΕ που κατατέθηκαν στη Βουλή από το αρμόδιο Υπουργείο, ότι το επιπλέον κόστος θα καλυφθεί από εξοικονομήσεις από άλλες κοινωνικές παροχές, μας παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι θα επέλθουν σημαντικές περικοπές και περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και ως εκ τούτου, ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες μας», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του, είπε ότι από την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την κατά άρθρον εξέταση του νομοσχεδίου για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, προκύπτουν μία σειρά ζητημάτων που καταδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο νομοσχέδιο με πολλές γκρίζες ζώνες.

Ως Οικολόγοι, συνέχισε, θα σταθούν σε δύο σημεία αμετάκλητα και επίμονα.

Πρέπει να εξασφαλιστεί, είπε ο κ. Περδίκης, ότι οι αναγκαίοι πόροι για τη λειτουργία αυτού του συστήματος δεν θα πηγάζουν από περαιτέρω συρρίκνωση του επιδόματος τέκνου, της φοιτητικής χορηγίας και του επιδόματος για τους ανάπηρους.

Όπως ανέφερε, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν θα δεχθεί περαιτέρω αποψίλωση κοινωνικού χαρακτήρα χορηγιών για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το φιλόδοξο σχέδιο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

«Εάν η Κυβέρνηση και η Βουλή θέλουν – και πρέπει να θέλουν – να χρηματοδοτήσουν αυτό το σχέδιο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οφείλουν να κυνηγήσουν αυτούς που έκλεψαν, αυτούς που λήστεψαν και αυτούς που τα κρύβουν. Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να πάρει από τους ανάπηρους και αυτούς που τα έχουν ανάγκη, για να δώσει σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Κοινωνικές παροχές σημαίνει ανακατανομή του πλούτου, όχι ανακατανομή της φτώχειας. Το μήνυμα των Οικολόγων είναι ξεκάθαρο: Δεν πρέπει η χρηματοδότηση να προέλθει από περαιτέρω αποψίλωση κοινωνικών παροχών και χορηγιών ευάλωτων ομάδων», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους