Φρένο Βουλής στα €25 εκατ για κουρεμένους στο Ταμείο Αλληλεγγύης

Σε μια συνεδρία με έντονο προεκλογικό χρώμα, η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών απέρριψε την εκταμίευση κονδυλίου €25 εκατομμυρίων για τη δημιουργία αποθεματικού του Ταμείου Αλληλεγγύης με στόχο τη σταδιακή οικονομική στήριξη ομάδων πληθυσμού, που έχουν συνεισφέρει στην ανακεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο του κουρέματος καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013.

Υπέρ της εκταμίευσης τάχθηκε μόνο ο ΔΗΣΥ. Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και ΕΕ του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, προειδοποίησε πως αν το κονδύλι δεν εγκριθεί χάνεται καθώς δεν μπορεί να μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2018.

«Οποιεσδήποτε πιστώσεις δεν καταβληθούν, δεν θα μεταφερθούν. Είναι βασική αρχή του προϋπολογισμού», είπε, προσθέτοντας πως αν το ποσό μεταφερθεί για το 2018 θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του 2018 και κατά συνέπεια θα μειωθεί περαιτέρω το δημοσιονομικό ισοζύγιο του έτους.

Απαντώντας στις επικρίσεις κομμάτων ότι σκοπός του ταμείου είναι η στήριξη και ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Παντελή εξήγησε πως παρόλο που υπάρχουν πρόνοιες για στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων, σήμερα τέτοια στήριξη δεν μπορεί να παραχωρηθεί με βάση το κοινοτικό κεκτημένο λόγω της οδηγίας για ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών (BRRD).  Ως εκ τούτου οι πρόνοιες αυτές είναι άνευ αντικειμένου, συμπλήρωσε.

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέγνωσε το άρθρο 5 του νόμου του ταμείου, σύμφωνα με το οποίο, σκοπός του είναι να χρηματοδοτεί ή και να ενισχύει πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί και να συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή και να προωθεί και να συμβάλει την χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.

Σε σχέση με το ότι στον προϋπολογισμό του 2018 δεν περιλήφθηκε συμβολική πρόνοια για το αποθεματικό του ταμείου, ο κ. Παντελή υπενθύμισε ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ το θέμα της αναπλήρωσης των ζημιών από το κούρεμα ηγέρθη αργότερα.

Σημείωσε εξάλλου ότι δεν υπάρχει πρόνοια για το 2018 καθώς θα αξιολογηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα προκύψουν εντός του 2018 και το β’ εξάμηνο του έτους θα καταρτιστεί πρόνοια για ενίσχυση περαιτέρω του αποθεματικού του ταμείου.

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση τροποποιητικού νομοσχεδίου για τους σκοπούς του σχεδίου, ο κ. Παντελή είπε ότι έχει συσταθεί ειδική επιτροπή και έχουν κατανεμηθεί εργασίες για τη συλλογή στοιχείων, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης και ότι η επιτροπή αυτή ετοιμάζει και τροποποιήσεις της νομοθεσίας.

Για την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας αναφορικά με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, σημείωσε πως η ΝΥ θα απαντήσει για όλα περιλαμβανομένων των ζητημάτων αξιοποίησης κινητής κα ακίνητης περιουσίας.

Ο κ. Παντελή είπε τέλος πως η μεταφορά χρημάτων στο ταμείο δεν θεωρούμε ότι είναι παράνομη.
 
Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά είπε πως «δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε μια αρχή για σταδιακή και μερική αποκατάσταση όσων με τις τραγικές αποφάσεις, παραλείψεις ή λάθη το 2013 υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές».

«Δυστυχώς το κονδύλι χάνεται γιατί είναι κονδύλι που αφορά τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2017 δεν μεταφέρεται έτσι είναι οι δημοσιονομικοί κανόνες και δυστυχώς για άλλη μια φορά  κάποιοι επιλέγουν να θέλουν να υπάρχουν προβλήματα για να τα επικαλούνται, αντί λύσεις για προβλήματα που υποτίθεται θέλουμε να επιλύσουμε», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είπε πως το κόμμα του «δεν μπορεί να εγκρίνει δαπάνες για προτάσεις που δεν υπάρχουν, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για το ταμείο αλληλεγγύης που θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση στήριξης των κουρεμένων καταθετών».

«Η απερχόμενη κυβέρνηση πέντε χρόνια δεν έφερε τίποτα, το δε Ταμείο Αλληλεγγύης που θέλει να χρησιμοποιήσει η απερχόμενη κυβέρνηση μέχρι πρότινος ήθελε να το καταργήσει. Απλά η απερχόμενη κυβέρνηση το μόνο πράγμα για το οποίο πείθει είναι ότι προεκλογικά θέλει να χαϊδέψει αφτιά», είπε.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής του κόμματος Άγγελος Βότσης έκανε λόγο για «κοροϊδία των κουρεμένων καταθετών», εκ μέρους της κυβέρνησης.

 «Εμείς», είπε, «έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2017 να επανέλθουμε στην επιτροπή και να αποδεχθούμε την αποδέσμευση του κονδυλίου με την προϋπόθεση ότι θα συζητήσουμε την πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου για την πραγματική και τη σωστή δημιουργία ενός πραγματικού ταμείου που να μπορεί να εξυπηρετήσει τους σκοπούς που θέλουμε να εξυπηρετήσουμε».

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας μίλησε για συνεδρία που καθορίστηκε λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, προσθέτοντας ότι το ΥΠΟΙΚ πρέπει να έρθει με συγκεκριμένο σχέδιο για να υπάρξει αναπλήρωση των ζημιών των κουρεμένων καταθετών.

«Ζητούμε από τον πρόεδρο της Επιτροπής, αντί να τα κλείσει και να φύγει όπως έκανε σήμερα, να λάβει σοβαρά υπόψη ότι απομένει ένα ικανό χρονικό διάστημα που μπορούμε να επανέλθουμε και με τις διαβεβαιώσεις, τις υποδείξεις και τις διορθώσεις του ΥΠΟΙΚ να μπορέσουμε και να αποδεσμεύσουμε το συγκεκριμένο κονδύλι», είπε.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει ταμείο αλληλεγγύης, το έχει πει επανειλημμένα, αλλά «θέλει να κοροϊδέψει για ακόμη μια φορά τους Κύπριους ψηφοφόρους, επιδεικνύοντας ένα πλαστό πρόσωπο κοινωνικής αλληλεγγύης».

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα μπορούσε να τροποποιήσει τους σκοπούς του ταμείου, καθώς και να καθορίσει τους αποδέκτες και τους πόρους του ταμείου.

«Δεν το έκανε, παραμένει σε αυτή την στείρα στάση μόνο και μόνο για να αποκτήσει προεκλογικά επιχειρήματα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού