Σταυρώματα στον προϋπολογισμό για ΚΑ

Με την αρνητική ψήφο του ΕΥΡΩΚΟ, τα κόμματα σταύρωσαν  ποσό 10 εκ. που αφορά αποζημιώσεις προς τους εργαζόμενους των Κυπριακών Αερογραμμών. Πρόκειται για την τροποποίηση επί του κρατικού Προϋπολογισμού που κατάθεσε σήμερα η Κυβέρνηση.

Ως γνωστό προ εβδομάδων η Βουλή είχε αποφασίσει το σταύρωμα του σχετικού κονδυλίου που περιλαμβανόταν σε συμπληρωτικό προϋπολογισμό για το 2014. Η Κυβέρνηση συμπεριέλαβε τα 10 εκ. που αφορούν τις ΚΑ στον Προϋπολογισμό του 2015.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε 19 τροπολογίες των κομμάτων επί του κρατικού Προϋπολογισμού για σταύρωμα και αποκοπές κονδυλίων και για την ενημέρωση της Βουλής για εκταμίευση.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται κονδύλι 10 εκατομμυρίων για αποζημιώσεις προς τους εργαζόμενους των Κυπριακών Αερογραμμών. Η δέσμευση ψηφίστηκε με 54 ψήφους υπέρ και την ψήφο του Δημήτρη Συλλούρη εναντίον.

Ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει κανένα σταύρωμα, αλλά θα υπερψηφίσει  όλες τις τροπολογίες που συνιστούν μείωση δαπανών, ενώ η Συμμαχία Πολιτών τήρησε αποχή σε όλες τις τροπολογίες πλην του σταυρώματος για τις ΚΑ.

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε τροπολογία που διαλαμβάνει ότι για το κονδύλι 3,16 εκ που αφορά τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ενημερώνεται ανά εξάμηνο για τις επιχορηγήσεις που παραχωρούνται.

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε τροπολογία που αφορά ποσό 600.000 ευρώ  που διαλαμβάνει και σε αυτή την περίπτωση ότι θα πρέπει η εκτελεστική εξουσία ανά τριμηνία να ενημερώνει με σημείωμα την Επιτροπή Οικονομικών σε σχέση με κονδύλια που είναι στη διάθεση του Υπουργού.

Υπερψηφίστηκε επίσης τροπολογία με την οποία θα αποκοπεί ποσοστό 5% στις συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν τη ΔΕΑ, τις τεχνικές υπηρεσίες και το τμήμα εξωτερικής πολιτικής και Κυπριακού.

Με τέσσερις τροπολογίες που ψηφίστηκαν η Βουλή μειώνει κατά 10% την αντιμισθία του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των πέντε μελών του ΚΥΣΑΤΣ, ΣΕΚΑΠ και ΕΑΙΠ, πέραν της αποκοπής ύψους 7% στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών. Επίσης αποκόπτεται το κονδύλι από τα λειτουργικά έξοδα των δαπανών που αφορούν το ενοίκιο του κτηρίου που στεγάζεται το του ΚΥΣΑΤΣ, ΣΕΚΑΠ και ΕΑΙΠ.

Αλλη τροπολογία που ψηφίστηκε προβλέπει ότι κάθε τρεις μήνες η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώνει την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τις δαπάνες που θα γίνονται σχετικά με άλλα έργα πέραν των αναπτυξιακών στα υπουργεία Γεωργίας, Ενέργειας, Εσωτερικών , Συγκοινωνιών και Υγείας. Εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας και οι πρόνοιες που βρίσκονται στη διάθεση των Υπουργών για σκοπούς επιχορήγησης εκδηλώσεων  και άλλων έργων.

Κατά πλειοψηφία σταυρώθηκε κονδύλι 50 εκ. σχετικά για τις άλλες μεταβιβάσεις εσωτερικού και συγκεκριμένα για πληρωμές λόγω κρατικών εγγυήσεων.

Τροπολογία που επίσης ψηφίστηκε σταυρώνει κονδύλι που αφορά το σχέδιο «ενοίκιο αντί κατάσχεση».

Με τροπολογία που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα μειώνονται κατά 7%  δαπάνες που αφορούν τα συνέδρια , τα σεμινάρια και άλλα γεγονότα.

Ψηφίστηκε επίσης η τροπολογία για αποκοπή 7% στις λειτουργικές δαπάνες εξαιρουμένων των δαπανών που αφορούν την αγορά ύδατος, φαρμάκων και άλλων ιατρικών προμηθειών.

Για το 2015 η Βουλή σταύρωσε  το κονδύλι που αφορά τη μισθοδοσία για τους έξι ειδικούς συνεργάτες και τους δύο ειδικούς βοηθούς του Προέδρου της Δημοκρατίας με εξαίρεση του πρώτου συμβούλου της ΔΕΑ, των 37 ανθρωπολόγων και άλλων επιστημόνων που απασχολούνται στη ΔΕΑ.

Η Βουλή σταύρωσε επίσης τα κονδύλια που αφορούν την εκβάθυνση και επένδυση του ποταμού Κλήμου στον Αγιο Δομέτιο και την Εγκωμη 400.000 ευρώ, κονδύλι 120.000 για τη συντήρηση των Κυβερνητικών κατοικιών στο Τρόοδος

Τέλος ψήφισε τροπολογία που για την απαγόρευση απασχόλησης συνταξιούχου προσώπου στις οδοντιατρικές υπηρεσίες. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι μετά τις γιορτές θα συζητηθεί από τη  Βουλή των θέμα τις εργοδότησης των συνταξιούχων στη δημόσια υπηρεσία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food