Αύξηση καπνιστών στην Κύπρο λόγω οικονομικής κρίσης

Το 38,1% των ανδρών και το 10,5% των γυναικών στην Κύπρο καπνίζει λόγω άγχους από την οικονομική κρίση.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται συνεχώς, την ίδια ώρα που ο αριθμός καπνιστών καταφεύγει σε κλινικές διακοπής καπνίσματος, διότι έχει οικονομική στενότητα για να αγοράζει καπνικά είδη.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, που οργανώθηκε για παρουσίαση της έναρξης της εκστρατείας με σύνθημα «Εφαρμογή της νομοθεσίας - Ασπίδα της Υγείας», επί ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου.

Όπως αναφέρθηκε, η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το κάπνισμα, καθώς και την πρώτη θέση σε σχέση με το κάπνισμα μετά από καρδιακό επεισόδιο. Μεγάλο ποσοστό καρδιοπαθών στην Κύπρο διακόπτει αρχικά το κάπνισμα, αλλά με την πάροδο του χρόνου ξαναρχίζει. Οι καπνιστές που παθαίνουν έμφραγμα και εξακολουθούν να καπνίζουν έχουν τριπλάσια πιθανότητα να υποστούν νέο θανατηφόρο έμφραγμα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια σε σύγκριση με αυτούς που το έχουν διακόψει. Στην Κύπρο καπνίζει το 23,5% των ασθενών μετά από καρδιακό επεισόδιο, ενώ στην Ευρώπη μόνο το 17,2%

Στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας βρίσκεται εδώ και 15 ημέρες νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αυστηρότερες ποινές για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν διατάγματα αναστολής υπηρεσιών σε διάφορα υποστατικά όπου δεν τηρείται ο νόμος, καθώς και εξώδικα μέχρι και €850.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι το κάπνισμα σκοτώνει 650.000 άτομα κάθε χρόνο. Από αυτά 80.000 άτομα πεθαίνουν από παθητικό κάπνισμα. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζεται ότι 4,9 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, ως αποτέλεσμα της καπνιστικής τους συνήθειας. Ένας στους έξι ενήλικες υπολογίζεται ότι θα σκοτώνεται από το κάπνισμα κάθε χρόνο μέχρι το 2030.

Σε χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, ανέφερε πως  οι κλινικές διακοπής του καπνίσματος που λειτουργούν από το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκαν σε 348 αιτήματα πολιτών που υποβλήθηκαν από τον Ιούνιο 2013 μέχρι σήμερα - αριθμός που τριπλασιάζει το ποσοστό αιτημάτων σε σχέση με το 2012 - για συμμετοχή στα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου, κατά το 2012 σημειώθηκαν 2112 θάνατοι από καρδιαγγειακές ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, 394 θάνατοι από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος που σχετίζονται με το κάπνισμα και 932 θάνατοι από νεοπλάσματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.

 

Το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο δράσεων που αποσκοπεί στην πρόληψη και τη μείωση της κατανάλωσης του καπνίσματος σε όλες τις ηλικίες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, η οποία προχώρησε στην εκπόνηση Σχεδίου Δράσης. 

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της φετινής εκστρατείας, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, την Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου και άλλους εθελοντικούς και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, διοργανώνει εκδήλωση στο Mall Λευκωσίας για δωρεάν σπειρομετρήσεις, μετρήσεις μονοξειδίου του άνθρακα, τεστ χοληστερόλης και μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014, από τις 5 μ.μ. – 8 μ.μ. και αποτελεί μία συντονισμένη προσπάθεια με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις