Τρόοδος: Διαδικασίες για ένταξη στο «Δίκτυο Γεωπάρκων»

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε  την υποβολή αίτησης για ένταξη στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων της περιοχής Τροόδους.

Αναφέρεται ότι, το Τρόοδος, γεωλογικά, είναι γνωστό ως «Οφιόλιθος Τροόδους» και αποτελεί τμήμα αρχαίου ωκεάνιου φλοιού, που δημιουργήθηκε πριν 92 εκ. χρόνια και αναδύθηκε σταδιακά στη σημερινή του θέση, ως αποτέλεσμα πολύπλοκων γεωλογικών διαδικασιών και αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο της παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα οικολογικά, αρχαιολογικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής Τροόδους, καθιστούν την περιοχή αυτή κατάλληλη να προταθεί ως γεωπάρκο, ώστε να ενταχθεί στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. 

«Η ένταξη αυτή θα αναδείξει διεθνώς την περιοχή και την Κύπρο γενικότερα και θα προσκομίσει οφέλη σε σχέση με το θεματικό τουρισμό και την ανάπτυξη της περιοχής», αναφέρει το υπουργικό.

Το υπουργικό ενέκρινε επίσης τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής, με αρμοδιότητα την καθοδήγηση και εποπτεία του Φορέα Διαχείρισης του Κέντρου Επισκεπτών του προτεινόμενου Γεωπάρκου Τροόδους και γενικότερα την εποπτεία των θεμάτων που αφορούν το Γεωπάρκο, με Πρόεδρο τη Διευθύντρια του Τμήματος Γεωπολικής Επισκόπησης και μέλη τον Γενικό Διευθυντή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού ή εκπρόσωπό του, τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών ή εκπρόσωπό του, τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος ή εκπρόσωπό του, τον εκπρόσωπο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους, τον εκπρόσωπό της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους και τον εκπρόσωπο του Θεματικού Κέντρου Τροόδους.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους θα αναλάβει, ως Φορέας Διαχείρισης του Κέντρου Ενημέρωσης του προτεινόμενου Γεωπάρκου Τροόδους, για τα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας του, με δυνατότητα ανανέωσης.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συνεισφορά του Κράτους, ύψους 10.000 ευρώ ετησίως, για τα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας του Κέντρου προς την Αναπτυξιακή Εταιρία Τροόδους.

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024