Περισσότερους Βρετανούς τουρίστες αναμένει ο ΚΟΤ

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που εισέπραξε από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες της Βρετανίας η κυπριακή αντιπροσωπεία στη φετινή Παγκόσμια Τουριστική Έκθεση (World Travel Market) του Λονδίνου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Άγγελο Λοΐζου.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο επικεφαλής του ΚΟΤ ανέφερε πως ενώ το 2001 η Κύπρος είχε αριθμό ρεκόρ επισκεπτών από τη Βρετανία με 1,5 εκατομμύρια, πέρυσι είχε αρνητικό ρεκόρ αφίξεων με 895.000. «Φέτος νιώθουμε ότι γυρίζει αυτή η κατηφόρα και αυτό ήταν το μέλημά μας, να αρχίσουμε άμεσες ενέργειες με σημαντικούς εταίρους ούτως ώστε να αντιστραφεί αυτή η τάση και φαίνεται ότι αυτό το πετυχαίνουμε», είπε ο κ. Λοΐζου.

Επικαλέστηκε κατ’ αρχάς τη μεγάλη εταιρεία ταξιδιών TUI, λέγοντας ότι στη συνάντηση που είχαν ο ΚΟΤ πήρε «πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα». Σημείωσε πως η TUI δήλωσε ότι προτίθεται να βοηθήσει την Κύπρο και με αγορές εκτός Βρετανίας στις οποίες δραστηριοποιείται, όπως τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Αναφερόμενος γενικότερα στα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία όπως η TUI, η Thomas Cook και η JetAir, είπε πως τα ενθαρρυντικά μηνύματα αντικατοπτρίζονται στις δεσμεύσεις τους για αυξημένη χωρητικότητα θέσεων σε πτήσεις προς την Κύπρο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον AGTA (Σύνδεσμο Ελληνικών Κυπριακών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων στη Βρετανία), καθώς οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που τον απαρτίζουν κατάφεραν να έχουν φέτος μία, έστω μικρή αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών στην Κύπρο.

Ο κ. Λοΐζου παραδέχθηκε πως υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με τη ρωσική αγορά για διάφορους ενδογενείς και εξωγενείς λόγους, όπως είναι η ισοτιμία με το ρούβλι και οι κυρώσεις από την ΕΕ. Όπως σημείωσε, πάντως, σήμερα υπάρχει μια συσσωρευτική αύξηση στις αφίξεις Ρώσων επισκεπτών της τάξης του 7% σε σύγκριση με πέρυσι. Τα τελευταία πέντε χρόνια, επισήμανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΟΤ, η ρωσική αγορά κατέγραφε αυξήσεις κατά μέσο όρο 27% το χρόνο και οι Ρώσοι τουρίστες στην Κύπρο έφτασαν από 200.000 σε 650.000 πέρυσι. Οι αρχικές προβλέψεις ανέφεραν πως φέτος θα έφταναν περίπου τις 700.000. Κάνοντας μια προσωπική εκτίμηση, ο κ. Λοΐζου είπε ότι αναμένει ο αριθμός αυτός να διαμορφωθεί κάπου στις 680.000 φέτος. Του χρόνου, όμως, συμπλήρωσε, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια πιθανή μείωση της τάξης του 10%, λόγω των αντικειμενικών προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τη Ρωσία.

Όσον αφορά τη γερμανική αγορά σημείωσε πως η German Wings άρχισε από την 1η Νοεμβρίου πτήσεις προς την Κύπρο και ότι από τον Μάρτιο αρχίζουν επίσης πτήσεις από τρία μεγάλα και τέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια της Γερμανίας.

Ο Άγγελος Λοΐζου αναφέρθηκε επίσης στην ποικιλία του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η Κύπρος, σχολιάζοντας ότι δεν περιλαμβάνει πια μόνο ήλιο και θάλασσα, αλλά επίσης διοργανώσεις γάμου, περιπατητικό και ποδηλατικό τουρισμό, καταδύσεις, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος τουρισμό. «Πρέπει να αποδεικνύουμε ότι υπάρχει μία πληθώρα υπηρεσιών, ότι ο τουρίστας μπορεί να απολαύσει στην Κύπρο μία νέα εμπειρία», ήταν το μήνυμα του Προέδρου του ΚΟΤ.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στο συγκριτικό πλεονέκτημα που δίνει στην Κύπρο ο υγιεινός και ήπιος χειμώνας και η εκτεταμένη ηλιοφάνεια. Ο σχεδιασμός, που γίνεται στον τομέα αυτό άπτεται της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εποχικότητας που αντιμετωπίζουν όλοι οι τουριστικοί προορισμοί.

Σε ερώτηση για το ποια κίνητρα είναι διατεθειμένος να δώσει ο ΚΟΤ σε ταξιδιωτικές εταιρείες πέρα από τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού απάντησε ότι έχει ξεκαθαριστεί πως ο ΚΟΤ συνεργάζεται και συντονίζεται με τους αρμόδιους φορείς στην Κύπρο και ότι έχει αποφασιστεί τα οποιαδήποτε σχέδια κινήτρων θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους με απόλυτη διαφάνεια. Όπως εξήγησε, θα υπάρχουν κάποιες παράμετροι που θα ορίζουν ότι ανάλογα με τη χώρα και την περίοδο του έτους ο ΚΟΤ θα συνεισφέρει συγκεκριμένα ποσά έναντι συγκεκριμένων εκστρατειών με στοχευμένες και όχι γενικής φύσης ενέργειες

 Αναφερόμενος στις Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Λοΐζου έκανε λόγο για λυπηρή ιστορία. «Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Καταφέραμε να φέρουμε τις Κυπριακές Αερογραμμές στο σημείο να μην έχουν τίποτα που να αξίζει να πουληθεί». Σημείωσε πως οι Βρετανικές Αερογραμμές από την 1η Μαρτίου αρχίζουν έξι επιπρόσθετες πτήσεις από το Χίθροου που θα αναπληρώνουν τις θέσεις που έχασαν οι Κυπριακές Αερογραμμές από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας.

Σε ό,τι αφορά τη μέχρι τώρα εμπειρία του από τον ΚΟΤ, ο κ. Λοΐζου ανέφερε πως όλα πλέον λειτουργούν αξιοκρατικά, ότι ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το πρόβλημα της εποχικότητας του τουρισμού, όπως και ότι ο ΚΟΤ πρέπει να «σουλουπωθεί», καθώς η λειτουργία του βασίζεται σε νομοθεσία του 1969.

 

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024