Περαιτέρω μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Τη μείωση του βασικού της επιτοκίου επί πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,15% ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πρόκειται για ιστορικό "χαμηλό", από την υιοθέτηση του ευρώ την 1.1.1999 και την έκδοση τραπεζογραμματίων και νομισμάτων την 1.1.2002, έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ διαμορφώνονται ως εξής:

Πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος: 0,15% (έναντι 0,25% που ίσχυε έως τώρα) Διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης : 0,40% (έναντι 0,75%) Διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων: (αρνητικό) -0,10% (έναντι 0,00%).
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μεταβολή στα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ είχε πραγματοποιηθεί στις 13/11/2013.

«Αποφασίσαμε ένα συνδυασμό μέτρων», δήλωσε ο Μ.Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ και εξήγησε ότι «το πακέτο αυτό περιλαμβάνει νέες μείωσεις στα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, στοχευμένα προγράμματα μακροπρόθεσμης ρευστότητας, προετοιμασία σχετικά με εξαγορές ενυπόθηκων αξιογράφων».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι θα πάρει τρία με τέσσερα τρίμηνα για να αποδώσουν τα μέτρα, ενώ υπογράμμισε την ετοιμότητα της κεντρικής ευρωτράπεζας να λάβει πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί.

«Αν χρειαστεί, θα δράσουμε γρήγορα με νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης», δήλωσε. «Υπάρχει ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο όσον αφορά τη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει και μη συμβατικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, αν χρειαστεί, για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού» πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε για άλλη μια φορά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Θα μείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερη περίοδο έναντι των προηγούμενων προβλέψεων, είπε.

Ενίσχυση ρευστότητας

Ειδικότερα, στο συνδυασμό μέτρων που αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ της ΕΚΤ, όπως ανέφερε ο Μ.Ντράγκι, περιλαμβάνονται δύο νέες πράξεις αναχρηματοδότησς των τραπεζών ύψους 400 δισ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί ο δανεισμός από αυτές προς τα νοικοκυριά (όχι όμως για στεγαστικά δάνεια) και τις επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα αυτό, που αποκαλείται «στοχευμένες συναλλαγές μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης» (targeted longer-term refinancing operations, TLTRO), θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να λάβουν σε πρώτη φάση – τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 –, δάνεια 4ετούς διάρκειας που αντιστοιχούν στο 7% του υπολοίπου των δανείων τους στις 30 Απριλίου 2014 στον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης, εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά. 

Ο δανεισμός των τραπεζών προς τον δημόσιο τομέα δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

Επιπρόσθετα, από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, όλες οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται κάθε τρίμηνο ποσά έως και το τριπλάσιο του ύψους του καθαρού δανεισμού τους σε μία καθορισμένη περίοδο προς τον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης (εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά) που υπερβαίνει έναν ορισμένο δείκτη αναφοράς. 

Ο δείκτης αναφοράς θα καθορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη τον καθαρό δανεισμό κάθε τράπεζας στο 12μηνο έως τις 30 Απριλίου 2014. Ο καθαρός δανεισμός θα μετράται ως το υπόλοιπο των νέων χορηγήσεων δανείων μείον τις εξοφλήσεις δανείων. Οι πωλήσεις δανείων, όπως και οι τιτλοποιήσεις και διαγραφές του δεν επηρεάζουν το μέτρο του καθαρού δανεισμού.

Το επιτόκιο για τα στοχευμένα αυτά δάνεια θα είναι σταθερό για όλη τη διάρκειά τους και θα είναι ίσο με το εκάστοτε βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ συν ένα περιθώριο 10 μονάδων βάσης (0,10 της ποσοστιαίας μονάδας).

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα υπάρχει αριθμός προβλέψεων, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα δάνεια που θα πάρουν οι τράπεζες θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. Οι τράπεζες που δεν θα εκπληρώνουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όσον αφορά το ύψος των δανείων τους προς την πραγματική οικονομία, θα καλούνται να επιστρέψουν τα δάνεια τον Σεπτέμβριο του 2016.

Πέρα από τις στοχευμένες πράξεις αναχρηματοδότησης, η αναστολή της «αποστείρωσης» στο πρόγραμμα για τις αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά (Securities Market Program – SMP), καθώς και η εντατικοποίηση των προπαρασκευαστικών εργασιών για αγορές ενυπόθυκων τιτλοποιημένων δανείων (asset-backed securities, ABS) περιλαμβάνονται επίσης στο πακέτο.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι οι αποφάσεις αυτές βασίσθηκαν στην οικονομική ανάλυση της κεντρικής τράπεζας, που έλαβε υπόψη τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις του επιτελείου της. Συνολικά, πρόσθεσε, τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στην επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα πιο κοντά στο 2% (ο στόχος της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός να κινείται λίγο χαμηλότερα από το 2%, ενώ τον Μάιο είχε υποχωρήσει στο 0,5%)

Πτωτική αναθεώρηση για τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις τις για τον πληθωρισμό την επόμενη διετία, αναμένοντάς τον στο 0,7% φέτος από 1% που προέβλεπε τον Μάρτιο. 

Για το 2015 και το 2016, αναμένει πληθωρισμό 1,1% και 1,4% αντίστοιχα έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,3% και 1,5% αντίστοιχα.

Οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης κατά 1% φέτος, κατά 1,7% το 2015 και 1,8% το 2016. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, το ΑΕΠ έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το 2014 και ανοδικά για το 2015.

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»