Κτυπά την καμπάνα η Κεφαλαιαγορά

Προειδοποίηση προς τους τραπεζίτες να πληρώσουν το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε η πρόεδρός της Δήμητρα Καλογήρου. Εδώ και δεκαπέντε ημέρες, από την μέρα που επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο στην Τρ. Κύπρου και στη Λαϊκή αλλά και στελέχη του τραπεζικού τομέα για τις επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα ύψους 8 εκ. ευρώ, κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει καταβάλει τα οφειλόμενα.

Η κ. Καλογήρου διευκρίνισε ότι η διαδικασία υποβολής των εφέσεων δεν αναστέλλει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, καθώς πρόκειται για ανεξάρτητες διαδικασίες. Τα πρόστιμα, υπέδειξε, πρέπει να καταβληθούν και θα μεταφερθούν στο πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επεσήμανε ότι η προθεσμία για την καταβολή των οφειλομένων εκπνέει στις αρχές Ιουλίου, ενώ προειδοποίησε με νομικά μέτρα εναντίον όλων όσοι δεν καταβάλουν τα ποσά. 

Στη λίστα με τα πρόσωπα, στα οποία επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, περιλαμβάνεται όλη αφρόκρεμα του τραπεζικού συστήματος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και έλαβε τις κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Επίσης, εκτός της ηγετικής πυραμίδας των τραπεζών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.050.000 ευρώ στην Λαική Τράπεζα και 950.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. 

Η ιστορία με τα ελληνικά ομόλογα χρονολογείται το 2009, όταν η Τράπεζα Κύπρου, ξόδεψε δισεκατομμύρια για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, την ώρα που οι διεθνείς επενδυτές μείωναν την έκθεσή τους στην Ελλάδα. Οι απώλειες αυτές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική κρίση, καθώς όταν οι τράπεζες χρειάστηκαν στήριξη στράφηκαν στην κυβέρνηση, και μετέπειτα, η Κύπρος βρέθηκε στο μηχανισμό στήριξης. 

Πάντως, οι δικηγόροι των τραπεζικών στελεχών ανακοίνωσαν ότι έχουν σκοπό να προσφύγουν στα δικαστήρια και απέστειλαν σχετική επιστολή, λέγοντας ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τους χρησιμοποίησε ως εξιλαστήρια θύματα, ενώ σημειώνουν ότι τα ενημερωτικά δελτία της Τράπεζας εγκρίθηκαν από την ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προτού εκδοθούν στο κοινό. 

 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές