FT: Στις αγορές η τελευταία της κρίσης

Στην προετοιμασία της Κύπρου για επιστροφή στις διεθνείς αγορές ομολόγων αναφέρεται ανάρτηση του live blog των Financial Times ‘fastFT’, σχολιάζοντας πως η χώρα γίνεται το τελευταίο από τα θύματα της κρίσης της ευρωζώνης που επιστρέφει στις αγορές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η χώρα εξέδωσε τον προηγούμενο μήνα εξαετή ομόλογα αξίας 100 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, πληρώνοντας επιτόκιο 6.5% σε ανώνυμους επενδυτές.

Τώρα ωστόσο επίκειται η πρώτη επίσημη έκδοση ομολόγου μετά τη διάσωση της χώρας τον Μάρτιο το 2013. Αναφέρεται πως η Κύπρος έχει προσλάβει τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, UBS και VTB Capital προκειμένου να οργανώσουν συναντήσεις με Ευρωπαίους επενδυτές ομολόγων, με την ομολογιακή έκδοση να αναμένεται σύντομα μετά από αυτές.

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός πως η χώρα «κάηκε άσχημα» με το κούρεμα των καταθέσεων για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, έχει πολύ καλύτερη επίδοση από όσο φοβούνταν πολλοί.

Στις θετικές εξελίξεις επισημαίνονται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard’s & Poor’s μετά τη μικρότερη από την προβλεφθείσα από το ΔΝΤ ύφεση, καθώς και η πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του κυπριακού ομολόγου με ημερομηνία λήξης το 2020 σημείωσε, κατά την Τρίτη, πτώση σε χαμηλό τετραετίας στο 4.75%, από άνω του 16% που βρισκόταν στο απόγειο της κρίσης.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Πράσινο» Βουλής για αγορά 30 ηλεκτρικών και 5 υβριδικών οχημάτων για αξιωματούχους
Με δύο τρόπους οι προαγωγές στο Δημόσιο το 2024-Καθοριστική η παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας
Πλεόνασμα €918,7 εκ. το 2023-Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους
Αρνητικός ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Νέα προσπάθεια στη Βουλή για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών