Παίρνουν πίσω το κυπριακό διαβατήριο... αξιωματούχων της Καμπότζης

Το κοινοβούλιο της Καμπότζης ψήφισε τη Δευτέρα συνταγματικές τροποποιήσεις που απαγορεύουν στους κατόχους κορυφαίων θέσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, να κατέχουν διαβατήριο άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου. 

Ο πρωθυπουργός Hun Sen είχε διατάξει στις 6 Οκτωβρίου το υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει τις αλλαγές, οι οποίες επιτρέπουν επίσης στους βουλευτές της άνω και κάτω Βουλής και στον επικεφαλής του συνταγματικού συμβουλίου, να έχουν μόνο την ιθαγένεια της Καμπότζης.

Είπε ότι αυτό ήταν «για να δείξουμε πίστη στο έθνος και να αποφύγουμε τις ξένες παρεμβάσεις».

Ο Χενγκ Σαμρίν, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Καμπότζης, δήλωσε ότι οι τροπολογίες αποσκοπούν να αντιταχθούν στις ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας ή στη διεύθυνση των εθνικών και διεθνών πολιτικών της.

Η εντολή του Hun Sen, ενός από τους μακροβιότερους ηγέτες στον κόσμο, να κάνει τις συνταγματικές αλλαγές ήρθε λίγες μέρες μετά από μια αναφορά στην εφημερίδα Guardian που τον κατονόμασε λανθασμένα ως έναν από τους χιλιάδες μη Ευρωπαίους που έλαβαν κυπριακά διαβατήρια. 

Η έκθεση της Guardian διορθώθηκε στη συνέχεια λέγοντας ότι πρόσωπα από το στενό του κύκλο, και όχι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ανακαλύφθηκε ότι ήταν μεταξύ χιλιάδων μη Ευρωπαίων που έλαβαν κυπριακό διαβατήριο.

Ειδική έκθεση του Reuters τον Οκτώβριο του 2019 έδειξε ότι μέλη της οικογένειας και βασικοί αστυνομικοί, επιχειρηματικοί και πολιτικοί συνεργάτες του Hun Sen είχαν αγοράσει ξένη υπηκοότητα μέσω συμφωνίας υπηκοότητας προς πώληση στην Κύπρο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαμ Ρέινσι, ένας Γάλλος πολίτης που ζει στο Παρίσι για να αποφύγει μια σειρά καταδίκων στην Καμπότζη, δήλωσε σε ένα email του στο Reuters ότι οι νέοι κανόνες θα στερήσουν από τους πιθανούς μελλοντικούς ηγέτες την ευκαιρία να υπηρετήσουν τη χώρα στο υψηλότερο επίπεδο.

«Για ιστορικούς λόγους ο πληθυσμός μας είναι διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο και πολλοί Καμπότζοι με διπλή υπηκοότητα έχουν επιτύχει μεγάλη επιτυχία εκτός της χώρας», δήλωσε ο Sam Rainsy.

Δειτε Επισης

Στα €91 εκατ. οι κρατικές δαπάνες για την προσφυγική πολιτική
Διγλωσσία κυβέρνησης για νέο επενδυτικό σχέδιο
Julio Tironi: Σε νέα εποχή οι υπηρεσίες δημόσιων συγκοινωνιών
Διπλάσια δωρεάν data στα προγράμματα κινητής Unlimited της PrimeTel
Blue Air: Πτήσεις από €26,84 προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βουκουρέστι
Αρχή Λιμένων: Ζητά προσφορές για δύο υποστατικά στο παλιό Λιμάνι Λεμεσού
Την πρώτη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις κατέλαβε ο όμιλος Volkswagen
ΣΟΔΑΠ: Προσφορές για πώληση ακινήτου στα Τσιφλικούδια
Κενά καταστήματα για το Pop-up Festival ζητά ο Δήμος Λευκωσίας
Προγραμματιστές συστημάτων ψάχνει το Τμήμα Φορολογίας