N. Κάρουλας: Τέσσερα νέα αναπτυξιακά έργα εξαγγέλλονται το 2019

Η Κύπρος έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός σε αρκετές ξένες αγορές, επισημαίνει στο InBusinessNews o CEO του Ομίλου ΚΑΡΜΑ, Νικόλας Κάρουλας υπογραμμίζοντας πως ο κλάδος των ακινήτων επωφελείται από την ευρύτερη ανοδική πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα: Ο χάρτης των μεγαλομετόχων των κυπριακών εταιρειών

Σε ό,τι αφορά τον Όμιλο ο κ. Κάρουλας τόνισε πως το 2018 έγινε το λανσάρισμα 7 νέων projects τα οποία εκτείνονται από την περιοχή Κάππαρης και τον Πρωταρά μέχρι την Αγία Νάπα, ενώ εντός του 2019 αναμένεται η εξαγγελία δύο νέων έργων που θα απευθύνονται στην εγχώρια αγορά καθώς και δύο παραθαλάσσια έργα κατοικιών.
 
Πως αναμένετε να κινηθεί η αγορά των ακινήτων κατά το 2019; Ποιες οι σημαντικές τάσεις / γεγονότα / εξελίξεις που θα πρέπει να παρακολουθούμε / να προσέξουμε το 2019;
Καταρχάς, θεωρώ πολύ σημαντικό να σημειώσουμε την σταθερή,  ανοδική πορεία του τομέα των ακινήτων από το 2014 μέχρι σήμερα. Είναι γνωστό ότι παρά το γεγονός ότι ο τομέας των ακινήτων πλήγηκε τα μέγιστα το 2013, εδώ και τέσσερα χρόνια καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία, που στατιστικά μεταφράζεται σε αύξηση στις συναλλαγές κατά 132%.

Το 2019 εκτιμώ ότι θα συνεχισθεί η ανοδική πορεία του κλάδου. Η Κύπρος έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός σε αρκετές ξένες αγορές, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις ενέργειες προώθησης του ιδιωτικού τομέα, των εταιρειών δηλαδή που ανήκουν στον κλάδο.

Βεβαίως, ο κλάδος των ακινήτων επωφελείται από την ευρύτερη ανοδική πορεία της κυπριακής οικονομίας, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, την αναβάθμισης της οικονομίας της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, την αύξηση του τουρισμού και βεβαίως από την  υλοποίηση μεγαλεπήβολων έργων υποδομής όπως για παράδειγμα οι μαρίνες, τα Malls κ.α.

Ως σημαντική εξέλιξη θεωρώ την σταδιακή επαναφορά του παράγοντα εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας, κάτι που σε συνδυασμό με τα πακέτα δανειοδότησης που έχουν παρουσιάσει ή που αναμένεται να παρουσιάσουν στο εγγύς μέλλον οι τράπεζες, εκτιμώ ότι θα ενεργοποιήσουν και πάλι την εγχώρια αγορά.

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα είναι το Dream Tower
 
Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2019; Οι στόχοι σας το 2019;
Ο όμιλος ΚΑΡΜΑ θα συνεχίσει και το 2019 την ανοδική του πορεία. Το 2018 ολοκληρώσαμε τις πωλήσεις σε μία σειρά από projects που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παράλληλα λανσάραμε στην αγορά 7 νέα projects τα οποία εκτείνονται από την περιοχή Κάππαρης και τον Πρωταρά μέχρι την Αγία Νάπα.
 
Κατά συνέπεια και πολύ φυσιολογικά μέρος της προσπάθειας μας και του χρόνου μας θα δαπανηθεί στην επιτυχή αποπεράτωση αυτών των έργων, αποδίδοντας οπωσδήποτε έμφαση στην ποιότητα και στο σχεδιασμό, όπως κάνουμε εδώ και 34 χρόνια. Επιπρόσθετα αναμένεται εντός του 2019 η εξαγγελία δύο νέων έργων που θα απευθύνονται μάλιστα στην εγχώρια αγορά καθώς και δύο παραθαλάσσια έργα κατοικιών.
 
Πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε high end ακίνητα από ξένους στην Κύπρο; Από ποιες χώρες προέρχεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;
Το ενδιαφέρον σε high end ακίνητα είναι μία παγκόσμια τάση, η οποία εδώ και κάποια χρόνια εμφανίστηκε και στη χώρα μας. Σε σχέση με την Κύπρο, είναι μία τάση, η οποία οπωσδήποτε έχει ενδυναμωθεί λόγω και του Κυπριακού προγράμματος επενδύσεων. Το ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι υψηλό από αρκετές αγορές κυρίως από Ασιατικές χώρες αλλά και τις χώρες του Αραβικού κόλπου.

Εκείνο που είναι σημαντικό, είναι αυτοί οι ιδιώτες που επενδύουν στη χώρα μας με το πέρασμα των ετών να απολαμβάνουν την επένδυση τους τόσο ως επισκέπτες παραθεριστές  όσο και ως επενδυτές, προκειμένου να λειτουργούν στη χώρα τους ως πρεσβευτές του επενδυτικού προορισμού που ονομάζεται Κύπρος. 

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης