Αυτοκίνητα με γκάζι το 2015

 Αρχές του 2015 οι Κύπριοι πολίτες θα μπορούν και νόμιμα να χρησιμοποιούν υγραέριο, για την κίνηση των οχημάτων τους, με όφελος το μειωμένο μέχρι πενήντα τοις εκατό κόστος κίνησης. Αυτό λέχθηκε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, κατά την οποία τα Υπουργεία Εμπορίου, Συγκοινωνιών και Εργασίας ενημέρωσαν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα είναι έτοιμοι οι τεχνικοί κανονισμοί για την ασφαλή χρήση του υγραερίου.

Το κόστος εγκατάστασης του νέου συστήματος υγραεριοκίνησης θα κυμαίνεται από 1.000 έως 1.200 ευρώ, ενώ το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορεί να τοποθετηθεί μόνο σε βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.

Την ίδια ώρα παρατηρείται το φαινομένου παράνομης τοποθέτησης συστημάτων υγραεριοκίνησης σε οχήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αναφέρθηκε ότι υπάρχουν συνεργεία, που τοποθετούν παράνομα τέτοια συστήματα.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου κάνουν λόγο για "κινούμενες βόμβες" στους δρόμους της Κύπρου και ζητούν την πάταξη του παράνομου αυτού φαινομένου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου, είπε πως "ενώ το υγραέριο χρησιμοποιείται ως εναλλακτική μορφή ενέργειας για τις μεταφορές σε άλλες χώρες, στην Κύπρο δεν εφαρμόστηκε ακόμα", για να προσθέσει πως η Επιτροπή έλαβε σήμερα τη δέσμευση από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και από τα διάφορα Υπουργεία ότι αρχές του 2015 θα υπάρχει ευχέρεια οι Κύπριοι πολίτες να χρησιμοποιούν υγραέριο, για την κίνηση των οχημάτων τους".

"Με αυτό θα επιφέρουν μια σημαντική μείωση στο κόστος κατανάλωση καυσίμων μέχρι και 50%. Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο, θα μπορέσουν να απαλλαγούν από ένα σημαντικό βάρος, που επιβαρύνει και επιφορτίζει την κάθε κυπριακή οικογένεια, που είναι το κόστος μεταφοράς", είπε ο κ. Χριστοφόρου.

Πρόσθεσε πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί το όλο ζήτημα, γιατί υπήρχε μεγάλη αναβλητικότητα και επιτακτικά θα το επαναφέρει εάν και εφόσον υπάρχει κωλυσιεργία εκ μέρους των διαφόρων υπηρεσιών και Υπουργείων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε πως δυστυχώς παρατηρεί μια φοβερή καθυστέρηση, ωστόσο, πρόσθεσε "ήδη στην Επιτροπή Εμπορίου ανακοινώθηκε ότι θα είναι έτοιμοι με το νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή όλες τις νομοθεσίες και τα διατάγματα, που πρέπει να εγκριθούν μέχρι το τέλος του τριμήνου του 2015".

Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, γιατί όπως είπε, "η καθυστέρηση αυτή εμποδίζει τους καταναλωτές μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες να χρησιμοποιούν ένα καύσιμο, το οποίο είναι πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον και βεβαίως πολύ πιο οικονομικό".

"Θέλουμε ως ΑΚΕΛ για μια ακόμα φορά να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να τηρήσει αυτό το χρονοδιάγραμμα και ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι το τελευταίο. Θέλουμε, επίσης, να ζητήσουμε από όλους τους αρμόδιους φορείς κυρίως από την Αστυνομία και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, αλλά και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να ξεκινήσουν μια εντατική εκστρατεία καταπολέμησης της παρανομία και συγκεκριμένα του φαινομένου τοποθέτησης παράνομα συστημάτων υγραεριοκίνησης σε οχήματα", είπε.

Ανέφερε πως "υπάρχουν δυστυχώς πολλά τέτοια οχήματα, που κινούνται στους δρόμους της Κύπρου σαν κινούμενες βόμβες", προσθέτοντας πως "θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε αυτά τα μηχανουργεία, αλλά κυρίως σε όλα τα οχήματα που περνούν από ΜΟΤ, θα πρέπει να εξετάζονται κατά πόσο φέρουν τέτοιου είδους συστήματα".

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε πως το κόμμα του αναμένει ότι αυτή τη φορά τα Υπουργεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα τηρήσουν τη δέσμευση,  την οποία έχουν δώσει ενώπιον της Επιτροπής.

"Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου και πάντοτε εμείς αργοπορημένα υιοθετούμε κάτι το οποίο είναι προς όφελος του πολίτη και γι` αυτό το λόγο εμείς αναμένουμε ότι αρχές του 2015 οι πολίτες σε αυτό τον τόπο θα μπορούν να έχουν ενώπιον τους το δικαίωμα να μπορούν να εγκαταστήσουν υγραέριο στα οχήματα τους", είπε.

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου