Έρευνα για ΔΣ των ΚΑ εάν ενήργησαν καλή τη πίστει

Να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για μέλη του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών εισηγείται ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην ετήσια έκθεσή του για το 2013.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η Ελεγκτική Υπηρεσία ενόψει της κατάστασης στην οποία περιήλθαν οι ΚΑ, έχει την άποψη ότι, μετά την εν εξελίξει διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, θα πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα κατά πόσο πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλοι εμπλεκόμενοι ενήργησαν, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με γνώμονα το συμφέρον των ΚΑ και εάν,  έχοντας πλήρη εικόνα των γεγονότων/στοιχείων που όφειλαν να γνωρίζουν εκ της θέσεως τους, λάμβαναν τις σωστές αποφάσεις τη δεδομένη στιγμή και, ανάλογα, να αποδοθούν ευθύνες όπου προκύπτουν».

Κάλυψη ευθύνης μελών Διοικητικού Συμβουλίου

Η ελεγκτική υπηρεσία αναφέρει ότι στις 14.12.2013 υποβλήθηκε Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για παραχώρηση επιστολής κάλυψης ευθύνης προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των ΚΑ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η επιστολή κάλυψης ευθύνης «…η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει τη ρητή και ανέκκλητη υποχρέωση προς τους Συμβούλους, μαζί και ξεχωριστά, να εξασφαλίσει και/ή καλύψει και/ή να προστατεύσει και/ή ν’ αποζημιώσει τους Συμβούλους σε σχέση με κάθε απαίτηση που τυχόν ήθελε εγερθεί εναντίον τους και να τους αποζημιώσει ολοσχερώς για κάθε δαπάνη και έξοδο και για κάθε ζημιά, επιβάρυνση και/ή απώλεια που τυχόν υποστούν ως άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα της προσπάθειας εξεύρεσης επενδυτών στην Εταιρεία και/ή της εφαρμογής ενός εναλλακτικού σχεδίου από την Εταιρεία ή για οποιοδήποτε άλλο συναφή λόγο ή αιτία». 

Ωστόσο, η ελεγκτική υπηρεσία παρατηρεί ότι δεν αναφέρεται στις υποχρεώσεις/ευθύνες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και, ως προϋπόθεση, η δράση τους «καλή τη πίστει» και, βάσει των συνθηκών που γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι έπραξαν το καλύτερο δυνατό, δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών τη συγκεκριμένη στιγμή.  
«Κατά συνέπεια, ενδέχεται η επιστολή αυτή να θεωρηθεί ως εκ των προτέρων αποποίηση πάσης ευθύνης/υποχρέωσης αναφορικά με τις ενέργειές τους και τις σχετικές επιπτώσεις κατά τη θητεία τους, ακόμη και αν αυτοί επιδείκνυαν συμπεριφορά που θα συνιστούσε σοβαρής μορφής αμέλεια», τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης.

Πάντως, η ελεγκτική υπηρεσία παραθέτει και την απάντηση του ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ενημέρωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την έγκριση της παραχώρησης τέτοιας επιστολής και η σχετική επιστολή στάλθηκε σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στις 7.1.2014.  «Η συγκεκριμένη επιστολή», ανέφερε ο Γ. Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, «σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει, κατά την άποψη του, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από τις υποχρεώσεις και ευθύνες του όπως αυτές καθορίζονται στον περί Εταιρειών Νόμο».

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024