Ο τουρισμός κρουαζιέρας βουλιάζει

Την ώρα που ο τουρισμός απέδειξε εν μέσω ιδιαίτερα αρνητικών οικονομικών συνθηκών πως αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της Κύπρου, ένα ειδικό κομμάτι του, ο τουρισμός κρουαζιέρας φαίνεται να «βυθίζεται» με όλο και πιο αρνητικά νούμερα τα τελευταία χρόνια.

Ανηχυστικά είναι τα στοιχεία που κατέχει ο ΚΟΤ και δείχνουν πως τα τελυταια τέσσερα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος έτους, οι αφίξεις πλοίων για κρουαζιέρες όλο και μειώνονται, ενώ αν΄’αλογη πορεία παρουσιάζει και ο αριθμός επιβατών που φτάνουν στην Κύπρου μέσω κρουαζιερόπλοιων. Και όλα αυτά ενώ κατά καιρούς γίνονται διάφορες δηλώσεις επί του συγκεκριμένου θέματος και την ώρα που η Κύπρος αποτελεί αφενός τουριστικό προορισμό και αφετέρου το ανατολικότερο νησί της Μεσογείου, που είναι ο πλέον δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον πλανήτη. Σε αυτά βεβαίως προστίθεται και ο ρόλος κόμβου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ανάμεσα σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, οι οποίοι βέβαια διαφέρουν σε πολλά σημεία από τη χώρα μας.

Εσωτερικό σημείωμα του ΚΟΤ παρουσιάζει με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο την πτώση στις αφίξεις πλοίων τα τελευταία χρόνια, όπως φαίνεται και στο γραφικό που συνοδεύει το ρεπορτάζ. Παράλληλα, οι επιβάτες που φτάνουν στην Κύπρο μέσω κρουαζιέρας έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια στους 180 χιλιάδες όπως υπολογίζεται για φέτος, ενώ το 2011 ο αριθμός προσέγγιζε τις 220 χιλιάδες επιβάτες.

Συμφωνία ΚΟΤ-ΑΛΚ
Η αναζήτηση διεξόδων από το αδιέξοδο της ύφεσης στον τουρισμό κρουαζιέρας ώθησε τον ΚΟΤ να προσεγγίσει την Αρχή Λιμένων (ΑΛΚ) προκειμένου να παραχωρηθούν ελαφρύνσεις στα τέλη που επιβάλλει η Αρχή επί των αφίξεων επιβατών, τέλος που βεβαίως καταβάλλουν οι εταιρείες που πραγματοποιούν κρουαζιέρες προς τη χώρα.

Θετική ήταν η ανταπόκριση της ΑΛΚ η οποία με κλιμακωτές ελαφρύνσεις περιορίζει το ανά κεφαλή τέλος που επιβάλλει στις εταιρείες που πραγματοποιούν κρουαζιέρες.

Οι επαφές ΚΟΤ και Αρχής Λιμένων για το εν λόγω θέμα πραγματοποιήθηκαν πριν ένα μήνα, ενώ στη συνέχεια ο ΚΟΤ προχώρησε σε συγκεκριμένη πρόταση προς το Υπουργείο Ενέργειας προκειμένου να διευθετηθούν οι τελικές ενέργειες, προκειμένου να αυξηθούν οι επιβάτες και τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό κρουαζιέρας.

 

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες