Κατάργηση όλων των εσωτερικών περιοριστικών μέτρων

Καταργούνται όλα τα περιοριστικά μέτρα στις εσωτερικές συναλλαγές και πληρωμές, με βάση το 30ο διάταγμα επιβολής προσωρινών περιοριστικών μέτρων, που εκδόθηκε την Παρασκευή (30/5), καθώς επιτρέπεται πλέον το άνοιγμα λογαριασμών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών, μετά από εισήγηση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, το άνοιγμα λογαριασμών επιτρέπεται πλέον, σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη Σταδιακής Κατάργησης των Περιοριστικών Μέτρων, που έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στις 8 Αυγούστου 2013.

Εξάλλου, με την έκδοση του εικοστού πρώτου διατάγματος για τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται στις διεθνείς τράπεζες, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού για νέες έμμεσες πιστωτικές διευκολύνσεις, δηλαδή εγγυητική επιστολή και ενέγγυα πίστωση για τις παρακάτω περιπτώσεις.

Στην πρώτη περίπτωση, εφόσον ο λογαριασμός έχει ανοιχθεί για εξυπηρέτηση δανείου, τότε το πιστωτικό υπόλοιπο του λογαριασμού αυτού δεν πρέπει να υπερβαίνει, οποιαδήποτε στιγμή, το 120% του υπολοίπου δανείου.

Στη δεύτερη περίπτωση που παραχωρείται μόνο έμμεση πιστωτική διευκόλυνση, το πιστωτικό υπόλοιπο του λογαριασμού δεν πρέπει να υπερβαίνει, οποιαδήποτε στιγμή, το 120% του υπολοίπου της έμμεσης πιστωτική διευκόλυνσης.

Εξάλλου, ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι βασικός στόχος είναι η σταδιακή κατάργηση των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές του κοινού με τα πιστωτικά ιδρύματα, στη βάση συγκεκριμένου οδικού χάρτη, ούτως ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες για προώθηση της ανάπτυξης της οικονομίας.

Με την επίτευξη συγκεκριμένων οροσήμων που ενσωματώθηκαν στον οδικό χάρτη και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανακεφαλαιοποίηση και ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων στον Συνεργατισμό, την πρόοδο στην εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών και παράλληλα τη σταδιακή σταθεροποίηση και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, κατέστη εφικτή η κατάργηση όλων των εσωτερικών περιορισμών στις συναλλαγές, γεγονός που θα συμβάλει στη τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η τέταρτη στη σειρά θετική αξιολόγηση της προόδου του οικονομικού προγράμματος για την Κύπρο εκ μέρους της Τρόικας, η αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και η διαφαινόμενη σταθεροποίηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα αποτελούν εξίσου θετικές εξελίξεις που επιτρέπουν την κατάργηση των περιορισμών στις εγχώριες συναλλαγές.

Η κυβέρνηση, προτίθεται να προχωρήσει με τον ίδιο μεθοδικό τρόπο στην εξέταση των εξωτερικών περιορισμών  με στόχο την σταδιακή χαλάρωση και τελικά την πλήρη άρση τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»