Χάρης Κουρέας: Ορόσημο το 2019 με την παράδοση της Μαρίνας Αγίας Νάπας

Χρονιά ορόσημο αποτελεί το 2019, τονίζει ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της M.M Makronissos Ltd, Χάρης Κουρέας, καθώς εντός της χρονιάς θα παραδοθεί η Μαρίνα Αγίας Νάπας, με τις κατασκευαστικές εργασίες να προχωρούν εντατικά.

Μιλώντας στο InBusinessNews ο κ. Κουρέας προβλέπει ότι η αγορά ακινήτων θα διατηρήσει την ανοδική της πορεία το 2019, ενώ θα συνεχίσει να αυξάνεται και τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, θεωρεί ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η κατάχρηση του κίνητρου της απόκτησης της κυπριακής ιθαγένειας, σημειώνοντας ότι ήδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο ανταγωνιστικών χωρών, που θα επιθυμούσαν τη διαφοροποίηση των όρων ή ακόμη και την κατάργηση του μέτρου.

Ανοδική πορεία στα ακίνητα τα επόμενα χρόνια
Πώς αναμένετε να κινηθεί η αγορά των ακινήτων κατά το 2019; Ποιες οι σημαντικές τάσεις / γεγονότα / εξελίξεις που θα πρέπει να παρακολουθούμε / να προσέξουμε τη νέα χρονιά; 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αγορά ακινήτων στην Κύπρο θα διατηρήσει την ανοδική της πορεία το 2019. Η χώρα μας αποτελεί πολύ ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, με αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλό δείκτη ανεργίας -τον χαμηλότερο των τελευταίων 6-7 ετών- και ικανοποιητική υποδομή. Σήμερα η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ των πλέον αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο τουρισμός σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο, με ρεκόρ αφίξεων.

Όλα τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανάπτυξη της οικοδομικής βιομηχανίας, τα κίνητρα που συνεχίζουν να προσφέρονται για τις αγορές ακινήτων, και τη συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να αυξάνεται και τα επόμενα χρόνια.

Η διαπίστωση βέβαια αυτή δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό. Οι διεθνείς εξελίξεις στη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρισκόμαστε, ιστορικά, επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά τη ροή κεφαλαίων και επενδύσεων στη χώρα μας, οπότε πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις όποιες εξελίξεις και να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Θεωρώ επίσης ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η κατάχρηση του κίνητρου της απόκτησης της κυπριακής ιθαγένειας, μια και ήδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο πολλών ανταγωνιστικών χωρών, που θα επιθυμούσαν τη διαφοροποίηση των όρων ή ακόμη και την κατάργηση αυτού του μέτρου.

Μοχλός ανάπτυξης η Μαρίνα Αγίας Νάπας
Τι να αναμένουμε για τον όμιλό σας το 2019; Ποιοι οι στόχοι σας;
Είναι γνωστό ότι η Μαρίνα της Αγίας Νάπας αποτελεί το πιο σημαντικό έργο ανάπτυξης που πραγματοποιείται σήμερα σε όλη την περιοχή της Αμμοχώστου και ανήκει στα πλέον φιλόδοξα έργα ανάπτυξης στην Κύπρο. Η ολοκλήρωσή της θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν τόσο της περιοχής όσο και όλης της Κύπρου. 

Η Μαρίνα της Αγίας Νάπας θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, προβάλλοντας την εικόνα της Αγίας Νάπας ως προορισμό ποιοτικού τουρισμού και πόλο έλξης σημαντικών επενδύσεων.

Παραμένουμε λοιπόν αφοσιωμένοι στην ολοκλήρωση της κατασκευής μιας από τις καλύτερες μαρίνες της Μεσογείου, ακολουθώντας εντατικούς ρυθμούς στις κατασκευαστικές εργασίες και στην προώθηση της εικόνας του μοναδικού αυτού έργου, παγκοσμίως.

Το 2019 είναι για εμάς χρονιά - ορόσημο, καθώς σχεδιάζουμε να παραδώσουμε τη μαρίνα. Τα καλύτερα έπονται και είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις παρουσιαστούν. 

Από Ρωσία, Μέση Ανατολή και Ασία το ενδιαφέρον για high end ακίνητα
Πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε high end ακίνητα από ξένους στην Κύπρο; Από ποιες χώρες προέρχεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

Το ενδιαφέρον για high-end ακίνητα, αλλά και για ακίνητα που βρίσκονται σε μεγάλες αναπτύξεις, όπως για παράδειγμα μαρίνες και golf resorts, ολοένα αυξάνεται και αυτό αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου.

Από τη μία οι αγοραστές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί και από την άλλη οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων επιδιώκουν την ανάπτυξη έργων ανώτερης ποιότητας, ώστε να διαφοροποιηθούν στην αγορά και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Εκτός αυτού, έχουμε να ανταγωνιστούμε έργα που βρίσκονται όχι μόνο εντός Κύπρου αλλά και εκτός, καθώς οι εν δυνάμει πελάτες μας είναι πλέον πολύ ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων και αναγνωρίζουν την επιπρόσθετη αξία ενός πολυτελούς ακινήτου.

Όσον αφορά στο ενδιαφέρον που παρατηρείται, προέρχεται κυρίως από παραδοσιακές αγορές, όπως τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Δειτε Επισης

Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή