Τουρισμός στα ελληνικά μέσω κανονισμών

Με κανονισμούς και πρωτοβουλία της Βουλής θα ρυθμιστεί το θέμα της επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας σε κάποια επαγγέλματα του ξενοδοχειακού και του επισιτιστικού τομέα, όπως διαγνώσθηκε από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέα Φακοντής μετά από τη συζήτηση του θέματος τη Δευτέρα στην παρουσία της αρμόδιας Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο κ. Φακοντής είπε ότι η ρύθμιση θα αφορά τη γνώσης της ελληνικής γλώσσας σε συγκεκριμένα επαγγέλματα στον τομέα της ξενοδοχειακής επισιτιστικής βιομηχανίας, του εμπορίου και την κατασκευαστική βιομηχανία. Πρόσθεσε ότι με τη ρύθμιση συμφωνούν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ενώ  θετική είναι και η άποψη της Κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας ετοίμασε δύο νομοσχέδια,  τα οποία αποσκοπούσαν στη ρύθμιση του ζητήματος ένα για τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα και ένα για τα κέντρα αναψυχής. Πρόσθεσε ότι κατά το νομοτεχνικό έλεγχο ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε ότι πιθανόν η ρύθμιση να ήταν αντισυνταγματική ή και να συγκρουόταν με τον κεκτημένο.

Ανέφερε ότι έχει κριθεί ως καλύτερη οδός να ρυθμιστεί το ζήτημα με κανονισμούς  στη νομοθεσία για την ίδρυση/ λειτουργία των ξενοδοχείων. Εξήγησε ότι η νομοθεσία αυτή εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εμπορίου και για αυτό η Επιτροπή θα καλέσει τον Υπουργό Εμπορίου, τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΚΟΤ και την Υπουργό Εργασίας σε επόμενη Συνεδρία ώστε η στοχοθέτηση της Βουλής για γνώση της ελληνικής γλώσσας σε κάποια επαγγέλματα να γίνει πράξη, ώστε να αντιμετωπισθεί η ανεργία, να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους τομείς και να δίνεται μεγαλύτερη σημασία στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Η  Βουλή θα επιχειρήσει να νομοθετήσει για να επιλύσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί  την Επιτροπή Εργασίας για δύο χρόνια, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των ξενοδόχων και των άλλων επιχειρηματιών στην επισιτιστική βιομηχανία, οι οποίοι μηχανεύονται τρόπους παράκαμψης της νομοθεσίας που τυχών θα ψηφίσει η Βουλή για εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας, είπε ότι ο ΠΑΣΥΞΕ και ο ΣΤΕΚ αντιδρούν με τη νομοθετική ρύθμιση και κατ` επέκταση η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ.

Πρόσθεσε ότι όλοι οι άλλοι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν και επικροτούν τη ρύθμιση και σημείωσε ότι η ανησυχία που έθεσαν ότι η θεσμοθέτηση της ελληνικής γλώσσας θα δημιουργήσει προβλήματα στην απασχόληση, καταρρίπτεται από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή με βάση τα οποία μέχρι τον Απρίλη του 2014  το 58% στην ξενοδοχειακή επισιτιστική βιομηχανία  ήταν Ε/κ.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι η συζήτηση δεν αφορά το 100% της απασχόλησης στους τομείς της υποδοχής, της τραπεζοκομίας και των μαγείρων, αλλά για 50% υποχρεωτική απασχόληση ώστε να εξυπηρετούνται οι μονάδες που συνεργάζονται με τη ρωσική αγορά.

Καταλήγοντας τόνισε ότι ο στόχος είναι οι Κύπριοι να μην βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση στην ίδια την πατρίδα τους.

Δειτε Επισης

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά