ΚΤ: Αναμένει θετικές εξελίξεις από απόφαση ΕΚΤ

«Η απόφαση για παροχή ρευστότητας μακροπρόθεσμης διάρκειας, καθώς και η συνέχιση των δημοπρασιών σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016, αναμένεται να επηρεάσουν θετικά το πλάνο χρηματοδότησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κατ’ επέκταση τις χορηγήσεις προς την πραγματική οικονομία», σχολιάζει η Κεντρική Τράπεζα αναλύοντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.    

Η ΕΚΤ έλαβε ιστορική απόφαση μειώνοντας, για πρώτη φορά από τη θέσπιση του ευρώ το 1999, το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων καθιστώντας το αρνητικό, δηλαδή επιβάλλοντας αρνητικό επιτόκιο επί των καταθέσεων που διατηρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, αναφέρεται. «Το αρνητικό επιτόκιο θα εφαρμοστεί, μεταξύ άλλων, και επί των αποθεματικών που τηρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τις κεντρικές τράπεζες πέραν των υποχρεωτικών αποθεματικών».

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ και τη χορήγηση στοχευμένων δανείων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με στόχο την ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού στην πραγματική οικονομία.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τα ακόλουθα κύρια μέτρα:

1.    Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, από τις 11 Ιουνίου 2014, διαμορφώνονται ως ακολούθως:
•    Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος, θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης από το 0,25% στο 0,15%.
•    Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 35 μονάδες βάσης στο 0,40%.
•    Το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,10%.

2.    Τη διενέργεια σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ – γνωστά ως TLTROs) με διάρκεια περίπου τεσσάρων ετών, με σκοπό να ενισχυθούν οι τραπεζικές χορηγήσεις προς τον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα της ζώνης του ευρώ. Το αρχικά δυνητικό ποσό των ΣΠΠΜΑ εκτιμάται σε περίπου €400 δισ.

3.    Την εντατικοποίηση των προπαρασκευαστικών εργασιών για τη διενέργεια οριστικών αγορών προϊόντων τιτλοποίησης (Asset-Backed Securities – ABS) που αφορούν δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τη διευκόλυνση νέων ροών πιστώσεων προς την οικονομία.

4.    Τη συνέχιση διενέργειας πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης (ΠΚΑ) ως δημοπρασίες σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο και τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.

5.    Την αναστολή της απορρόφησης της ρευστότητας που έχει χορηγηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων (Securities Markets Programme – SMP).

 

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου