Σε αναμμένα κάρβουνα οι ξενοδόχοι

Θολό παραμένει το τοπίο για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία, με τους ξενοδόχους να αναμένουν να αποδώσουν αποτελέσματα τα διάφορα προγράμματα που εκπόνησε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) για την επιμήκυνση της χειμερινής σεζόν, ενώ στο παρόν στάδιο το 2015 σκιαγραφείται αβέβαιο, εξαρτώμενο σε μεγάλο βαθμό από το τι θα γίνει με τη ρωσική αγορά.

Ακόμα και τώρα το Δεκέμβριο, που σε άλλες καλές εποχές, οι Κύπριοι έκλειναν σε ξενοδοχεία για να περάσουν τις γιορτές τους, φέτος όλα είναι στάσιμα προς το παρόν, με την ελπίδα ότι οι Κύπριοι θα κινηθούν την τελευταία στιγμή για να διοργανώσουν την παραμονή τους σε ξενοδοχεία.

“Γενικά η κίνηση είναι πολύ πεσμένη. Οπως είναι τα δεδομένα τώρα, είναι πολύ λίγα τα ξενοδοχεία που θα μείνουν ανοικτά στις τουριστικές περιοχές, κυρίως Λεμεσό και Πάφο, λιγότερο στην ελεύθερη Αμμόχωστο και Λάρνακα. Η κίνηση, αν υπάρξει, θα επικεντρωθεί σε Λεμεσό και Πάφο. Ο Κύπριος είναι της τελευταίας στιγμής και θα φανεί στην πορεία πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, εξηγώντας ότι ο κύριος λόγος είναι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Κάνοντας ένα απολογισμό για την πορεία του τουρισμού το 2014, ο κ. Λοϊζίδης, σημείωσε ότι όπως δείχνουν οι τελευταίες στατιστικές, “δεν θα έχουμε θετικό πρόσημο ούτε στα έσοδα ούτε και στις αφίξεις, οπότε πρέπει να προβληματιστούμε. Εκεί που τα πράγματα ξεκίνησαν με καλές προοπτικές”, συνέχισε, “σιγά-σιγά με την πάροδο της σεζόν διαμορφώθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση τα δεδομένα. Δεν είναι το τέλος του κόσμου, πρέπει όμως να μας προβληματίσει”.

Είπε ότι “πάντα είμαστε αισιόδοξοι, ελπίζουμε ότι κάποια από τα προγράμματα του ΚΟΤ για χειμερινό τουρισμό και επέκταση της χειμερινής περιόδου να αρχίσουν να αποδίδουν και να βοηθήσουν την βιομηχανία ευρύτερα”.

Κυριότερος λόγος, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ήταν η πτώση της ρωσικής αγοράς, που πρώτα ξεκίνησε με τη δραστική μείωση των τιμών κατά απαίτηση των διοργανωτών ταξιδίων.

Σημείωσε ότι  “το 2015 θα είναι βαρόμετρο για το τι θα γίνει με την Ρωσία. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με το ρούβλι, την πολιτική κατάσταση, την αστάθεια, τις σχέσεις ΕΕ -Ρωσίας. Ολα αυτά θα δείξουν πώς θα κινηθεί το Καλοκαίρι. Αν οι Ρώσοι πάνε καλά, το καλοκαίρι τότε θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση.

Πρόσθεσε ότι ενθαρρυντικά μηνύματα υπάρχουν από τις υπόλοιπες αγορές, όπως Βρετανία, Γερμανία και υπόλοιπη Ευρώπη.

Δειτε Επισης

City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean
H σημασία της προβολής της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει καλό και φρέσκο ψάρι
Με άνοδο της τάξης του 5,4% οι αφίξεις το πρώτο τρίμηνο-«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ακόμη μια καλή επίδοση»