Πρόεδρος: Στόχος η μείωση εσωτερικού δανεισμού 4.5δις

 Την εκτίμηση ότι αυτή την εβδομάδα η Κύπρος θα κερδίσει το στοίχημα επιτυγχάνοντας σταθεροποίηση της αξιοπιστίας και της αξιοχρεότητας του κράτους, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσθέτοντας πως η προσπάθεια δανεισμού από το εξωτερικό θα επιφέρει αύξηση της ρευστότητας που είναι το στοιχείο που απαιτείται για να επιτύχουμε επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σε εκτός κειμένου αναφορά του κατά την τελετή εγκαινίων του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις «δραματικές εμπειρίες που το τελευταίο διάστημα βιώσαμε» και πρόσθεσε πως «η σκληρή δουλειά και η προσήλωση στις υποχρεώσεις μας δίδουν καρπούς. Φαίνεται ότι όσον αφορά τουλάχιστον τον έλεγχο και τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών να προχωρούμε με επιτυχία» σημείωσε.

Δεν είμαι εδώ, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «για να θριαμβολογήσω για το γεγονός ότι λιγότερο από οκτώ μήνες είχαμε δεχθεί την πρώτη αναβάθμιση, πως έχουμε μόνο θετικά σχόλια μετά από 4 συνολικά αξιολογήσεις της Τρόικας και πως οι αποδώσεις των ομολόγων του κράτους έχουν από 15+% όταν αναλαμβάναμε την εξουσία, σήμερα περιορίζεται στο 4,75% . Δεν θα κάνω αναφορές που οπωσδήποτε μπορεί να μην θεραπεύουν μια πληγή, όμως στοχεύουν στην σταθεροποίηση και επαναφορά της αξιοπιστίας του κράτους που είναι το πρώτιστο αν θέλουμε να επιτύχουμε επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις δουλειές» σημείωσε.

Αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης ο Πρόεδρος είπε πως «ο πρώτος στόχος ήταν η σταθεροποίηση της αξιοπιστίας και της αξιοχρεότητας αυτού του κράτους και θέλω να ελπίζω ότι αυτή την εβδομάδα θα κερδίσουμε το στοίχημα ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι είχε λεχθεί».

Για το δεύτερο στάδιο πρόσθεσε πως «είναι η πραγματική οικονομία, η πραγματική ανάπτυξη, η οποία θα συντελεστεί μέσα από το δανεισμό, εξερχόμενοι στις αγορές. Θέλω να αναφέρω ότι ο εσωτερικός δανεισμός, δηλαδή αυτά που χρωστούμε στις τράπεζες και τα διάφορα Ταμεία υπερβαίνουν τα 4μιση δισεκατομμύρια ευρώ» σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η προσπάθεια δανεισμού από το εξωτερικό με το ίδιο και κατά κύριο λόγο χαμηλότερο επιτόκιο απ’ ότι καταβάλλουμε στους εσωτερικούς  δανειστές μας, το σημαντικότερο που θα επιφέρει είναι την αύξηση της ρευστότητας και η ρευστότητα είναι αυτό που απουσιάζει και είναι αυτό που απαιτείται προκειμένου να επιτύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Εάν, συνέχισε σε όλα αυτά «προστεθούν και οι προσπάθειες που καταβάλλουμε, διατρέχοντας και εξορμώντας καθ’άπασα την υφήλιο προκειμένου να επιτύχουμε προσέλκυση επενδύσεων, θέλω να πιστεύω πως πολύ σύντομα, ιδιαίτερα χάρη στην υπομονή του λαού μας, στην εμπιστοσύνη που επιδεικνύει και στο πείσμα που μας διακρίνει, γνωρίζοντας τον κυπριακό λαό, θα επιτύχουμε πάρα πολύ σύντομα να μειώνεται ο βαθμός της ανεργίας και σταδιακά να κλείνουν τα κοινωνικά παντοπωλεία, πληγές που οπωσδήποτε κανένα δεν αφήνουν ικανοποιημένο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην εκτός κειμένου αναφορά του είπε ακόμα πως  «είναι σημαντικό το να  παρακολουθείς τις ανάγκες της αγοράς, το να εκπαιδεύεις ακριβώς επιστήμονες που θέλουν να εξειδικευθούν περαιτέρω, πτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς, σε κλάδους όπως π.χ. μηχανικούς υδρογονανθράκων και σωρεία άλλων παράπλευρων επαγγελμάτων τα οποία σαν αποτέλεσμα της ευλογίας που είχαμε από το Θεό, να εξευρεθούν υδρογονάνθρακες στη περιοχή μας, θα έχουμε άμεση ανάγκη την επόμενη διετία, τριετία».

Συνεπώς κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό το πρωτοποριακό που κάνει το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus είναι να δίνει «την ευχέρεια  αποφυγής εισαγωγής εξειδικευμένων εκ του εξωτερικού, της αποφυγής μετάβασης στο εξωτερικό για την απόκτηση των αναγκαίων γνώσεων και κατ’ αυτό τον τρόπο συμβάλλει σημαντικά σ’ αυτό που κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν».

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση