Δημητριάδης: Plan B σε περίπτωση λουκέτου

Υπομονή μέχρι τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, συστήνει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση αρνητικής απόφασης η Κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για κάλυψη του κενού συνδεσιμότητας της χώρας, αλλά και για κάλυψη των επιβατών και των εργαζομένων στην εταιρεία.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψης στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, ο κ. Δημητριάδης είπε πως η Κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη για την απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν για την κρατική στήριξη που έλαβαν οι ΚΑ.

«Στο οριακό σημείο που έχουν φτάσει οι Κυπριακές Αερογραμμές, μια τέτοια απόφαση, βάσει της οποίας θα κριθούν παράνομες οι σημαντικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί στην εταιρεία, η εταιρεία θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα, οπόταν αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα υπάρχει επιλογή από την αναστολή της λειτουργίας της», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η αποστολή επιστολής προς την Κομισιόν παρατείνει την δημοσιοποίηση της απόφασης, ο κ. Δημητριάδης περιορίστηκε να αναφέρει ότι «εμείς ως Κυβέρνηση προσπαθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσουμε μια θετική απάντηση ώστε να μην ανασταλεί η λειτουργία της εταιρείας».

Σε ερώτηση αν απεστάλη στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού επικαιροποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΚΑ,  ο κ. Δημητριάδης επικαλέστηκε σχετική δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι το αναθεωρημένο σχέδιο που του έχει σταλεί, παρόλο που είχε κάποια κενά, απεστάλη μαζί με την επιστολή της συντεχνίας των πιλότων, όπως αυτή έχει σταλεί στον Υπουργό Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενέργειες της Κυβέρνησης για διασφάλιση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου με το εξωτερικό, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «εμείς ως υπεύθυνη Κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

«Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα κενό στη συνδεσιμότητα της χώρας. Έχουμε ήδη καταρτίσει κάποιο σχέδιο στην περίπτωση που η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι αρνητική και η εταιρεία θα αναστείλει τη λειτουργία της, ώστε να καλυφθεί όλο το κενό που θα δημιουργηθεί από την αναστολή της λειτουργίας της εταιρείας», διαβεβαίωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

Ερωτηθείς για την αποζημίωση του προσωπικού της εταιρείας σε περίπτωση αρνητικής απόφασης, ο κ. Δημητριάδης διαβεβαίωσε πως ως Κυβέρνηση θα φροντίσουμε να καλυφθούν τόσο οι επιβάτες, αλλά και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των υπαλλήλων, που θα υποστούν τις συνέπειες από αρνητική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε πως τόσο η Aegean όσο και η Ryanair έχουν καταθέσει άδεια για απόκτηση άδειας τοπικού αερομεταφορέα, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειές μας είναι συνεχείς για να φέρουμε και άλλες εταιρείες στην Κύπρο ώστε να αυξηθεί η συνδεσιμότητα.

«Και έχουν γίνει πάρα πολλά προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξουν και καρποί αυτής της προσπάθειας», είπε.

Ερωτηθείς, τέλος, αν είναι στα σχέδια της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέου αερομεταφορέα κυπριακων συμφερόντων σε περίπτωση κλεισίματος των ΚΑ, ο κ. Δημητριάδης περιορίστηκε να συστήσει υπομονή μέχρι τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Κομισιόν.

«Και εμείς ως Κυβέρνηση είμαστε σίγουρα έτοιμοι και σχεδιάζουμε το μέλλον και είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean
H σημασία της προβολής της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει καλό και φρέσκο ψάρι