Τροπολογίες θωρακίζουν την εισπρακτική ικανότητα του κράτους

Σε σημαντικές τροπολογίες προέβη ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ως προς την είσπραξη από το κράτος οφειλόμενων φόρων, προκειμένου να διαμορφώσει τα κυβερνητικά νομοσχέδια περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και περί εισπράξεως φόρων και να υπερψηφίσει τις σχετικές νομοθεσίες.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών είχαν ζητήσει την τροποποίησή τους, έτσι ώστε στην περίπτωση που ο Έφορος ΦΠΑ δύναται να προβαίνει στην εγγραφή εμπράγματου βάρους επί ακίνητης ιδιοκτησίας προσώπου, αυτό να γίνεται για οφειλές πέραν των 2.000 ευρώ και όχι 5.000 ευρώ όπως προβλεπόταν στο νομοσχέδιο.

Με τροπολογίες που κατατέθηκαν σήμερα από όλα τα κόμματα και που εγκρίθηκαν χωρίς καμία ένσταση, τα 2.000 ευρώ έγιναν ξανά 5.000 ευρώ στο νομοσχέδιο για τον ΦΠΑ, έτσι ώστε να αυξηθεί το ελάχιστο όριο οφειλόμενου ποσού, ή οποιουδήποτε άλλου ποσού για το οποίο ο Έφορος θα μπορεί να προβαίνει στην εγγραφή εμπράγματου βάρους σε ακίνητη περιουσία του προσώπου, το οποίο αρνείται, ή παραλείπει, ή καθυστερεί, ή αμελεί να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.

Αντίστοιχη τροπολογία έγινε στο ίδιο νομοσχέδιο, αυξάνοντας από 200 ευρώ σε 3.000 ευρώ το ελάχιστο ποσόν οφειλόμενου φόρου ή οποιουδήποτε άλλου ποσού για το οποίο ο Έφορος θα μπορεί να ζητεί την άμεση δέσμευση ποσού από τραπεζικό λογαριασμό προσώπου που αρνείται, ή παραλείπει, ή καθυστερεί, ή αμελεί να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.

Ανάλογες αυξήσεις οφειλόμενων ποσών προβλέπονται από άλλες τροπολογίες των κομμάτων της Βουλής, τόσο για τον ΦΠΑ όσο και για το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, ενώ, με την έναρξη ισχύος των νόμων αυτών, καλούνται τόσο ο Έφορος όσο και ο Διευθυντής του ΤΕΠ να υποβάλλουν στη Βουλή ανά τριμηνία, αρχής γενομένης από 30ής Σεπτεμβρίου 2014, έκθεση προόδου για την κατάσταση των οφειλόμενων φόρων με πίνακες οφειλόμενων ποσών, τον αριθμό των οφειλετών και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για είσπραξη των φόρων αυτών.

Σκοπός των νόμων αυτών είναι να ενισχυθούν οι εξουσίες του Εφόρου ΦΠΑ και του Διευθυντή του ΤΕΠ, ως φορολογικών Αρχών, για την εξασφάλιση της καταβολής προς το κράτος των ανεξόφλητων φορολογικών υποχρεώσεων.

Η ψήφιση των νόμων αυτών αποτελεί προαπαιτούμενη ενέργεια για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης της οικονομικής στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή