Σε υγιή θεμέλια η ανάκαμψη των ακινήτων

Σε υγιή θεμελιώδη δεδομένα στηρίζεται η σταδιακή ανάκαμψη που παρατηρείται στον τομέα των ακινήτων σύμφωνα με σχετικούς δείκτες της οικονομίας όπως υπογραμμίζεται στην ανασκόπηση της Κεντρικής Τράπεζας για τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών για τις κατοικίες διαμορφώθηκε στις 74,1 μονάδες κατά το τέλος του 2017 σημειώνοντας μεν αύξηση σε σχέση με το 2016 κατά 0,5 μονάδες ενώ σε σχέση με το 2013 οι τιμές κατοικιών είναι μειωμένες κατά 11,3 μονάδες. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των διαμερισμάτων ο Δείκτης τιμών σημείωση άνοδο 3,1 μονάδων το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ παραμένει μειωμένος κατά 8,4 μονάδες σε σχέση με το 2013.
 
Το γεγονός ότι οι τιμές παραμένουν σχετικά σε χαμηλά επίπεδα με μικρές ανοδικές ή σταθεροποιητικές τάσεις συμβάλει θετικά στην ανάκαμψη του τομέα κάτι το οποίο καταγράφουν και τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με τα πωλητήρια έγγραφα να σημειώνουν ετήσια αύξηση το τέταρτο τρίμηνο του 2017 32,7%.
 
Διαβάστε ακόμα: «Μούδιασε» τις τουριστικές κρατήσεις το χτύπημα στη Συρία

Την ίδια ώρα, η κινητικότητα στις αγοραπωλησίες ή ανέγερση οικοδομών ευνοείται και από το επιτόκιο οικιστικών δανείων το οποίο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 2,6%, συνεχίζοντας την τάση μείωσης των επιτοκίων κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Ο χάρτης των εισαγωγών και των εξαγωγών

Επίσης, ο συνδυασμός των συγκρατημένων τιμών, τα χαμηλά επιτόκια και η χαλάρωση των κριτηρίων παραχώρησης οικιστικών δανείων οδήγησε στην μεγαλύτερη αύξηση για ζήτηση οικιστικών δανείων από νοικοκυριά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 από το 2008.
 
Ο συνδυασμός των πιο πάνων οδήγησε σταδιακά και στην μείωση των ανέργων στον κατασκευαστικό τομέα και σύμφωνα με στατιστικές της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου (ΣΥΚ) ο μέσος όρος των ανέργων του κατασκευαστικού κλάδου διαμορφώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2017 στους 2.410,  παρουσιάζοντας μείωση από τους κατά μέσο όρο 3.689 ανέργους που καταγράφηκαν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων διαγράφονται ευοίωνες, και νοουμένου ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο  τομέας θα τύχουν αποτελεσματικής διαχείρισης, η  αγορά αναμένεται να καταγράψει ακόμη πιο θετική πορεία.
 
Την ίδια ώρα, οι εγκεκριμένες άδειες οικοδομής, οι οποίες θεωρούνται πρόδρομη ένδειξη για την οικοδομική δραστηριότητα, σημείωσαν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 μικρή ετήσια αύξηση 0,3%.  Οι άδειες αυτές αντιστοιχούν σε 1.526 οικιστικά ακίνητα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό αύξησης 36% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός