Κ.Α.: Οργή πιλότων κατά Χάρη Γεωργιάδη

Για συνολικό κόστος €302 εκατομμυρίων για το κράτος, από τα οποία «τα €148 θα είναι επαναλαμβανόμενα κάθε χρόνο», από ενδεχόμενο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών κάνει λόγο η ΠΑΣΥΠΙ, αναφέροντας ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για ενδεχόμενο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών προκαλούν οργή, αγανάκτηση και απογοήτευση.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΠΙ καλεί τον Υπουργό Οικονομικών αντί να ρίχνει τις ευθύνες στους πιλότους, οι οποίοι κατά 50% έχουν ξενιτευτεί, “λόγω των κομματικών ερασιτεχνισμών του ιδίου και των προκατόχων του,” καλά κάνει, ως ειδήμονας επί οικονομικών θεμάτων, να υπολογίσει πόσα λεφτά θα κοστίσει στο κράτος και στους πολίτες του ένα πιθανό κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΠΙ το συνολικό κόστος των €302 εκατομμυρίων προκύπτει από:
• €100 εκατομμύρια, τα οποία το κράτος έχει επενδύσει στις κυπριακές Αερογραμμές.
• €20 εκατομμύρια που θα καταβληθούν από το ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού
• €3,5 εκατομμύρια ανεργιακού επιδόματος που θα πρέπει να καταβάλλονται στο προσωπικό που θα εισέλθει στην ανεργία
• €2,5 εκατομμύρια κάθε χρόνο από την απώλεια εσόδων του κράτους από τον φόρο εισοδήματος των εργαζομένων
• €12 εκατομμύρια το χρόνο από τα ενοίκια των κτιρίων τα οποία είχαν κτίσει οι Κυπριακές Αερογραμμές και πληρώνουν ενοίκιο προς την εταιρεία Hermes.
• €20 εκατομμύρια από τον φόρο αεροδρομίου που καταβάλλεται από τους επιβάτες των Κυπριακών Αερογραμμών προς την Εταιρεία Hermes.
• €10 εκατομμύρια από τα τέλη προσγείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών των Κυπριακών Αερογραμμών
• Ο ένας εκ των δύο επενδυτών που έχουν επιλεγεί δήλωσε ότι θα φέρνει 3 εκατομμύρια τουρίστες στην Κύπρο, αλλά θέλει να επιχορηγείται προς 40 ευρώ για κάθε επιβάτη, δηλαδή σύνολο 120 εκατομμύρια ετησίως επαναλαμβανόμενα για κάθε χρόνο.
• €9 εκατομμύρια για το προσωπικό το οποίο θα απολυθεί από τα τουριστικά γραφεία διότι δεν θα έχουν οποιοδήποτε κίνητρο από τους επιλεγέντες επενδυτές.
• Αν υπολογίσουμε ότι 100,000 θα ταξιδεύουν από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, τότε θα καταβάλλεται από το κράτος το ποσό των 40 ευρώ ανά επιβάτη προς την εταιρεία Hermes εφόσον αυτό προνοούν οι συμφωνίες του κράτος με το διαχειριστή των αεροδρομίων. Δηλαδή επί πλέον κόστος €4 εκατομμύρια.

Η ΠΑΣΥΠΙ καλεί τον ΥΠΟΙΚ «αν διαθέτει αυτά τα λεφτά για να τα καταβάλλει από την τσέπη του» και «ας κλείσει τις Κυπριακές Αερογραμμές εφόσον το επιθυμεί ο ίδιος».

Επικρίνει παράλληλα τον Υπουργό ότι «προσπαθώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών επικαλείται λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης, ωσάν και δεν ήταν Υπουργός όταν ζητήθηκε μείωση 17% στους μισθούς των εργαζομένων για δήθεν στήριξη και διάσωση της Εταιρείας» και διερωτάται «εφόσον η προηγούμενη κυβέρνηση διέπραττε λάθη στους χειρισμούς της σε ό,τι αφορά τις Κυπριακές Αερογραμμές γιατί συνεχίστηκαν τα ίδια λάθη από την παρούσα κυβέρνηση, διατηρώντας τους ίδιους ανθρώπους στην ανώτατη διευθυντική βαθμίδα την Εταιρείας;».

«Όμως, οι πολίτες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν για αυτούς τους ερασιτεχνισμούς δεν θα τα αποδεχτούν. Τον διατάζουν πάραυτα, ως υπηρέτη των συμφερόντων τους, να τερματίσει αυτή την πορεία την οποία ο ίδιος μαζί με τους κομματικούς ταγούς έχουν χαράξει εδώ και αρκετό καιρό, πίσω από τις πλάτες των πολιτών και των εργαζομένων» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Δειτε Επισης

Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean
H σημασία της προβολής της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει καλό και φρέσκο ψάρι
Με άνοδο της τάξης του 5,4% οι αφίξεις το πρώτο τρίμηνο-«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ακόμη μια καλή επίδοση»
Εκστρατεία ΕΤΑΠ Πάφου για προσέλκυση επισκεπτών κατά την πασχαλινή περίοδο
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού