Σε Family Offices στρέφονται οι Ρώσοι

Με τα περιουσιακά στοιχεία των 23 πλουσιότερων Ρώσων να ανέρχονται στα $253 δις, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, και με 189.500 Ρώσους να συγκαταλέγονται ανάμεσα στα άτομα με μεγάλη περιουσία στα χέρια τους, ψάχνουν πλέον για γραφεία που διαχειρίζονται την περιουσία τους καθώς έχει παρέλθει η εποχή από την κατάρρευση του Σοβιετικού μπλοκ οπόταν και διαχειρίζονταν οι ίδιοι τα περιουσιακά τους στοιχεία με νύχια και με δόντια ώστε να την προστατεύσουν από το αντίπαλο δέος και την γραφειοκρατία, ενώ ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να μεταφέρουν τον πλούτο που απεκόμισαν στην επόμενη γενιά.

Έτσι, αναφέρει το Bloomberg, θα πρέπει τώρα να παραχωρήσουν κάποιο έλεγχο της περιουσίας τους σε επαγγελματίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. «Μέχρι και πριν από πέντε έως επτά χρόνια, το κύριο καθήκον ήταν η προστασία των περιουσιακών στοιχείων και όχι η αποτελεσματική διαχείριση τους», δήλωσε ο συνιδρυτής της Confideri Marat Savelov, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη και εργάζεται με οικογένειες από τη Ρωσία.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 100 γραφεία στη Ρωσία που το εκάστοτε γραφείο διαχειρίζεται την περιουσία μόνο μιας οικογένειας, ενώ υπάρχουν και 20 γραφεία που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία διαφόρων οικογενειών, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg. Οι επιχειρήσεις αυτές επικεντρώνονται κυρίως σε επενδύσεις, φορολογία, προγραμματισμό για αγορά ακινήτων και ακόμη και τη διαχείριση προσωπικών αναγκών όπως ταξίδια και εκπαίδευση. Δεκάδες νέα γραφεία αναμένεται να δημιουργηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ο Andrey Narutskiy, διευθύνων σύμβουλος του Leon Family Office, που ιδρύθηκε το 2013 με έδρα την Κύπρο και διαχειρίζεται τις ανάγκες ατόμων με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία.

Επικρατεί χάος
Μερικοί από τους πλουσιότερους Ρώσους έχουν ήδη δημιουργήσει δομές. Ωστόσο, οι περισσότεροι Ρώσοι μεγιστάνες έχουν επικεντρωθεί στη συσσώρευση περιουσιακών στοιχείων και συχνά δεν διαχωρίζουν την προσωπική ιδιοκτησία από την κύρια δραστηριότητά τους όσον αφορά τη διαχείριση ή την εταιρική δομή. «Πολύ συχνά υπάρχει ένα χάος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Configuer Olga Raykes.

Δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή για τον τρόπο μεταφοράς του πλούτου στην επόμενη γενιά, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι αυτές οι περιουσίες έχουν δημιουργηθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ορισμένες οικογένειες διαχειρίζονται τον πλούτο τους μέσω οικογενειακών γραφείων για πολλαπλές γενιές. Η οικογένεια Rockefeller αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα με τη δημιουργία γραφείου στη δεκαετία του 1800.

Η Ρωσία έχει απολαύσει τη δική της εκδοχή της επιχρυσωμένης ηλικίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Οι 23 Ρώσοι στο Bloomberg Billionaire Index, που είναι η κατάταξη των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία $253 δισ. Τουλάχιστον 189.500 άτομα διαθέτουν μεγάλες περιουσίες και ελέγχουν περίπου $1.1 τρισ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Capgemini.

Περίπου 60.000 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα αγωνιστούν με το πώς θα μεταφέρουν στοιχεία ενεργητικού τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα πρέπει να αυξήσει τη ζήτηση υπηρεσιών για την ομαλή μετάβαση, σύμφωνα με τον Narutskiy.

Τεράστια πίεση
Η συμμόρφωση είναι επίσης ανησυχητική, ειδικά καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας. Αυστηρότεροι κανονισμοί έχουν ωθήσει τις τράπεζες να ελέγξουν τις βάσεις των πελατών τους και ακόμη και να στραφούν σε πελάτες υψηλότερης αξίας.

«Τα άτομα με υψηλό καθαρό κέρδος αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση λόγω των κυρώσεων», ανέφερε ο Savelov.

Πάντως, η κυβέρνηση Πούτιν ωθεί πλούσιους πολίτες να επαναπατρίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Πέρυσι, η Ρωσία προσχώρησε στη σύμβαση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Και τον επόμενο μήνα, η Ρωσία θα λάβει πρωτοφανή επίπεδα οικονομικών στοιχείων για τους κατοίκους του εξωτερικού για πρώτη φορά μέσω μιας πρωτοβουλίας υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για να στοχεύσει άτομα που αποφεύγουν να καταβάλουν φόρους.

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους