Εκπνοή του χρόνου για ΤΕΠ και ΦΠΑ

Η Τρόικα έδωσε προθεσμία στην κυβέρνηση μέχρι τις 19 Ιουνίου ώστε να ψηφιστούν τα σχετικά νομοσχέδια δίνοντας τους εργαλεία να κυνηγούν τους οφειλέτες. Ο χρόνος έχει εκπνεύσει και οι βουλευτές κατά τη συζήτηση του θέματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών αναγνώρισαν ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας τους κράτους. Η νομική υπηρεσία επεξήγησε ότι με αυτά τα νομοσχέδια απλοποιείται η διαδικασία είσπραξης φορολογιών. «Υπήρχε νομοθεσία, ωστόσο τα τελευταία 20 χρόνια μόνο 2 ακίνητα έχουν εκποιηθεί λόγω μη καταβολής φορολογιών. Τα εν λόγω νομοσχέδια επιτρέπουν στο κράτος να εκδώσει διάταγμα είσπραξης μία φορά μέσω της τράπεζας», δήλωσαν εκπρόσωποι του ΤΕΠ και της νομικής υπηρεσίας.

Το νομοσχέδιο προνοεί την κατάσχεση κινητής ιδιοκτησίας, τραπεζικών λογαριασμών και της απαγόρευσης αποξένωσης ακινήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Εκπρόσωπος του ΦΠΑ διευκρίνισε ότι το πάγωμα λογαριασμών θα γίνεται, αφού επιβεβαιωθούν και οριστικοποιηθούν  οι φορολογικές υποχρεώσεις του πολίτη που χρωστά (δεν εκκρεμεί ένσταση, προσφυγή κλπ), ενώ επεσήμανε ότι θα γίνεται συμψηφισμός του εισπρακτέου και του επιστρεπτέου φόρου. 

Με το υφιστάμενο νομοσχέδιο, ο Έφορος δύναται να προχωρήσει στην κατάσχεση χρημάτων μέσω τραπεζικών οργανισμών για την αποπληρωμή οφειλών από €200 και άνω και στη δέσμευση ακινήτων όταν οι φόροι είναι άνω των €1000. Οι βουλευτές εξέφρασαν την θέση ότι ίσως θα πρέπει να μετακινηθεί το όριο βάσης (των 200 και 1000 ευρώ), αλλά σημείωσαν ότι είναι θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί. Ο ΦΠΑ σημείωσε ότι θα αναγκαστεί η υπηρεσία να λάβει αυστηρότερα μέτρα για αυτούς που δεν πληρώνουν εάν αλλάξουν οι οροφές.

Ο σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών ανέφερε ότι το ιδεατό θα ήταν να υπάρχει δικαστική απόφαση για πάγωμα λογαριασμών. Σημείωσε ότι εντός 1 εργάσιμης ημέρας θα λύνεται το θέμα, εάν υπάρξει στρέβλωση, ενώ η απόφαση παγώματος λογαριασμών συμφωνήθηκε να γίνεται από μία -μια τράπεζα, μέχρι να μαζευτεί το ποσό. Σύμφωνα με τον ΣΕΛΚ, θα υπάρχει άμεση ενημέρωση του ΤΕΠ στους φορολογούμενους για την πρόθεση του να προχωρήσει στην κατάσχεση περιουσιακών και άλλων στοιχείων.

Ο Σύνδεσμος τραπεζών επεσήμανε ότι  προστατεύεται το τραπεζικό απόρρητο και μόνο με τη συγκατάθεση του γενικού εισαγγελέα θα δίνονται στοιχεία, ενώ εξέφρασε ενστάσεις για το πόσο σύντομα θα μπορούν να παγώνουν οι λογαριασμοί. Η νομική υπηρεσία διευκρίνισε ότι θα πρέπει άμεσα να γίνεται το πάγωμα των λογαριασμών, γιατί τότε ο πελάτης θα τραβήξει όλα τα διαθέσιμα χρήματα προκειμένου να μην πληρώσει. Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε από ποιες τράπεζες θα παγώνονται οι λογαριασμοί, σημείωσε ότι ο φορολογούμενος θα αποφασίζει με βάση τη φορολογική του δήλωση. 

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης