Τουρισμός: Άλλες αγορές ως αντιστάθμισμα στη Ρωσία

Με τις ελπίδες πλέον να εναποτίθενται σε άλλες αγορές που αποτελούν τροφοδότες επισκεπτών για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου μπαίνει το 2015, για το οποίο ήδη γίνονται αρνητικές εκτιμήσεις.

Μια πτώση της τάξης του 10% στο σύνολο των επισκεπτών συνεπάγεται απώλεια πέραν των 200 χιλιάδων ατόμων, με ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο τόσο στα έσοδα του κράτους, της Hermes αλλά και των ξενοδόχων που υπολογίζονται στα 150 με 200 εκ. ευρώ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήδη εξετάζονται οι εναλλακτικές επιλογές που θα ενισχύσουν τις τουριστικές αφίξεις, περιορίζοντας έτσι και τον οικονομικό αντίκτυπο για την οικονομία, η οποία προσπάθεια να βρει τα πόδια της μετά τη βαθιά οικονομική κρίση.

Δεδομένη θεωρείται η απώλεια σημαντικού ποσοστού επιβατών από τη ρωική αγορά με τις ήπιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση ύψους 10 με 15% και τις ακραίες για απώλειες ακόμη της τάξης του 30%. Μια τέτοια εξέλιξη με ταυτόχρονη έστω και οριακή μείωση από άλλες σημαντικές αγορές για την Κύπρο αγορές (όλες από την Ευρώπη) όπως η βρετανική, η γερμανική και αυτή των σκανδιναβικών χωρών θα σημάνει κόκκινο συναγερμό για τον κυπριακό τουρισμό. Οι χαμηλές πληρότητες σε μια αγορά που ήδη μαστίζεται από επιπλέον φόρους λόγω μνημονίου, υψηλό κόστος ενέργειας και καυσίμων για τουλάχιστον τρία χρόνια (εξαιρουμένου του τελευταίου τριμήνου) και υψηλή ανεργία θα επιφέρει κατάσταση σοκ για την τουριστική βιομηχανία, η οποία παρακολουθεί αμήχανα την προδιαγραφόμενη, αρνητική πορεία του 2015.

Αν και Υπουργείο Ενέργειας και ΚΟΤ δεν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει στο πλάνο που θα αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της μείωσης κυρίως από τη ρωσική αγορά, γίνεται λόγος για πιο δυναμικές ενέργειες προς Βρετανία και Γερμανία. Οι συγκεκριμένες αγορές εδώ και χρόνια και σωρεία λαθών του παρελθόντος έχουν εγκαταλείψει την Κύπρο, ωστόσο, θετικό γεγονός αποτελεί ο παράγοντας εξοικείωσης, αφού η χώρα δεν είναι άγνωστη σε μια από τις πιο πάνω χώρες.

Καλά ενημερωμένη πηγή για θέματα τουρισμού στο Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι θα γίνουν προσπάθειες προς Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, με την τουριστική έκθεση στο Βερολίνο, αρχές του 2015 να αξιολογείται φέτος ως καθοριστικής σημασίας. Την ίδια στιγμή θετικοί είναι οι οιωνοί από τη Βρετανία σε σχέση με το 2015, σε σημείο όμως περιορισμένων προσδοκιών δίχως να αναμένεται μεγάλη άνοδος στις αφίξεις. Μέχρι τέλη Νοεμβρίου έφτασαν στην Κύπρο 853 χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες, ενώ από τη Γερμανία ο αριθμός είναι μόλις στο 10% των Βρετανών με κάθοδο 84 χιλιάδων επιβατών.

Για να καλυφθεί μια πιθανή απώλεια της τάξης των 150 χιλιάδων Ρώσων τουριστών θα πρέπει από τις πιο πάνω αγορές να εξασφαλίσουμε επιπλέον 15% τουρίστες, κάτι που θεωρείται απίθανο με τα σημερινά δεδομένα.

 

Δειτε Επισης

Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων