Ιούλιο η επόμενη δόση των 600εκ. ευρώ

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτησαν τις θετικές επιδόσεις της Κύπρου και τη διατήρηση του προγράμματος προσαρμογής σε ορθή τροχιά, ενώ αποφάσισαν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 600 εκατ. ευρω, η οποία θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γερούν Ντέϊσελμπλουμ, την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ενώ έλαβε για τελευταία φορά μέρος ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, ο οποίος αποχωρεί στο τέλος του μήνα για να αναλάβει ευρωβουλευτής. Το ΔΝΤ εκπροσωπήθηκε από την επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση αναφέρεται ότι «το Eurogroup χαιρετίζει το συμπέρασμα της Τρόικα μετά από την τέταρτη αποστολή αξιολόγησης ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της Κύπρου παραμένει σε ορθή τροχιά». «Είμαστε ευχαριστημένοι με την συνέχιση της καλής δημοσιονομικής απόδοσης που καταγράφεται μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος», τονίζει. Προσθέτοντας, καλεί «τις αρχές να προσδώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην εφαρμογή της ατζέντας των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να βελτιωθούν οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, καθιστώντας ταυτόχρονα την προστασία των ευάλωτων ομάδων πιο δίκαιη».

Οι Υπουργοί της Ευρωζώνης «χαιρετίζουν επίσης την περαιτέρω πρόοδο που έγινε για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της προόδου στην αναδιάρθρωση των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης τους». «Η αποτελεσματική μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει βασική πρόκληση. Αυτό είναι απαραίτητο για να επιτρέψει την επανάληψη των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», αναφέρει η δήλωση.

Tο Eurogroup θεωρεί ότι οι θετικές επιδόσεις της Κύπρου στην εκτέλεση του μακροοικονομικού χρηματοδοτικού προγράμματος έχουν διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και επιτρέπουν την επιτυχή επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και την κατάργηση των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων στις συναλλαγές στο εσωτερικό της Δημοκρατίας. Ο ρυθμός χαλάρωσης των υπολοίπων περιορισμών στις εξωτερικές συναλλαγές, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της Κυβέρνησης, θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις ισχυρές επιδόσεις του προγράμματος, τονίζεται.

Εν όψει των ανωτέρω, το Eurogroup αποφασίζει επί της αρχής την εκταμίευση της επόμενης δόσης της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Κύπρο. Υπό την αίρεση των εθνικών διαδικασιών και της επίσημης έγκρισης από τα όργανα διακυβέρνησης του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο EΜΣ έχει προγραμματιστεί να καταβάλει 600 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει την εκταμίευση των 86 εκατ. ευρώ περίπου την ίδια ώρα, καταλήγει η δήλωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου