Η Κύπρος στην Παγκόσμια Ταξιδιωτική Έκθεση

Με δεκάδες περίπτερα εκθετών συμμετέχει και φέτος η Κύπρος στη μεγάλη ετήσια Παγκόσμια Ταξιδιωτική Έκθεση (World Travel Market), που άνοιξε τις πύλες της το πρωί της Δευτέρας στο εκθεσιακό κέντρο ExCel του ανατολικού Λονδίνου.

Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΚΟΤ Άγγελο Λοΐζου, τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Μάριο Χαννίδη και τη σύμβουλό του Νίκη Πασχαλίδου.

Κατά την πρώτη ημέρα της έκθεσης ο Υπουργός περιηγήθηκε όλα τα περίπτερα των Κυπρίων εκθετών, έχει συναντήσεις με ομολόγους του, με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες και με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ αναφορικά με το πώς κύλησε η φετινή σεζόν για τον κυπριακό τουρισμό ο κ. Λακκοτρύπης σχολίασε πως ήταν μία «ανάμικτη» χρονιά.

«Ξεκίνησε με πάρα πολύ καλούς οιωνούς, καθώς είχαμε μεγάλες αυξήσεις τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα, τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες, αλλά προς το τέλος της σεζόν είδαμε να διαφαίνονται προβλήματα με τη ρωσική αγορά, ειδικά αναφορικά με το εμπάργκο και τα αντίμετρα της ρωσικής κυβέρνησης. Έτσι το 2014 που κλείνει θα είναι μια καλή χρονιά, όχι όμως ιδιαίτερα καλή, τουλάχιστον όσο θα την αναμέναμε με βάση τις αρχικές ενδείξεις. Είδαμε μία κάμψη από τη ρωσική αγορά, τόσο ως προς τις αφίξεις όσο και ως προς τα έσοδα», εξήγησε ο Υπουργός.

Στην ερώτηση για το πού θα δοθεί έμφαση κατά τη νέα τουριστική περίοδο, απάντησε: «Σίγουρα μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αγγλική αγορά. Έχουμε μια ενδυναμωμένη λίρα σε σχέση με το ευρώ, κάτι που ενδεχομένως να κάνει τη χώρα μας έναν ελκυστικό προορισμό για τους Άγγλους ταξιδιώτες. Σίγουρα επίσης θα πρέπει να προσέξουμε πολύ την αγορά της Ρωσίας, διότι τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται λόγω εξωγενών παραγόντων. Ευελπιστούμε σε μια θετική κατάληξη στο ουκρανικό ζήτημα, ούτως ώστε να μπορέσει να επανέλθει η αγορά τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας σε κανονικούς ρυθμούς».

Περιγράφοντας την αίσθηση που απεκόμισε από τις συζητήσεις του με τους Κύπριους εκθέτες, ο Υπουργός Τουρισμού είπε ότι βλέπει να υπάρχει μια δυναμική και μια αισιοδοξία για το 2015. Συμπλήρωσε ότι ήδη από το τρέχον έτος η αγγλική αγορά επανέρχεται, μετά από πολλά χρόνια. «Έγιναν και από πλευράς κυβέρνησης και ΚΟΤ κάποια βήματα με κάποιες συνεργασίες με τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες του οποίους θα δούμε κατ’ ιδίαν στο πλαίσιο της έκθεσης. Από αυτή την πρώτη μέρα λοιπόν αποκομίζω μια αίσθηση αισιοδοξίας, ότι θα έχουμε μία καλή χρονιά και το 2015», συμπλήρωσε ο κ. Λακκοτρύπης.

Αναφερόμενος στις επίσημες επαφές που είχε και θα έχει στο πλαίσιο της έκθεσης, είπε πως συναντήθηκε με την ομόλογό του από την Ελλάδα Όλγα Κεφαλογιάννη και θα έχει επίσης συνομιλία με τους ομολόγους του από το Ισραήλ και την Αίγυπτο. «Αυτές οι συναντήσεις αντικατοπτρίζουν και τη γενικότερη περιφερειακή πολιτική της Κύπρου σε όλους τους τομείς, πέρα από αυτόν της ενέργειας ή άλλως πως και του τουρισμού», σχολίασε.

Κληθείς να σχολιάσει πώς σε αυτό το πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας τοποθετείται η Κύπρος σε σχέση με τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός τόνισε πως η χώρα τοποθετείται ως «πυλώνας σταθερότητας» σε μια ομολογουμένως γενικότερα ασταθή περιοχή. «Έχουμε άριστες σχέση με όλους μας τους γείτονες πλην της Τουρκίας και ακριβώς σε αυτή τη σχέση θέλουμε να ποντάρουμε και να εξαργυρώσουμε το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της ΕΕ», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Η Κύπρος σε πολλές περιπτώσεις και πρόσφατα έχει υπερασπιστεί, αν θέλετε, την περιοχή και τις χώρες που δεν βρίσκονται εντός ΕΕ και προσπαθεί να χτίσει μια γέφυρα συνεργασίας αυτών των χωρών, δηλαδή της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου, με την ΕΕ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύει η Κύπρος και για την αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων με άλλες χώρες, πρόσθεσε ο κ. Λακκοτρύπης. Ήδη, όπως σημείωσε, έχουν γίνει προβλέψεις και έχουν αυξηθεί οι αεροπορικές συνδέσεις με την Γερμανία. «Είναι μια αγορά η οποία τα τελευταία 5-6 χρόνια έχει μια καθοδική πορεία και αυτό θα πρέπει να ανατραπεί, όπως ανατράπηκε η καθοδική πορεία της βρετανικής αγοράς φέτος. Έτσι για το 2015 και μετά ποντάρουμε πάρα πολύ στη γερμανική αγορά. Έχουμε έρθει σε συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες και έτσι θα έχουμε αυξημένη αεροπορική χωρητικότητα για τη νέα σεζόν. Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες ούτως ώστε αυτή η χωρητικότητα να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό», είπε ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο Υπουργός Τουρισμού κατέληξε λέγοντας ότι πλέον η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, δεν είναι πηγή προβληματισμού για τη διεθνή τουριστική αγορά. Όπως ανέφερε, «η χώρα με την πορεία που έχει πάρει τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να κερδίζει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Μας προβληματίζουν βέβαια οι εξωγενείς παράγοντες, όπως η κρίση στην Ουκρανία που προανέφερα, αλλά σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα της Κύπρου το σημείο της κρίσης έχουμε αρχίσει και το αφήνουμε πίσω μας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους