PwC: Αναγκη για ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού

Πέντε σημαντικά πεδία βελτίωσης του χειμερινού τουριστικού προϊόντος της χώρας μας καταδεικνύει η έρευνα που διενήργησε η PwC Κύπρου σε συνεργασία με την ερευνητική έδρα που στηρίζει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
 
Στην έρευνα, η οποία έγινε με τη συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου, συμμετείχαν 500 τουρίστες που επισκέφθηκαν την Κύπρο κατά τους μήνες  Φεβρουάριο και  Μάρτιο 2014.  

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση των ευρημάτων ο κ. Πέτρος Χ. Πετράκης, Συνέταιρος, Υπεύθυνος Υπηρεσιών Τουριστικών Επιχειρήσεων στην PwC Κύπρου, στόχοι της έρευνας ήταν να σκιαγραφήσει τον τουρίστα που επισκέπτεται το νησί κατά τη χειμερινή περίοδο και να αξιολογήσει μέσα από τα μάτια και τις εμπειρίες του το τουριστικό μας προϊόν. Επιπλέον, η έρευνα αποσκοπεί στο να καταγράψει τα κίνητρα για την επιλογή της Κύπρου για χειμερινές διακοπές αλλά και το πώς η Κύπρος συγκρίνεται με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς.  

Τα πέντε πεδία, σύμφωνα με την έρευνα, που χρήζουν βελτίωσης, είναι: 

•    Η ανάγκη ενίσχυσης σημαντικών ειδικών μορφών τουρισμού (όπως ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός και ο συνεδριακός τουρισμός), ώστε να αποτελέσουν κίνητρα επίσκεψης κατά τους χειμερινούς μήνες.

•    Η αδυναμία ανταπόκρισης στις προσδοκίες των τουριστών, όσον αφορά τις ειδικές μορφές τουρισμού.

•    Το πρόβλημα στη σχέση τιμής/κόστους του προσφερομένου τουριστικού προϊόντος (value for money).

•    Η αξιοποίηση των αρχών της αειφορίας σε επίπεδο προορισμού, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας.

•    Ο επαναπροσδιορισμός των καναλιών προβολής της Κύπρου, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές μας στη μετάδοση των κατάλληλων μηνυμάτων μέσω διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Πετράκης τόνισε ότι η χώρα μας διατηρεί θετικά / δυνατά σημεία τα οποία, όπως είπε, αποτελούν σημαντικά «όπλα» για τον κυπριακό τουρισμό και την καταπολέμηση  της εποχικότητας. Ως τέτοια, ανέφερε το ήπιο κλίμα και τις αυξημένες περιόδους ηλιοφάνειας, τη δυνατότητα εμπλουτισμού ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός και ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, τον υψηλό βαθμό ικανοποίησης όσων επισκεπτών δήλωσαν ότι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια ή περισσότερες ειδικές μορφές τουρισμού και την ύπαρξη μιας σημαντικής βάσης «τακτικών επισκεπτών» (brand loyal) στην Κύπρο κατά τη χειμερινή περίοδο. 

Στον κατάλογο με τους δέκα σημαντικότερους λόγους επίσκεψης στην Κύπρο κατά την χειμερινή περίοδο, την πρώτη θέση καταλαμβάνει το ήπιο κλίμα και οι καλές θερμοκρασίες. Είναι γεγονός, όπως συμπεραίνεται και μέσα από την έρευνα, ότι η παράμετρος αυτή αναδεικνύεται ως το βασικό κίνητρο των τουριστών (με ποσοστό 89%), με σημαντική διαφορά από το δεύτερο κίνητρο που είναι ο πολιτισμός (με ποσοστό 53%).

Η έρευνα της PwC με τίτλο «Εποχικότητα & χειμερινός τουρισμός: το Κυπριακό προϊόν μέσα από τα μάτια των τουριστών» παρουσιάστηκε στις 26 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης. Μετά την παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας διεξήχθη ανοικτή συζήτηση επί του θέματος με τη συμμετοχή, του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ κ. Άγγελου Λοΐζου, του Γενικού Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ κ. Ζαχαρία Ιωαννίδη, της Γενικής Διευθύντριας του ΣΤΕΚ κ. Χρυσαίμιλης Ψηλογένη Κενεβέζου και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Νίκου Περιστιάνη.

Δειτε Επισης

Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων