Δημητριάδης: Καμία κρατική ενίσχυση στις ΚΑ

Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να βάλει χρήματα στις Κυπριακές Αερογραμμές, με κίνδυνο να κριθεί αυτό ως παράνομη κρατική ενίσχυση, όπως γινόταν προηγουμένως, είπε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών Μάριος Δημητριάδης.

Είπε, επίσης, ότι η περίπτωση των Κυπριακών Αερογραμμών δεν πρέπει να συγκρίνεται με τις περιπτώσεις των αερογραμμών σε Τσεχία και Μάλτα, καθώς «η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική», ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσει η εταιρεία.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Δημητριάδης απάντησε και στις κατηγορίες της συντεχνίας των πιλότων για τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, αλλά και στο αίτημα να παραιτηθεί, λέγοντας ότι «ήταν μια ανοιχτή και διάφανης διαδικασία, μέσα από την οποία διαφάνηκε ότι δεν ήταν τόσο σημαντικό το ενδιαφέρον».

Πρόσθεσε ότι για όλες τις κατηγορίες υπήρξε απάντηση στη Βουλή, ενώ επανέλαβε τη δήλωσή του ότι αν υπάρχει οποιοσδήποτε σοβαρός επενδυτής που ενδιαφέρεται για τις ΚΑ, «είμαστε έτοιμοι να τον ακούσουμε».

Αναφορικά με την έγκριση της Κομισιόν που πέτυχαν ομόλογοί του για ενίσχυση αεροπορικών εταιρειών σε Τσεχία και Μάλτα, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι το θέμα το χειρίζεται ο Υπουργός Οικονομικών, ενώ επεσήμανε ότι «η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική».

«Στην περίπτωση των ΚΑ μιλάμε για δεύτερη κρατική ενίσχυση, δεύτερη αναδιάρθρωση μέσα σε δέκα χρόνια, κάτι που δεν συμβαίνει στις άλλες περιπτώσεις», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι θα πρέπει να γίνεται αναφορά σε παρόμοια παραδείγματα.

Σε ερώτηση για τις πιθανότητες επιβίωσης της εταιρείας, αν είχε αποφευχθεί η κρατική χορηγία των 83 εκ. τον Δεκέμβριο του 2012, είπε ότι σίγουρα δεν θα υπήρχε θέμα να μην κηρυχθούν οι ενισχύσεις που δόθηκαν χωρίς την έγκριση της Επιτροπής παράνομες, εφόσον προηγήθηκαν ενισχύσεις του 2007.

Συμπλήρωσε πάντως ότι θέση της Κυβέρνησης για τις αερογραμμές ήταν πάντα πως χρειάζεται στρατηγικός επενδυτής.

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν δεν υπάρξει στρατηγικός επενδυτής, ο Υπουργός είπε ότι «όσον αφορά τον κίνδυνο να κλείσει η εταιρεία από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει».

Πρόσθεσε ότι το θέμα το χειρίζεται ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, όπως είπε, έκανε πάρα πολλές προσπάθειες, ενώ επισκέφτηκε τη νέα Επίτροπο Ανταγωνισμού τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Γενικότερα, είπε ότι ετοιμάζεται από το ΔΣ των ΚΑ σχέδιο για να μπορέσει η εταιρεία να καταστεί βιώσιμη, ενώ παρέπεμψε για λεπτομέρειες του σχεδίου στο ΔΣ.

 

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food