Η άνοδος και η πτώση της βρετανικής Debenhams

Τα 242 χρόνια ιστορίας της Debenhams δεν στάθηκαν αρκετά για να κρατήσουν στη ζωή μια από τις μεγαλύτερες και πιο παλιές αλυσίδες πολυκαταστημάτων στον κόσμο. Μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1778 στο West End του Λονδίνου ως κατάστημα με υφάσματα κατάφερε να γίνει ο μεγαλύτερος παίκτης λιανεμπορίου στη Μεγάλη Βρετανία με πάνω από 200 καταστήματα σε 18 χώρες μεταξύ των οποίων η Νότια Αφρική, η Κίνα και η Αυστραλία. Γνωστή κυρίως για τα ρούχα της, η Debenhams στα καταστήματά της περιλάμβανε επίσης είδη οικιακής χρήσης και έπιπλα. 

Από το χρηματιστήριο στην πτώχευση
Το 1928 η εταιρεία μπαίνει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και έως το 1950 μετατρέπεται στη μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων της Βρετανίας. Από το 1985 έως το 1998 την Debenhams εξαγοράζει ο Όμιλος Burton - ο οποίος είχε ήδη την Topshop, την Dorothy Perkins και άλλα brands που τελικά θα μετατραπούν στη Βρετανική πολυεθνική λιανικής Arcadia Group.

Στη συνέχεια η Debenhams εισάγεται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου δύο φορές, μία το το 2003 και μία το 2006. Το 2003 διαγράφηκε από το ICE όταν την αγόρασε η Baroness Retail Ltd, μια κοινοπραξία που ιδρύθηκε από το CVC Capital, το Texas Pacific Group και τη Merrill Lynch Global Private Equity.

Η επένδυση των fund απέδωσε 1,2 δισ. λίρες διπλασιάζοντας τα 600 εκατ. λιρών που είχαν δώσει μόλις τρία χρόνια πριν. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν και τα χρέη τα οποία εκτοξεύτηκαν στα 1,2 δισ. λίρες.

Τα προβλήματα διογκώνονταν με αποτέλεσμα το 2018 η εταιρεία να ανακοινώνει τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία της ύψους 491 εκατ. λιρών και το κλείσιμο 50 καταστημάτων.

Τελικά τον Απρίλιο του 2019 η εταιρεία κηρύσσει πτώχευση και οι επιχειρήσεις της εξαγοράζονται από μια κοινοπραξία επενδυτών (Silver Point Capital και GoldenTree Asset Management) δίνοντας "ανάσα" 200 εκατομμυρίων λιρών κι ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Αρχές 2020 και η πανδημία του κορονοϊού αναγκάζει την Debenhams να κλείσει όλα τα καταστήματα. Ακολουθεί μια "πρόβα" πτώχευσης και η περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας.

Φτάνοντας στο σήμερα, η online εταιρεία λιανικής ένδυσης Boohoo ανακοινώνει την αγορά της Debenhams για 55 εκατ. λίρες διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να αναλάβει κανένα από τα 118 φυσικά καταστήματα ή το εργατικό δυναμικό της που υπολογίζεται σε 12.000 ανθρώπους.

Τι πήγε στραβά;
Η πίεση των διαδικτυακών αγορών, η υποχώρηση της βρετανικής λίρας, η αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και η κόπωση των καταναλωτών που αποτυπώνεται στη μειωμένη κίνηση στα μαγαζιά είναι μερικοί από τους λόγους που οι εταιρείες λιανεμπορίου βρίσκονται εδώ και καιρό υπό μεγάλη πίεση.

Ειδικά με την πανδημία μειώθηκε η παρουσία καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα και οι διαδικτυακές αγορές στη Βρετανία έφτασαν να αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο των δαπανών στη λιανική. 

Ακόμη, σύμφωνα με την Μορίν Χίντον της συμβουλευτικής GlobalData που μίλησε στο BBC, η Debenhams ως brand έμεινε πίσω στη μόδα την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα η αδυναμία της να διαφοροποιηθεί επέτρεψε σε άλλες μάρκες να την ξεπεράσουν.

Παράλληλα, η μέτρια απόδοση καταστημάτων και τα ακριβά ενοίκια δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα με αποτέλεσμα τα χρέη να γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καλυφθούν.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επέλαση των διαδικτυακών παικτών όπως η Boohoo, η οποία ιδρύθηκε μόλις το 2006 και η αξία της υπολογίζεται στα 4,4 εκατ. λίρες. Την ίδια στιγμή μετά κόπων και βασάνων η αξία Debenhams το 2011 υπολογιζόταν σε 1,6 δισ. λίρες.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Πέταξαν πρώτη φορά για Μάλτα οι Κυπριακές Αερογραμμές
TOP KINISIS TRAVEL-Ακόμα πιο συναρπαστικό το ταξίδι
ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ STEPHANIS - Τεχνολογία για όλους
SUPERHOME CENTER: Ανοίγουν νέα καταστήματα
PETROLINA (HOLDINGS) PUBLIC: Επιθυμία μας η επιβράβευση των πελατών μας
Στα €173 εκ. τα ΜΕΔ των μη βιώσιμων δανειοληπτών του ΕΣΤΙΑ
Ε. Καλογήρου: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να ταξιδεύουμε με τον ιό
Worldline | SIX Payment Services - Η πιο Ασφαλής Λύση Πληρωμών για την Επιχείρησή σας!
WΑΕR - Η ανδρική μόδα αλλιώς
SUPERHOME CENTER (D.I.Y) LIMITED - Δυναμικά και στο διαδίκτυο