Σ. Αχνιώτης: Το 2019 αποτελεί την τελική ευθεία για τους στόχους 2020

To 2019 αποτελεί την τελική ευθεία για την επίτευξη των εθνικών στόχων για το 2020 σε ό,τι αφορά την ενέργεια, το περιβάλλον και την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτό επισημαίνει στο InBusinessNews o πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Στέλιος Αχνιώτης ο οποίος επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει νέα νομοθεσία για ενίσχυση της ενεργειακής μετάβασης (energy transition) προς ήπιες μορφές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Χρωστά €82 εκατ η υπό εκκαθάριση Cobalt

Παράλληλα, ο κ. Αχνιώτης υπογραμμίζει ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και η περαιτέρω μείωση της ανεργίας θα επιφέρει πρόσθετη αύξηση στη ζήτηση για ακίνητα με συνεπακόλουθη αύξηση στη ζήτηση στους τομείς της αρχιτεκτονικής και πολιτικής μηχανικής.

Ποιες οι σημαντικές τάσεις / γεγονότα / εξελίξεις στους τομείς της ενέργειας, ανάπτυξης γης, περιβάλλοντος που θα πρέπει να παρακολουθούμε / να προσέξουμε το 2019;
Από το 2019 όλα τα νέα δημόσια κτίρια οφείλουν να είναι κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, ενώ είμαστε στο παρά πέντε τούτο να αποτελεί απαίτηση και για τα ιδιωτικά. Επίσης, το 2019 είναι ουσιαστικά η τελική ευθεία σε σχέση με την υλοποίηση των εθνικών στόχων (2020) για τη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Συνεπώς, είναι χρονιά στην οποία θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες και να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες, για να επιτευχθούν οι στόχοι. Τέλος, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι προετοιμασίες για τη μετάβαση στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από καύσεις στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς λόγω της μη έγκαιρης μετάβασης σε πιο φιλικά στο περιβάλλον καύσιμα από την ΑΗΚ, μας αναγκάζουν να πληρώνουμε πλέον το κόστος εξαγοράς των παραγόμενων ρύπων. Αυτό έχει ως συνέπεια τη σημαντική αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει νέα νομοθεσία για ενίσχυση της ενεργειακής μετάβασης (energy transition) προς ήπιες μορφές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον και αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις μέσα στο 2019. Τα νομοθετικά σώματα ενέκριναν ήδη 32% διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο και 32.5% στα θέματα εξοικονόμησης με στόχο την μείωση των εκπομπών σε 40% μέχρι το 2030. Αυτή η πολιτική απόφαση είναι σε πλήρη ταύτιση με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και την έγκριση ειδικών κανονισμών προς υλοποίηση στη σύνοδο COP24 το Δεκέμβριο 2018 και σπρώχνουν τα κράτη προς αποφάσεις υλοποίησης, καθορίζοντας έτσι τους απαιτητικούς στρατηγικούς στόχους στα ενεργειακά δρώμενα μέχρι το 2050.

Διαβάστε ακόμα: Γ. Μουσκίδης: Οι νέες αναπτύξεις συγκρατούν τα ενοίκια

Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί επίσης ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις στο παρελθόν που πρέπει να διορθωθούν. Αυτά αφορούν όλα τα στάδια της διαχείρισης από τη συλλογή, μέχρι την απόρριψη, αλλά και την επεξεργασία των αποβλήτων.

Η προστασία της φύσης και προστατευόμενων περιοχών από καταπατήσεις και άναρχη δόμηση αποτελεί εξίσου ευαίσθητο και σημαντικό κεφάλαιο στο οποίο επιβάλλεται να εγκύψουμε και να διασφαλίσουμε ως κράτος, τόσο τη συμμόρφωση μας στις ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς μας υποχρεώσεις, αλλά και στην αναντίλεκτη ανάγκη όλων μας ως κοινωνία για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών καλλονών του νησιού μας.

Σημαντικά προβλήματα έχουν επίσης καταγραφεί όσον αφορά το περιβάλλον, όπως π.χ. η ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού λόγω του ανεπαρκούς ελέγχου στα πλοία, των ελλιπών/ ανεπαρκών υποδομών και της συσσώρευσης πληθυσμού σε συγκεκριμένα σημεία, όπως και  η συσσώρευση κρίσιμων υποδομών στη περιοχή του Βασιλικού.
 
Πως αναμένετε να κινηθεί η αγορά (ακινήτων, κατασκευών, οικονομίας κλπ) κατά το 2019;
Κατά τα τελευταία δύο - τρία χρόνια διαπιστώνεται μια αύξηση στην αγορά των ακινήτων, είτε αυτή εκφράζεται με την αύξηση των πωλητηρίων, είτε με την αύξηση των τιμών αγοράς και ενοικίασης ακινήτων (εμπορικών και οικιστικών). Αυτή η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχίσει και κατά το 2019 και οφείλεται κύρια στην αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται σε σχέση με τα διαθέσιμα οικιστικά ακίνητα, είτε προς αγορά, είτε προς ενοικίαση. Επίσης, η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και η περαιτέρω μείωση της ανεργίας θα επιφέρει πρόσθετη αύξηση στη ζήτηση.

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας τομέα (μηχανική, αρχιτεκτονική) το 2019;
Αναμένεται ανάλογη ζήτηση στους τομείς της αρχιτεκτονικής και πολιτικής μηχανικής και όχι μόνο, λόγω ακριβώς αυτής της ανάκαμψης στον τομέα των ακινήτων, αλλά και λόγω των αναπτυξιακών έργων και σημαντικών έργων υποδομής που προωθούνται από την κυβέρνηση. Αναμένεται η προώθηση σημαντικών οδικών έργων, πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, πολεοδομικών έργων όπως και έργων πολιτισμού. Το νέο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων και το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι δύο πολύ σημαντικά έργα τα οποία θα θέλαμε να δούμε να αρχίζει η κατασκευή τους μέσα στο 2019.
 
Οι στόχοι του ΕΤΕΚ για το 2019;
Οι στόχοι του ΕΤΕΚ για το 2019 εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των στόχων της τριετίας 2017- 2020 που έθεσε το νέο Γενικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και αποσκοπούν στην ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών διαβίωσης των συμπολιτών μας αφενός και, αφετέρου, στη βελτίωση των συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος της μηχανικής στον τόπο μας στοχεύοντας πάντα στην αναβάθμιση της ποιότητας σε όλους τους τομείς.
 

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια