Fitch: Οι κίνδυνοι παραμένουν

Θετική χαρακτηρίζει την έξοδο της Κύπρου στις αγορές, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι βέβαιο ότι η πρόσβαση στις αγορές θα είναι μόνιμη λόγω των κινδύνων που παραμένουν στην πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης βαθιάς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής.

«Η επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές ομολόγων είναι θετική για το κράτος, βοηθώντας το να τηρήσει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες και βελτιώνοντας την χρηματοδοτική ευελιξία. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η πρόσβαση στην αγορά θα είναι μόνιμη και το υψηλό επίπεδο του ρίσκου στην Κύπρο αντανακλάται την αξιολόγηση Β-», αναφέρει ο οίκος», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του μετά τη χθεσινή έκδοση του 5ετους ομολόγου.

Πάντως, ο οίκος εκτιμά ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα περιοριστεί στο 3,9% φέτος σε σύγκριση με το 4,2% του ΑΕΠ που προβλέπουν οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Τρόικα.

Σύμφωνα με τον Fitch, η έξοδος της Κύπρου στις αγορές έγινε 15 μήνες μετά την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ Ιρλανδία και Πορτογαλία χρειάστηκαν περίπου 20 μήνες και η Ελλάδα τέσσερα χρόνια. Σημειώνει δε ότι στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας η έξοδος στις αγορές βοήθησε τις χώρες αυτές να καταρτίσουν ένα ομαλό πρόγραμμα εξόφλησης ομολόγων κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα προσαρμογής.

«Η έκδοση 5ετών ομολόγων ενισχύει τα χρηματοδοτικά αποθέματα εν μέσω του προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει ήδη κεφάλαια πέραν των €2 δις. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του κυβερνητικού ομολόγου που εκδόθηκε στην Τράπεζα Κύπρου, ως μέρος της αναδιάρθρωσης της», αναφέρεται.

Σύμφωνα με τους  Fitch, οι αποπληρωμές χρέους της Κύπρου αναμένεται να αυξηθούν στο περίπου €1 δις το 2016 και στο €1,5 δις το 2017. Προσθέτει δε ότι οι κυπριακές Αρχές καταρτίζουν ένα ομαλό πρόγραμμα εξόφλησης ομολόγων μέσω μελλοντικών πράξεων αναχρηματοδότησης από τις αγορές.

Υπενθυμίζει εξάλλου πως η καλή υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής και οι καλύτερες από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις είχαν ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση της μακροπρόθεσμης προοπτικής της Κύπρου για έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους  σε ξένο συνάλλαγμα (IDR), που αξιολογείται σε “Β-”, σε σταθερό ορίζοντα από αρνητικό και την αναβάθμιση της αξιολόγησης για την έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους σε εγχώριο συνάλλαγμα (IDR) από CCC σε “B-”, κάτι που «αντανακλά τον μειωμένο κίνδυνο αναδιάρθρωσης ομολόγων εγχώριου δικαίου”.

Αναγνωρίζει πως η Κύπρος έχει ξεπεράσει τους στόχους του προγράμματος – πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ το 2013 έναντι της πρόβλεψης του 3,1% - εν μέρει διότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ μετά την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα δεν ήταν τόσο έντονη όσο προβλεπόταν και λόγω του σφικτού, όπως σημειώνει, ελέγχου της κυβέρνησης επί των δημοσίων δαπανών.

Τέλος, o Fitch, σημειώνει ότι η επιστροφή της Κύπρου στις αγορές αντανακλά ευρύτερα την μείωση των αποδόσεων ομολόγων στην περιφέρεια της ευρωζώνης, όπως την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

«Αυτό θα είναι επωφελές για το κόστος χρηματοδότησης, την βιωσιμότητα του χρέους και το ευρύτερο οικονομικό αίσθημα. Ωστόσο η πτώση των ομολόγων δεν ακριβώς ανάλογη με τη μείωση στον πιστωτικό κίνδυνο», καταλήγει.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις