Σπουδαίες προσωπικότητες που ανέδειξε η Λεμεσός

Η Λεμεσός είναι η γενέτειρα αμέτρητων διασημοτήτων από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Επιχειρηματίες, πολιτικοί, αθλητές, τραγουδιστές και άλλοι καλλιτέχνες είναι μόνο μερικοί από τους πιο γνωστούς Λεμεσιανούς.

Διαβάστε ακόμα: Τα μεγάλα πακέτα μετοχών που άλλαξαν χέρια

Μάρκος Παγδατής (1985)


Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να εμπνεύσει αμέτρητους νέους Κύπριους να παίξουν τένις. Ξεκίνησε να ασχολείται με το άθλημα στην ηλικία των πέντε ετών με τον πατέρα και τους αδελφούς του. Αργότερα εκπαιδεύτηκε στην Ακαδημία Τένις Mouratoglou στο Παρίσι στο πλαίσιο ολυμπιακής υποτροφίας. Ανακηρύχθηκε αθλητής της χρονιάς στην Κύπρο το 2005, ενώ η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του ήρθε το 2006 όταν έφτασε στο Australian Open, όπου νικήθηκε σε ένα συναρπαστικό αγώνα από τον Roger Federer.

Νίκος Νικολαΐδης (1953)


Αν και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ηλεκτρολογία, ο δήμαρχος Λεμεσού είναι γνωστός για την συμμετοχή του στην πολιτική και την ευρεία υποστήριξη της οποίας έχει τύχει. Διορίστηκε Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια το 2008, ενώ από το 2011-2016 εκπροσώπησε τη Λεμεσό στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως βουλευτής της ΕΔΕΚ. Τον Δεκέμβριο του 2016 εξελέγη Δήμαρχος Λεμεσού με την υποστήριξη του ΔΗΣΥ, κερδίζοντας με λίγες ψήφους τον ανθυποψήφιό του.

Αλίκη Χρυσοχού (1983)

Η σοπράνο με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε στο προσκήνιο το 2013 όταν έφτασε στους ημιτελικούς της δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής της Britan’s Got Talent. Είχε προηγουμένως αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ όπου εξειδικεύτηκε στο πιάνο και τη φωνητική. Ενώ προετοιμαζόταν για τον πρώτο της ρόλο στην όπερα της Ισπανίας, διαγνώστηκε με μία σπάνια μορφή εγκεφαλίτιδας. Ωστόσο, όχι μόνο ανέρρωσε, αλλά έγινε Παγκόσμιος Επίτιμος Πρέσβης της Διεθνούς Εταιρείας Εγκεφαλίτιδας. Το 2015 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της Reflections, που ηχογραφήθηκε με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας.

Στέλλα Σουλιώτη (1920-2012)

Η πρώτη Κύπρια γυναίκα που προσχώρησε στην RAF κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που διορίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης (από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο το 1960). Υπηρέτησε επίσης ως Υπουργός Υγείας και ήταν Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Είναι ακόμα πιο γνωστή ως η πρώτη και μοναδική γυναίκα που κατείχε ποτέ τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα στην Κύπρο. Ήταν η αδελφή του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη.

Theo Paphitis (1959)


Ο μεγιστάνας του λιανεμπορίου και ο επιχειρηματίας είναι γνωστός εκτός Κύπρου για τις εμφανίσεις του στη σειρά επιχειρηματιών του BBC Dragons'Den από το 2005 έως το 2012. Ένας πρώην πρόεδρος της Millwall FC, απέκτησε τα πρώτα χρήματα στη δεκαετία του '80 και έπειτα έγινε γνωστός για την αγορά εταιρειών, τις οποίες επέστρεφε πίσω όταν πια έκανα μεγάλα κέρδη. Η πλειοψηφία της περιουσίας του (η Sunday Times εκτιμά τον πλούτο του σε £286 εκατομμύρια πέρυσι) προέρχεται από τις τρεις μεγάλες λιανικές επιχειρήσεις του Ryman, Robert Dyas και Boux Avenue.

Μάριος Τόκας (1954-2008)


Ένας από τους λίγους Κύπριους συνθέτες με μία επιτυχημένη καριέρα στην Ελλάδα. Ξεκίνησε την καριέρα του στη δισκογραφία στην ηλικία των 24 ετών και κατά τη διάρκεια των χρόνων είδε τα τραγούδια του να ηχογραφούνται από μερικούς από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της Ελλάδας, όπως ο Δημήτρης Μητρόπανος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξίου και ο Στέλιος Διονυσίου. Μια σημαντική μουσική φιγούρα, ζούσε μόνιμα στην Αθήνα για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του και πέθανε από καρκίνο εκεί στην ηλικία των 54 ετών.

Γιώργος Γιορδαμλής (1879-1934)
Είναι πιθανότατα πιο γνωστός για την ίδρυση του θεάτρου Γιορδαμλής, το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη της Λεμεσού. Το θέατρο αργότερα έγινε κινηματογράφος και εξακολουθούσε να λειτουργεί τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, το μεγαλύτερο του επίτευγμα μπορεί να είναι η ίδρυση με τον αδελφό του, το 1925, του πρώτου ιδιωτικού τηλεφωνικού κέντρου στη Λεμεσό, όπου εργάστηκαν και οι δύο κόρες του. Το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρετούσε 100 συνδρομητές. Το τηλέφωνο με τον αριθμό 1 ανήκε στο παντοπωλείο του Χρυσόστομου Χριστοφίδη.

Μαρία Μιχαηλίδου (1902-1955)
Η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Κύπρο, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάτι που δεν υπήρχε στην Κύπρο εκείνη την εποχή, ενώ το 1927 άρχισε να ασκεί το επάγγελμα στην πατρίδα της. Αν και σταμάτησε να εργάζεται όταν παντρεύτηκε, εντούτοις συνέχισε την εκπαιδευτική, επιστημονική και κοινωνική της δραστηριότητα ιδρύοντας και ενεργώντας ως πρόεδρος της πρώτης Ένωσης Επιστημόνων Γυναικών της Λεμεσού και συμβάλλοντας σημαντικά στην κοινωνική εκπαίδευση και χειραφέτηση των γυναικών της Κύπρου.

Μουσταφά Ακιντζί (1947)


Σπούδασε αρχιτεκτονική και άσκησε το επάγγελμα πριν γίνει εκλεγεί «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας το 1976, θέση την οποία κατείχε για 14 χρόνια. Μαζί με τον πρώην Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη κέρδισε πολλά διεθνή βραβεία για έργα που αφορούσαν και τις δύο κοινότητες της πρωτεύουσας. Το 2003 ίδρυσε το κόμμα της Ειρήνης και Δημοκρατίας που μετονομάστηκε σε κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και υπηρέτησε ως ηγέτης του. Ένας μακρόχρονος υποστηρικτής της επανένωσης της Κύπρου, αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη αργότερα το 2018.

Σπύρος Κυπριανού (1932-2002)


Μετά από σπουδές στα Οικονομικά και το Εμπόριο και μετέπειτα στη Νομική, έγινε διακεκριμένος δικηγόρος πριν διοριστεί ως Υπουργός Εξωτερικών από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στην πρώτη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Παραιτήθηκε το 1972 μετά από διαφωνίες με τη στρατιωτική χούντα στην Αθήνα και επέστρεψε στο δικηγορικό επάγγελμα. Ωστόσο, το 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου αρχικά ήταν εκπρόσωπος, ενώ όταν πέθανε ο Μακάριος εξελέγη πρόεδρος του κόμματο. Το 1988 ηττήθηκε στις εκλογές από τον Γιώργο Βασιλείου.

Νίκι (Nikki) Παπαβασιλείου (1970)


Ο Νικόδημος (Nikki) Παπαβασιλείου ήρθε στο διεθνές προσκήνιο το 1993, όταν έγινε ο πρώτος Κύπριος που έπαιξε στην Αγγλική Premier League, υπογράφοντας στη Newcastle United υπό τον Kevin Keegan. Παρέμεινε στο δυναμικό της βρετανικής ομάδας για δύο σεζόν πριν παίξει για διάφορες ελληνικές και κυπριακές ομάδες. Τελικά συνταξιοδοτήθηκε το 2003 πριν ξεκινήσει μια αρκετά επιτυχημένη καριέρα μάνατζερ. Αγωνίστηκε στην Εθνική Κύπρου 38 φορές, σημειώνοντας συνολικά πέντε γκολ. Σήμερα είναι τεχνικός της ποδοσφαιρικής ομάδας του Εργοτέλη στην Ελλάδα.

Παύλος Κοντίδης (1990)


Ο πρώτος Κύπριος αθλητής που κατάφερε να κερδίσει ολυμπιακό μετάλλιο, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στην κατηγορία Laser των ανδρών, πίσω από τον Tom Slingsby. Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Κοντίδης έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής όταν κέρδισε χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της ILCA στην Κροατία. Στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 τοποθετήθηκε στην έβδομη θέση στην κατηγορία των Ανδρών Laser και μετέφερε τη σημαία για την Κύπρο κατά τη διάρκεια της Παρέλασης των Εθνών. Τον Μάιο του 2018, κέρδισε έναν άλλο τίτλο, όταν στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Laser στο La Rochelle της Γαλλίας.

Γιάννης Κυριακίδης (1969)


Η οικογένειά του μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ήταν έξι ετών και μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σπούδασε μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης και αργότερα σύνθεση με τους Louis Andriessen και Dick Raaijmakers. Έχει γράψει περισσότερες από 100 συνθέσεις, που περιλαμβάνουν κυρίως μουσικό θέατρο, πολυμέσα και ηλεκτροακουστικά έργα. Το CD Antichamber κέρδισε το βραβείο ηλεκτρονικής μουσικής Qwartz για το 2011. Το έργο του έχει παρουσιαστεί παγκοσμίως σε πολλά από τα περίφημα μουσικά φεστιβάλ και σε πολλά κορυφαία συγκροτήματα σύγχρονης μουσικής.
 
Ντίμης Μαυρόπουλος (1949)

Ως οδηγός ράλι ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως έφηβος και από την ηλικία των 20 ετών είχε ήδη κερδίσει πολλές τοπικές εκδηλώσεις. Το 1969 άρχισε να οδηγεί για τη Ford, τη Mitsubishi και στη συνέχεια για την ομάδα της Chrysler / Talbot Κύπρου, όπου παρέμεινε ο κορυφαίος οδηγός για πολλά χρόνια επιτυγχάνοντας και διατηρώντας την ιδιότητά του ως ένας από τους κορυφαίους οδηγούς / συμμετέχοντες στο Κυπριακό Πρωτάθλημα. Μετά την αποχώρησή του από το ράλι ίδρυσε το Κυπριακό Μουσείο Κλασσικού & Ιστορικού Αυτοκινήτου, το οποίο περιέχει διάφορα εικονικά οχήματα.

Διαβάστε ακόμα: Οι προκλήσεις για τις κυπριακές τράπεζες

Μιχάλης Κακογιάννης (1922-2011)


Ο σκηνοθέτης παραμένει γνωστός μέχρι και σήμερα για την ταινία του 1964, Zorba the Greek, η οποία κέρδισε τρία Όσκαρ και για την οποία προτάθηκε ως καλύτερος σκηνοθέτης. Αργότερα διηύθυνε το μιούζικαλ Broadway του1983, που ήταν βασισμένο στην ταινία. Είχε κερδίσει στο παρελθόν τη Χρυσή Σφαίρα για τη Στέλλα (1956) και το Κορίτσι με τα Μαύρα (1957) και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1962 για την Ηλέκτρα. Το 1975 σκηνοθέτησε την ταινία Αττίλας '74, ένα ντοκιμαντέρ για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού Gold “Top 250 Companies in Limassol”.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων