Στη Βουλή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο, κανονισμούς και διατάγματα που αφορούν το προσχέδιο και νομοσχέδιο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Σε δηλώσεις της η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, είπε ότι «θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έτσι ώστε να υποβάλουμε την παράκληση να ενεργοποιηθούν τα άρθρα που αφορούν την υποβολή των δηλώσεων, για να μπορέσουμε να εξετάσουμε αυτές τις αιτήσεις, ώστε το γρηγορότερο δυνατόν να μπορέσουμε να βοηθήσουμε με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυτούς που έχουν ανάγκη».

Σε ερώτηση αν έχει τροποποιηθεί το νομοσχέδιο, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «έχει γίνει μια τροποποίηση που αφορά ουσιαστικά την πρώτη κατοικία. Μετά από συζήτηση, η απόφασή μας είναι ότι για ένα πρόσωπο ή για ένα ζεύγος θα υπάρχει ανώτατο όριο, για την ιδιόκτητη κατοικία, 150 τ.μ και για οικογενειακή μονάδα μέχρι 300 τ.μ. Αυτό έγινε διότι εκείνοι που πρέπει να βοηθηθούν είναι εκείνοι που έχουν πραγματική ανάγκη. Επομένως, η τροποποίηση στις προϋποθέσεις αφορά την ακίνητη ιδιοκτησία και την κατοικία που κάποιος κατέχει έτσι ώστε να μπορεί να είναι δικαιούχος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».

Όσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων για το ΕΕΕ, η Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι περισσότερες από 70 χιλιάδες, σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές (αιτήσεις) για να μπορέσει κάποιος να καταστεί δικαιούχος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Σε ερώτηση για το ποσό των 480 ευρώ είπε ότι τα 480 ευρώ είναι το ένα συστατικό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. «480 ευρώ συν το ενοίκιο, συν αν είναι ιδιόκτητη κατοικία των τόκων μέχρι του ποσού του ενοικίου, συν δημοτικά τέλη και κάποιων παρόμοιων τελών όπως π.χ το τέλος σκυβάλων και αποχετευτικού. Άρα, τα 480 ευρώ είναι για ένα πρόσωπο που είναι μόνο του. Για μια οικογένεια, επιπρόσθετα από τον δικαιούχο, η σύζυγος ή ο σύζυγος θα έχει το 50% των 480 ευρώ, άρα ακόμα 240 ευρώ, εάν έχει τέκνα κάτω των 14 χρόνων δικαιούται το 30% των 480 ευρώ (144 ευρώ) το κάθε ένα και αν έχει τέκνα άνω των 14 χρόνων δικαιούται 50% (240 ευρώ). Το ενοίκιο έχει υπολογιστεί με βάση τα ενοίκια που ισχύουν στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, ελεύθερης Αμμοχώστου και Πάφου».

Ερωτηθείσα για το κόστος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, είπε ότι «έχει γίνει η αναλογιστική μελέτη. Αυτή τη στιγμή για το δημόσιο βοήθημα υπάρχουν 20 χιλιάδες δικαιούχοι, εκ των οποίων οι 8.500 είναι ανάπηρα πρόσωπα. Άρα, 11.500 αυτή τη στιγμή λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα. Η διαφοροποίηση του νομοσχεδίου είναι πως για πρώτη φορά δικαιούνται να ζητήσουν βοήθεια από το κράτος και όσοι εργάζονται κάποιες ώρες και παίρνουν πολύ χαμηλές αμοιβές». Πρόσθεσε ότι αυτά τα άτομα υπολογίζεται να ανέρχονται στις 10.000 και θα είναι δικαιούχοι νοουμένου ότι πληρούν όλες τις πρόνοιες του σχετικού Νόμου.

Πρόσθεσε ότι «όσοι από τους συνταξιούχους πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου θα ενταχθούν σε αυτό το σχέδιο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Σημείωσε ότι με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε δεν μπορούσε κάποιος ο οποίος είχε ακίνητη ιδιοκτησία αξίας μέχρι και 20 χιλιάδων ευρώ να λαμβάνει δημόσιο βοήθημα, ενώ «σήμερα, με το νομοσχέδιο κάποιος, ο οποίος έχει ακίνητη ιδιοκτησία μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ θα μπορεί να είναι δικαιούχος. Επομένως, πιστεύουμε ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν, αφού και η ανεργία έχει αυξηθεί».

Σε ό,τι αφορά το κόστος του ΕΕΕ, η Υπουργός είπε ότι «υπολογίζουμε ότι για τους μήνες που απομένουν για το 2014 θα είναι επιπρόσθετο κατά 25 εκ. ευρώ και για ολόκληρο το χρόνο κατά 50 εκ. ευρώ».

 

Δειτε Επισης

ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες