Πλήρη άρση περιοριστικών «υπόσχεται» ο ΥΠΟΙΚ

«Πολύ καλά νέα θα προκύψουν για την κυπριακή οικονομία» είπε με νόημα δίχως να δίνει περισσότερες πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε σε συνέδριο της PwC με θέμα «Τα βήματα ανάκτησης της αξιοπιστίας». 

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η Κύπρος μπήκε σε Μνημόνιο πληρώνοντας τα δικά της λάθη και κυρίως την αμέλεια να λάβει μέτρα για διαρθρωτικές αλλαγές για πολλά χρόνια. «Είναι ένας δρόμος δύσκολος αυτός της αποκτάστασης της αξιοπιστίας μας. Τον τελευταίο χρόνο κάναμε πολλά βήματα, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να κάνουμε. Είναι δύσκολος ο δρόμος μας αλλά αισιοδοξώ πως θα τα καταφέρουμε». 

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν πρόκειται να επιβληθούν νέες φορολογίες, σε κανένα επίπεδο της αγοράς ή της οικονομίας ενώ σημείωσε πως δεν προβλέπει λήψη μέτρων περαιτέρω συγκράτησης των δημοσίων αλλαγών, αν και ανέφερε πως εάν και εφόσον χρειαστεί τότε θα γίνει μια τέτοια κίνηση. 

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η πορεία που θα ακολουθήσει από δω κι έπειτα θα είναι καλύτερη και θα σταθεροποιήσει το περιβάλλον του τελευταίου ενός χρόνου. «Την αξιοπιστία την κερδίζεις σταδιακά κάτι ωστόσο που μπορεί να διαταρχθεί ακόμη και με μία φήμη. Θυμάμαι πρόσφατα ρεπορτάζ σε εφημερίδα που ανέφερε πως επίκειται νέο κούρεμα. Σαφώς και κάτι τέτοιο δεν συνέβη και δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Τέτοια θέματα όμως, είναι που χαλούν το στέρεο περιβάλλον που θέλουμε να δημιουργήσουμε» τόνισε μεταξύ άλλων. 

Εξάλλου, ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη και μνημονιακή υποχρέωση εφαρμογής του ΓΕΣΥ ενώ αναφέρθηκε ακόμη και στο σωστό χειρισμό που πρέπει να υπάρχει στη δημόσια υπηρεσία και το ανθρώπινό της δυναμικό. «Όλοι θέλουν σε πολλά τμήματα περισσότερο προσωπικό όπως μου αναφέρουν με κάθε ευκαιρία. Παρόλα αυτά το δημόσιο της Κύπρου είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ κατ΄αναλογία πληθυσμού. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημά μας, ότι δηλαδή πρέπει να βρούμε τη φόρμουλα της βέλτιστης αξιοποίησής του» σημείωσε εμφαντικά ο υπουργός Οικονομικών. 

Καταληκτικά ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου τόνισε: «Εφαρμόζουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με μεγάλες προκλήσεις. Ωστόσο, ήδη φαίνονται τα θετικά αποτελέσματά του και σταδιακά η κατάσταση θα είναι ακόμη καλύτερη. Σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε να ανακοινώσουμε κάποια πολύ καλά νέα». Αυτό το σημείο των δηλώσεων του κ. Γεωργιάδη πολύ πιθανόν να συνεπάγονται απελευθέρωση της οικονομίας από όλα τα περιοριστικά μέτρα. Η εν λόγω πληροφορία κυκλοφορεί εξάλλου έντονα τις τελευταίες ημέρες σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους που βρίσκονται κοντά στο Προεδρικό. 

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών