ΚΟΤ προς Χαννίδη: Δεν πρέπει να λειτουργείς ως αγγελιαφόρος αλλά ως ΓΔ

Συνέχεια στο θέμα που προέκυψε με τον Γενικό Διευθυντή του ΚΟΤ  Μάριο Χαννίδη, δίνει με ανακοίνωση του το Δ.Σ. του Οργανισμού την Τρίτη με την οποία απαντά και στα όσα αναφέρονται σε υπηρεσιακό σημείωμα σε σχέση με προβολή της Κύπρου σε περιοδικό διεθνούς εμβέλειας.

Στην ανακοίνωση του το Δ.Σ. του ΚΟΤ αναφέρει ότι σε συνεδρία του ημερομηνίας 22.07.2014  αποφάσισε όπως  συμπορευθεί και συνεργαστεί με άλλους κυπριακούς Οργανισμούς και Αρχές (Τράπεζα Κύπρου και Κυπριακό Σύνδεσμο Προσέλκυσης Επενδύσεων) με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της  χώρας μας σε συγκεκριμένο διεθνούς φήμης και εμβέλειας περιοδικό, εξηγώντας ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε έχοντας υπόψη ότι η Κύπρος, η οικονομία της χώρας και κατ’ επέκταση η τουριστική βιομηχανία έχρηζαν προβολής σε ένα διεθνούς φήμης περιοδικό με γνώμονα  την περαιτέρω προβολή ή ακόμη και αποκατάσταση του καλού ονόματος της χώρας στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Γ.Δ. του Οργανισμού ήταν ενήμερος από την πρώτη μέρα που συζητήθηκε το εν λόγω θέμα (ήταν παρών στη συνεδρία του Δ.Σ. ημερ. 22.7.2014) και ουδεμία άποψη εξέφρασε επί της διαδικασίας, ενώ επιπρόσθετα, είχε ενημερωθεί και ηλεκτρονικά τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας πριν την υπογραφή και επικύρωση της, όσο και για τη σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Μάρκετινγκ.

«Συνεπώς η απόφαση της Υπηρεσίας  για ετοιμασία σημειώματος προς το Δ.Σ. με διαφωνίες για τη διαδικασία, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας,  ερμηνεύεται ως υστερόβουλη πράξη» αναφέρει το Δ.Σ, προσθέτοντας πως εφόσον ο Γ.Δ. ή άλλα διευθυντικά στελέχη είχαν άλλη άποψη επί της διαδικασίας, όφειλαν ως επαγγελματικά στελέχη του Οργανισμού να ενημερώσουν καταλλήλως το Δ.Σ.

Σε σχέση με την διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί και το εάν έπρεπε να προκηρυχθούν διεθνείς προσφορές το Δ.Σ. υποδεικνύει ότι το θέμα αφορούσε συνεργασία με ζητούμενη τη συνεισφορά του Οργανισμού στο σημείο που τον αφορά και συγκεκριμένα την προώθηση και την ανάκαμψη τουριστικών επενδύσεων και όχι αγορά οποιωνδήποτε διαφημιστικών υπηρεσιών που να απαιτούσαν την εφαρμογή διαδικασιών προσφορών.

«Λόγω της περιπλοκότητας ενόψει της συνεργασίας με άλλους οργανισμούς (CIPA, Τράπεζα Κύπρου) και της μοναδικότητας της περίπτωσης, αφού αφορά προσφερόμενη υπηρεσία από το συγκεκριμένο διεθνούς φήμης περιοδικό, παγκόσμια έγκριτου και αναγνωρισμένου, δεν ήταν δυνατή η προκήρυξη διαγωνιστικών διαδικασιών» αναφέρει το Δ.Σ του ΚΟΤ εξηγώντας πως «οποιαδήποτε άλλη διαδικασία ακολουθείτο, ένεκα της πολυπλοκότητας της θα ήταν  αδύνατη αφού ουσιαστικά θα ματαίωνε την προβολή του τουρισμού της χώρας στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο,  λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που θα έπρεπε να ακολουθηθούν».

Το Δ.Σ. τονίζει ότι τα πιο πάνω, έχουν επιβεβαιωθεί και από την σχετική έρευνα που έγινε από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του ΚΟΤ και διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια προβολής της χώρας, ήταν καθόλα νόμιμη.

Σχετικά με το επιχείρημα περί χρήσης μεσαζόντων όπως καταγράφεται στο υπό αναφορά υπηρεσιακό σημείωμα, το Δ.Σ. υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε οποιοσδήποτε μεσάζοντας στη διαδικασία, αφού ο Οργανισμός συνεργάστηκε με συγκεκριμένο τμήμα (division) του υπό αναφορά Οίκου όπως επιβεβαιώνεται και από την έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου του ΚΟΤ.

Σε σχέση με την εμπλοκή του Προέδρου του Δ.Σ. όπως αυτή καταγράφεται, «κακόβουλα» σύμφωνα με το Δ.Σ. στο σημείο 3.5 του υπηρεσιακού σημειώματος, διευκρινίζεται ότι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. επί της ουσίας δεν εισήλθε σε οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης, ούτε δική του εισήγηση ήταν η συνεργασία με το εν λόγω έντυπο απλά ενημέρωσε το Δ.Σ. για την πρόταση συνεργασίας που είχε ο ΚΟΤ.

Το Δ.Σ. συνεχίζει αναφέροντας «σε σχέση με τους ισχυρισμούς του Γ.Δ. του Οργανισμού ότι ουσιαστικά λειτούργησε ως `αγγελιαφόρος`», πως «δεν αναμένει από αυτόν να λειτουργεί ως αγγελιαφόρος, αλλά ως Γενικός  Διευθυντής με βάση πάντοτε το συμβόλαιο του».

Υποδεικνύει δε πως η υπογραφή του σχετικού υπηρεσιακού σημειώματος αυτομάτως ερμηνεύεται και ως υιοθέτηση του και πως αν είχε διαφορετική άποψη όφειλε να την καταθέσει γραπτώς εγκαίρως και όχι εκ των υστέρων.

Τέλος το Δ.Σ. τονίζει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να προωθεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τουρισμού της χώρας  και το καθήκον που η πολιτεία του έταξε. «Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα για την προάσπιση και προβολή του τουρισμού της χώρας μας και πολύ σύντομα θα απεμπλακεί από τα κακώς έχοντα που ταλανίζουν τον Οργανισμό» σημειώνεται.

Δειτε Επισης

City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean
H σημασία της προβολής της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει καλό και φρέσκο ψάρι