Βουλή: Φοβούνται τους "κέρβερους" του Προϋπολογισμού

Επιφυλάξεις και αντιρρήσεις επί των προσώπων που απαρτίζουν το Δημοσιονομικό Συμβούλιο φαίνεται να διατηρούν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Η Επιτροπή συζήτησε το όλο θέμα στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστου Πατσαλίδη και αξιωματούχων του ΥΠΟΙΚ σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία.
Τα μέλη του Συμβουλίου, που διορίστηκαν από το Υπουργικό στη συνεδρία της 9ης Απριλίου είναι ο Δημήτρης Γεωργιάδης, Πρόεδρος και μέλη οι Μάριος Ζαχαριάδης και Άλκης Λοϊζίδης. Η θητεία του Προέδρου είναι εξαετής με συνεχή απασχόληση, ενώ τα δύο μέλη του Συμβουλίου διορίζονται στη βάση μερικής απασχόλησης για πέντε και τέσσερα χρόνια, με τη διάρκεια της θητείας των δυο μελών να αποφασίζεται κατόπιν κλήρωσης μεταξύ τους.

Σημειώνεται ότι η έγκριση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης ύψους €600 εκατομμυρίων από την Τρόικα, που αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιουλίου.

Η σύσταση, αρμοδιότητες και το όλο καθεστώς λειτουργίας του Δημοσιονομικού Συμβουλίου καθορίζονται στο νόμο περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει την ευθύνη να παρέχει εκ των προτέρων αξιολόγηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων της Κυβέρνησης που ετοιμάζονται στα πλαίσια κατάρτισης του προϋπολογισμού και του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής με σκοπό την υιοθέτηση τους. Επίσης, το Συμβούλιο έχει την ευθύνη να παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τους αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες όπως καθορίζονται στο άρθρο 5 σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας και την ενσωμάτωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου στη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού. Επίσης, παρέχει εκ των προτέρων και εκ των υστέρων δημόσια αξιολόγηση της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και εκτιμήσεις οι οποίες δημοσιοποιούνται σε σχέση με τους αριθμητικούς δημοσιονομικούς στόχους.

Το Συμβούλιο θα ξεκινήσει τις εργασίες με τον έλεγχο του καταρτισμού του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, που αρχίζει μέσα στους επόμενους μήνες.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για τα μέλη του Συμβουλίου, ενώ συζήτηση έγινε για τη ερμηνεία της διαβούλευσης που προνοείται στο νόμο.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο νόμος δεν προνοεί την έγκριση των μελών του Συμβουλίου από την Επιτροπή ή από τη Βουλή, αλλά μια διαβούλευση.
«Κάποια μέλη έχουν μεταφέρει κάποιες απόψεις στους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και αναμένουμε ακριβώς ότι ο Υπουργός Οικονομικών, η εκτελεστική εξουσία και το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβουν πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τις θέσεις που έχουν εκφράσει τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών κατά το διορισμό των μελών του Δημοσιονομικού Συμβουλίου».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπαδόπουλος απέφυγε να αναφέρει κατά πόσον οι απόψεις είναι αρνητικές ή θετικές.
«Οι απόψεις έχουν κοινοποιηθεί στον Υπουργό Οικονομικών για να τις λάβει υπόψη», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Πρόδρομος είπε ότι προνοείται διαβούλευση με τη Βουλή για το διορισμό των μελών του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
«Έχουν ακουστεί κάποια σχόλια, θα μεταφερθούν στον Υπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο που έχει την ευθύνη και θα πάρουν την απόφαση γιατί η τελική απόφαση είναι από την πλευρά της Κυβέρνησης», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης δήλωσε ότι η νομοθεσία μιλά για διαβούλευση με την Επιτροπή Οικονομικών.

«Διαβούλευση σημαίνει έκφραση άποψης, η οποία νομοθετικά πολιτικά και ηθικά πρέπει να ληφθεί υπόψη από τη Κυβέρνηση η οποία έχει τον τελικό λόγο και την τελική ευθύνη στο διορισμό», είπε.

Ανοικτά εναντίον και των τριών προσώπων τάχθηκε ο βουλευτής και ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος είπε ότι το Κίνημα δεν υποστήριξε ούτε το νόμο που θεσπίζει το Συμβούλιο.
«Είμαστε εναντίον και στους τρεις διορισμούς για λόγους που αφορούν την προσέγγιση των συγκεκριμένων επιστημόνων που προτείνονται σε θέματα που αφορούν την οικονομία, έχουμε διαφορά προσέγγισης, δεν τους υποστηρίζουμε», πρόσθεσε.
Είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της διαβούλευσης, οφείλουν αν δεν συμφωνούν ή δεν θέλουν να δώσουν την πρέπουσα σημασία στις αντιρρήσεις της πλειοψηφίας της Βουλής να αιτιολογήσουν το λόγο γιατί ο οποιοσδήποτε από αυτούς που προτείνουν είναι τόσο σημαντικός και αναντικατάστατος σε αυτό το Συμβούλιο».

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους