Τρόικα: Στο μικροσκόπιο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου θα έχει την Πέμπτη συνάντηση με την Τρόικα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η εισαγωγή του οποίου αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ίδια την Υπουργό, η συνάντηση με την Τρόικα θα πραγματοποιηθεί στις 14.00, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το ίδιο θέμα μεταξύ τεχνοκρατών του Υπουργείου και κλιμακίου των τροϊκανών, η οποία θα επαναληφθεί την Παρασκευή.

Σήμερα η Ζέτα Αιμιλιανίδου ενημέρωσε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για το σχεδιασμό που αφορά στην εισαγωγή του ΕΕΕ. Σε δηλώσεις με τον ΓΓ των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, η Υπουργός είπε ότι έχει υπολογιστεί το ανώτατο σημείο χρηματοδότησης του ΕΕΕ και σημείωσε ότι το ΕΕΕ “θα χρηματοδοτηθεί γιατί πραγματικά το χρειάζεται ο τόπος”.

Υπογράμμισε ακόμα ότι το ΕΕΕ είναι το ένα μέρος της κοινωνικής μεταρρύθμισης, ενώ το άλλο αφορά στην εξατομικευμένη προσέγγιση και στην προσπάθεια επανένταξης στην κοινωνία αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη.
“Πιστεύω ότι προχωρούμε με τομές και με τήρηση αρχών για κοινωνική πρόνοια”, είπε.

Ο ΓΓ των Οικολόγων ανέφερε ότι “πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα αναβάθμισης των κοινωνικών υπηρεσιών ώστε να υπάρξει μια πολυεπίπεδη κοινωνική στήριξη που να περιλαμβάνει και την οικονομική στήριξη”.
Σημείωσε ότι “δεν θέλουμε να υπάρξει μείωση των κοινωνικών παροχών, αλλά αναβάθμιση γιατί το κράτος πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση αυτή την περίοδο της κοινωνικής κρίσης στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες”.

Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο είναι, κατά το Γιώργο Περδίκη, “η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν μέσα από αυτή την πολιτική προγράμματα κοινωνικής στήριξης των ευάλωτων ομάδων, από ταμεία της ΕΕ, το οποίο από χρόνια ζητούν οι Οικολόγοι”. Όπως υπέδειξε, “μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης τα κοινωνικά προβλήματα έχουν μεγαλώσει και το κράτος πρέπει να αναμορφώσει την κοινωνική του πολιτική και να έχει κυρίαρχο ρόλο σε αυτήν”.

“Η Υπουργός αποτελεί νησίδα διαφορετικής προσέγγισης σε ό,τι αφορά το ρόλο του κράτους και του δημοσίου στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής και τη σύζευξη αυτών των θεμάτων με την αγορά εργασίας”, είπε ο ΓΓ των Οικολόγων. Ανέφερε, τέλος, ότι το Κίνημα θα καταθέσει εισηγήσεις για τη βελτίωση προς το καλύτερο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή για το ΕΕΕ και “ελπίζουμε ότι την ίδια καλή θέληση θα επιδείξει η Κυβέρνηση για να συζητήσει και να αποδεχτεί τις εισηγήσεις που θα καταθέσουμε” είπε.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων