Μ. Αχιλλέως: Αναβάθμιση υποδομών για υψίρρυθμες ταχύτητες έως 1 Gbps

Εντατικοποίηση της τάσης για ολοένα και περισσότερη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων διαδικτύου διαβλέπει για το 2019 ο αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta. Μιλώντας στο InBusinessNews, o Μιχάλης Ε. Αχιλλέως επισήμανε πως η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, γνωστό ως Fiber-To-The-Home (FTTH), αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για τη Cyta.

Διαβάστε ακόμα: Τα 15 + 2 επιχειρηματικά deals του 2018

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της Cyta για το 2019 ο κ. Αχιλλέως ανέφερε πως εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για ολική αναβάθμιση των υποδομών για υψίρρυθμες ταχύτητες πρόσβασης, έως 1 Gbps, με πρωτεύοντα στόχο τη δυναμική επέκταση των περιοχών που καλύπτονται με οπτικό δίκτυο. Παράλληλα θα συνεχιστεί η ενίσχυση και του χάλκινου δικτύου με τεχνολογίες vectoring και bonding.

Πως αναμένεται να κινηθεί η αγορά των τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου το 2019;
Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών χαρακτηρίζεται από ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και παραμένει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, την καινοτομία και την εξέλιξη όλων των οικονομικών κλάδων της οικονομίας, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η συνδεσιμότητα είναι το κλειδί που καθορίζει το μέλλον της ψηφιακής εποχής και απαιτεί όλοι να είναι συνδεδεμένοι με όλους και όλα.

Η ικανοποίηση των σύγχρονων απαιτήσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την επιταχυνόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οδηγεί στη συνεχώς αυξανόμενη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων διαδικτύου, τάση η οποία αναμένεται να εντατικοποιηθεί το 2019.

Διαβάστε ακόμα: Altamira: Πωλήσεις ακινήτων ύψους €90 εκατ.
 
Ποιες οι σημαντικές τάσεις/γεγονότα/εξελίξεις που θα πρέπει να παρακολουθούμε/ να προσέξουμε στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου το 2019;
Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι οι αξιόπιστες ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων  προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα και οφέλη για το σύνολο της αγοράς. Η παραγωγική αξιοποίησή τους αποτελεί το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Οι προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος για ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τους πολίτες και η αυξανόμενη προώθηση των οnline πωλήσεων από τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τις δράσεις που έχουν εξαγγελθεί για αναβάθμιση της ψηφιακής ωριμότητας των πολιτών, αναμένεται να επιφέρουν σημαντική αύξηση της ζήτησης για ολοένα και υψηλότερες ταχύτητες ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Η ταχύτητα της ευρυζωνικής σύνδεσης επηρεάζει άμεσα την εμπειρία πελάτη και συνεπώς τα εθνικά δίκτυα υψίρρυθμης μετάδοσης που αναπτύσσει η Cyta, αλλά και οι αντίστοιχες προεκτάσεις τους με τα διεθνή δίκτυα μεγάλης χωρητικότητας προς το διεθνές διαδίκτυο, αποτελούν σημαντική εξέλιξη και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Cyta.

Την ίδια ώρα όμως, η ασφάλεια των επικοινωνιών και των δεδομένων θα αναδεικνύεται και θα παραμείνει κυρίαρχη και για το 2019, ως ζήτημα ζωτικής σημασίας, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους τελικούς χρήστες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Cyta έχει υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση, λαμβάνοντας ισχυρά μέτρα για την αποτελεσματική διασφάλιση της εμπιστευτικότητας και της ακεραιότητας των δεδομένων των πελατών της. Παράλληλα, η Cyta έχει πλήρως εναρμονιστεί με τη νέα νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς η προστασία της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των πελατών αποτελούν άμεση προτεραιότητα.

Η μέχρι στιγμής πρόοδος του δικτύου fiber. Οι στόχοι / το όραμα της Cyta για το Δίκτυο Fiber;
Η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, γνωστό ως Fiber-To-The-Home (FTTH), αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για τη Cyta, αλλά και τις τηλεπικοινωνίες στον τόπο μας γενικότερα, αφού καθιστά εφικτή τη χρήση πρωτοποριακών υπηρεσιών και αποτελεί τον καταλύτη για την επίσπευση των αλλαγών του ψηφιακού μετασχηματισμού της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας.

Η μαζική ανάπτυξη οπτικών ινών στο παγκύπριο συνδρομητικό δίκτυο έχει αρχίσει από επιλεγμένες αστικές περιοχές σε όλες τις επαρχίες, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πελατών και σταδιακά θα επεκτείνεται για να καλύψει περισσότερες περιοχές. Το έργο υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς και ήδη επιχειρηματικοί πελάτες απολαμβάνουν υπηρεσίες μέσω του δικτύου FTTH.  Στόχος μας  είναι η κάλυψη περίπου 200.000 υποστατικών κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, με το 60% του έργου να ολοκληρώνεται στα επόμενα τέσσερα χρόνια, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα οφέλη που προκύπτουν το ταχύτερο δυνατό. 

Οι προτεραιότητες της Cyta το 2019; 
Για το 2019 εντατικοποιούμε τις προσπάθειες για ολική αναβάθμιση των υποδομών για υψίρρυθμες ταχύτητες πρόσβασης, έως 1 Gbps, ή και ψηλότερες  αν απαιτείται, με πρωτεύοντα στόχο τη δυναμική επέκταση των περιοχών που καλύπτονται με οπτικό δίκτυο. Όπως για κάθε αναβάθμιση, επιδιώκουμε μέγιστη γεωγραφική  κάλυψη ώστε να παρέχεται ισότιμη πρόσβαση σε σύγχρονες υπηρεσίες από κάθε σημείο της Κύπρου, ακόμα και από το πιο απομακρυσμένο.

Γι’ αυτό, την ίδια ώρα, συνεχίζουμε να ενισχύουμε και το χάλκινο δίκτυο με τεχνολογίες vectoring και bonding, παρέχοντας δυνατότητες για ταχύτητες μέχρι και 100 Mbps για τις υπόλοιπες, κυρίως αγροτικές περιοχές. Αυτή η αναβάθμιση των δυνατοτήτων του χάλκινου δικτύου προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019.

Παράλληλα, συνεχίζουμε την περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη του δικτύου κινητής επικοινωνίας, με το υφιστάμενο δίκτυο 4G να καλύπτει πλέον το 96% του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη μετάβαση στην πολυαναμενόμενη  κινητή επικοινωνία 5ης γενιάς, γνωστής ως 5G .

Ο συνεχής εμπλουτισμός των υπηρεσιών που προσφέρουμε, με προϊόντα που ενισχύουν τη διαφορετικότητάς μας, παραμένουν ψηλά στις προτεραιότητές μας και για το 2019, όπως, άλλωστε και η διαχρονική προσήλωσή μας στην άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών μας.

Δειτε Επισης

Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας