Κουφάρης: Το ΧΑΚ παλεύει εν μέσω δυσμενών συνθηκών

Ενημερωτικό γεύμα προς δημοσιογράφους στο κτήριο του ΧΑΚ, διοργάνωσε το χρηματιστήριο το μεσημέρι της Πέμπτης, 5 Ιουνίου. Ο πρόεδρος του ΧΑΚ, Γιώργος Κουφάρης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ τόνισε: "Κατ’ αρχή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή παρουσία σας στα γραφεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου  και να σας καλωσορίσω εκ μέρους του Συμβούλιου και της Διεύθυνσης  του Οργανισμού  στη συνάντηση αυτή, η οποία γίνεται με σκοπό την αλληλοενημέρωση μας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τρέχουσας επικαιρότητας, ως επίσης και για ορισμένα αναπτυξιακά προγράμματα και πρωτοβουλίες του ΧΑΚ".  

Παράλληλα, ο κ. Κουφάρης τόνισε: "Λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην Κυπριακή οικονομία και ειδικότερα αυτών που μαστίζουν το  χρηματοπιστωτικό τομέα, έχουν κατά το 2013 επιδεινωθεί περαιτέρω η συναλλακτική δραστηριότητα, μειωθεί δραματικά το επενδυτικό ενδιαφέρον, ως επίσης χειροτέρευσαν τα οικονομικά αποτελέσματα των πλείστων εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑΚ. Αναμφίβολα το 2013 αποτέλεσε μία πολύ δύσκολη χρονιά για το Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα συνεπώς και για 2014,  η επενδυτική ψυχολογία να εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.  Τεράστιο πλήγμα, ως γνωστόν, για το Χρηματιστήριο αποτέλεσε  η διαγραφή και η αναστολή της διαπραγμάτευσης των δύο μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑΚ, της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου αντίστοιχα". 

Το Χρηματιστήριο ωστόσο για διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του, έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του προς υλοποίηση στρατηγικού σχεδιασμού του που προβλέπουν μεταξύ άλλων, για την εισαγωγή νέων εταιρειών, προϊόντων, αγορών και υπηρεσιών. Το ΧΑΚ επιδεικνύει πάντοτε την κατάλληλη ευελιξία και προσαρμοστικότητα, για να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και στις νέες επιχειρηματικές ανάγκες που εγείρονται. Μέσα στα πλαίσια αυτά, έχει ετοιμαστεί ένας ενδεικτικός, αλλά ταυτόχρονα μη εξαντλητικός οδηγός, με ορισμένα νέα αναπτυξιακά έργα και πρωτοβουλίες του ΧΑΚ, τα οποία   κοινοποιούμε για ενημέρωση σας, σημείωσε παράλληλα ο πρόεδρος του ΧΑΚ.  

Ο κ. Κουφάρης δήλωσε ακόμη ότι: "Το Χρηματιστήριο στοχεύει να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ανταγωνιστικών υπηρεσιών και προϊόντων, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Κυπριακής Αγοράς.  Παρά το δυσμενές παρόν οικονομικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα, η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και συνεπώς έτσι πρέπει να αντικρίζεται από την Πολιτεία, τους επιχειρηματικούς φορείς και τους συντελεστές της Αγοράς, ως άλλωστε ισχύει σ΄ όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες.  Ο θεσμός του Χρηματιστηρίου επιβάλλεται να στηριχθεί, ώστε να συμβάλει ενεργά στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται, για επανάκαμψη της οικονομίας της Κύπρου προς την ανάπτυξη.  Το ΧΑΚ, ως το πρώτιστο εργαλείο για έλκυση επενδύσεων προσφέροντας αριθμό πλεονεκτημάτων, όπως ενδεικτικά το μηχανισμό διαμόρφωσης τιμών, ρευστότητα και δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων, θα πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα για την εισαγωγή στην αγορά του ΧΑΚ μεγάλων αναπτυξιακών έργων, εταιρειών του τομέα Ενέργειας, ως επίσης και Συλλογικών Επενδυτικών Σχεδίων".

"Όσον αφορά πολύ πρόσφατες πρωτοβουλίες και νέους σχεδιασμούς του ΧΑΚ, ενδεικτικά σας αναφέρουμε μεταξύ άλλων ότι ο Οργανισμός έχει  εντατικοποιήσει τις ενέργειες του για ουσιαστική και πρακτική προώθηση του θεσμού των Συλλογικών Επενδυτικών Σχεδίων (Αμοιβαίων Κεφαλαίων) στην Κύπρο και ειδικότερα της δυνατότητας για εισαγωγή των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στο ΧΑΚ.  Ο τομέας αυτός μπορεί να αναπτυχθεί ουσιαστικά και με αποτελεσματικό τρόπο, επιφέροντας τα ανάλογα οφέλη στην Κυπριακή οικονομία, ως επίσης  και στην προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της Κύπρου  ως χρηματοοικονομικού κέντρου. Επίσης το ΧΑΚ προβαίνει σ’ ανάλογες ενέργειες, προς αναθεώρηση και ενοποίηση των Αγορών του, διαφοροποιώντας τη σημερινή κατηγοριοποίηση τους, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες συνθήκες στην Αγορά" συμπλήρωσε ο κ. Κουφάρης.  

Αναφερόμενος στην έκδοση 6ετών ομολόγων από το ΥΠΟΙΚ ο κ. Κουφάρης ανέφερε: "Το ΧΑΚ  ορίστηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Οικονομικών ως  αρμόδιος Οργανισμός για λήψη αιτήσεων για λογαριασμό του Υπουργείου από ενδιαφερόμενους, προς απόκτηση Κυβερνητικών Ομολόγων που εκδίδονται σε φυσικά πρόσωπα.   Το ΧΑΚ τηρεί τα μητρώα των Ομολόγων αυτών, παρέχοντας όλες τις συναφείς υπηρεσίες. Στα πλαίσια αυτά, το Χρηματιστήριο επιτελεί με οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών, σημαντικό μέρος της όλης σχετικής διαδικασίας".  

"Επιπρόσθετα, στα πλαίσια της υλοποίησης του στρατηγικού προγραμματισμού του, το ΧΑΚ με στόχο την απόκτηση περαιτέρω ευελιξίας και περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, έχει δημιουργήσει πολύ πρόσφατα την καινοτόμο Υπηρεσία Υποβολής Ηλεκτρονικών Αιτήσεων μέσω της ιστοσελίδας του ΧΑΚ και ταυτόχρονα έχει προβεί σε περαιτέρω αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Οργανισμού, χρησιμοποιώντας ένα πιο φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον" τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κουφάρης.

"Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι  έχουμε όλοι καθήκον να στηρίζουμε το θεσμό του Χρηματιστηρίου, ο οποίος  συνιστά ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για καταλυτική συμβολή στον επανασχεδιασμό και στην οικονομική ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου. Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ακόμη μία φορά για τη σημερινή σας παρουσία και να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο το Συμβούλιο του ΧΑΚ όσο και η Διεύθυνση του, παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις, ως επίσης και για συζήτηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος" σημείωσε καταληκτικά ο πρέορος του ΔΣ του χρηματιστηρίου.  

 

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»